Μεξικό: Συμμορίες κακοποιών στρατολογούν παιδιά μέσω video games
Συμμορίες κακοποιών διεισδύουν σε πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών για να στρατολογούν νέους στο Μεξικό, κατήγγειλε η κυβέρνηση
Συμμορίες κακοποιών διεισδύουν σε πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών για να στρατολογούν νέους στο Μεξικό, κατήγγειλε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση, αναφερόμενη για παράδειγμα στην πρόσφατη εξαφάνιση τριών παιδιών που πάντως είχε αίσιο τέλος, καθώς βρέθηκαν από την αστυνομία.
Σε παιγνίδια στις πλατφόρμες «Playstation, Xbox και Nintendo», με πλήρη «ανωνυμία», κακοποιοί «αποκτούν σχέσεις» με ανήλικους και «ξεκινούν τη διαδικασία πειθούς, στρατολόγησης», εξήγησε ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, ο Ρικάρδο Μεχία.
Το οργανωμένο έγκλημα αξιοποιεί επίσης ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι TikTok και Instagram, πρόσθεσε ο κ. Μεχία, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
Οι κακοποιοί παρουσιάζονται με κωδικούς χρηστών όπως «CJNG, CDN, sicai0os, c4art3l και άλλες παραλλαγές», πρόσθεσε – το πρώτο αρκτικόλεξο ανήκει στο καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, μια από τις πιο επίφοβες στο Μεξικό.
Το χρονικό της εξαφάνισης των τριών ανηλίκων
Την 9η Οκτωβρίου στην πολιτεία Οαχάκα (νότια) οι αρχές βρήκαν τρία παιδιά ηλικίας 11 ως 14 ετών, που η οικογένειά τους είχε καταγγείλει την εξαφάνισή τους. Μια γυναίκα συνελήφθη.
Το ένα από τα παιδιά είχε έρθει σε επαφή με κράχτη του οργανωμένου εγκλήματος τον Αύγουστο μέσω του «Free Fire», βιντεοπαιχνιδιού που μπορεί κανείς να καταφορτώσει δωρεάν στο κινητό του, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο άνθρωπος του οργανωμένου εγκλήματος «του πρότεινε να αναλάβει δουλειά στο Μοντερέι» αφού του απέσπασε τον αριθμό του τηλεφώνου του στο Facebook, πάντα σύμφωνα με τον κ. Μεχία.
Η «δουλειά» αυτή συνίστατο «στο να παρακολουθεί τις συχνότητες του ασυρμάτου και να προειδοποιεί σε περίπτωση αστυνομικής παρουσίας» έναντι αμοιβής «8.000 πέσος» (κάπου 360 ευρώ) ανά «δύο εβδομάδες», συνέχισε ο υφυπουργός.
Ο ανήλικος δέχτηκε την προσφορά, την οποία μοιράστηκε με δύο συμμαθητές του, πρόσθεσε ο κ. Μεχία.
Οι τρεις ανήλικοι συναντήθηκαν την 9η Οκτωβρίου με τη γυναίκα που τους παρέλαβε κοντά σε σταθμό λεωφορείων, προτού συλληφθεί.
Κύμα βίας
«Θα στείλουμε μήνυμα στις οικογένειες, στις μητέρες, στους πατέρες, στα παιδιά και στους εφήβους όσον αφορά τους κινδύνους των βιντεοπαιχνιδιών», σχολίασε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος αφιερώνει σχεδόν καθημερινά μέρος της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, σε κοινωνικά ζητήματα.
Το δίκτυο για τα δικαιώματα των παιδιών στο Μεξικό (Red por los Derechos de la Infancia en Mexico, REDIM) έχει ήδη καταγράψει πως χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται κάθε χρόνο από συμμορίες, ιδίως αυτές που διακινούν ναρκωτικά.
Η δράση των συμμοριών αυτών συνδέεται με το κύμα βίας που σαρώνει πολλές από τις 32 πολιτείες του Μεξικού, όπου καταγράφηκαν επίσημα 36.579 ανθρωποκτονίες το 2020, ή κάπου 100 την ημέρα κατά μέσον όρο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Καθημερινή

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Κυνηγοί και θηροφύλακες βρέθηκαν στη Ψάθα για να δώσουν νερό και τροφή στα ζώα μετά τη καταστροφική πυρκαγιά
Ο κ. Στάθης Σταθόπουλος, Γεν. Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, επεσήμανε στις δηλώσεις του....
Λύκοι επιτέθηκαν και κατασπάραξαν σκύλο στο Καναβάρι Θήβας
Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 11 Αυγούστου 2026, όπως αναφέρει καταγγελία που έγινε στο radiothiva.gr...
«Δεν δίνω σε κανέναν το δικαίωμα» - Σκληρή ανακοίνωση του Δημάρχου Ορχομενού για τη συκοφαντία
Εδώ και μερικούς μήνες, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, λόγω και του προβλήματος που έχει προκύψει με την απαγόρευση χρήσης...
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού στο Δήμο Ορχομενού - Αναμένονται τα νέα αποτελέσματα των αναλύσεων
Ο Δήμος Ορχομενού ενημερώνει τους κατοίκους των Δημοτικών Κοινοτήτων στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση...
Φωτιές: Πανελλαδικός έλεγχος στα αιολικά πάρκα - Στο στόχαστρο 450 εγκαταστάσεις και 3.000 ανεμογεννήτριες
Στο στόχαστρο της έρευνας οι εγκαταστάσεις αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε όλη...
Εξιχνιάσθηκε αμέσως ληστεία σε βάρος αλλοδαπού στη Θήβα
Η εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θηβών, είχε ως αποτέλεσμα την...
Η Στενή φιλοξενεί μια γιορτή γαστρονομίας στην καρδιά της Δίρφυς
Μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Στερεά Ελλάδα Πάρε μια γεύση», η Περιφέρεια Στερεάς ...
Νέα χρηματοδότηση για παρεμβάσεις προστασίας στο Δερβένι της Εύβοιας
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση ύψους 3.000.000 ευρώ από το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών ...








