Κορωνοϊός: 3η δόση για τους εμβολιασμένους από την Παρασκευή και μέτρα για ανεμβολίαστους από το Σάββατο
Με 2 υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση θα προσέρχονται στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι - Τι ισχύει για λιανεμπόριο, καταστήματα, τράπεζες και κομμωτήρια - Έρχονται ασφυκτικοί έλεγχοι στην εστίαση και τη διασκέδαση
Το κουμπί της ενεργοποίησης ενός νέου κύκλου περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πάτησε χθες η κυβέρνηση, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας καταρρίπτει μέρα με τη μέρα όλα τα προηγούμενα, αρνητικά ρεκόρ σε σχέση τόσο με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, που έφτασαν τα 6.700 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όσο και των νέων μολύνσεων ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς Αττική και Θεσσαλονίκη εμφάνισαν ξεπέρασαν τα 1.000 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, σημαίνοντας συναγερμό στους επιστήμονες.
«Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρότι «σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο ότι συγκριτικά με πέρυσι έχουμε ένα βασικό όπλο που είναι και η ειδοποιός διαφορά. Είναι ο εμβολιασμός» πρόσθεσε ο ίδιος.
Με το τέταρτο κύμα, ωστόσο, να καλπάζει και την πίεση στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας να καθίσταται ασφυκτική τις τελευταίες ημέρες, η εφαρμογή νέων μέτρων αποκλειστικά για ανεμβολίαστους συνιστά μονόδρομο, καθώς «πάνω από το 85% και προς το 90% των συμπολιτών μας στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» εξήγησε ο κ. Πλεύρης.
Υπό αυτό το πρίσμα, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε ισχύ τίθενται από το Σάββατο «επιπλέον μέτρα προσαρμογής» σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα οποία αφορούν μόνο ανεμβολίαστους πολίτες ως εξής:
Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα
Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).
Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:
- δημόσιες υπηρεσίες,
- τράπεζες,
- μικτούς χώρους διασκέδασης
- ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
- εμπορικά κέντρα
- κομμωτήρια
Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους σε:
- χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ
- φαρμακεία
- χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος
Ασφυκτικοί έλεγχοι
Για την πιστή τήρηση των μέτρων, δεδομένης και «της έντασης της πανδημίας» αυτήν την περίοδο, «αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα» σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ενώ επίκειται εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων. «Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους» περιέγραψε με νόημα ο κ. Πλεύρης, «δείχνοντας» προς την πλευρά της εστίασης και της διασκέδασης.
Παράλληλα, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει στο εξής ταυτόχρονη επίδειξη πιστοποιητικού και δελτίου ταυτότητας, ενώ οι ποινές για τους παραβάτες διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.
«Καμπάνες» για τις ομάδες
Με ποινές κινδυνεύουν στο εξής και οι αθλητικές ομάδες, σε περίπτωση που σε μαζικούς αθλητικούς χώρους, όπου η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, δεν τηρείται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και αυτό της τήρησης αποστάσεων. Στην περίπτωση αυτή, «καμπάνες» θα ακούσουν συνολικά οι ομάδες και μάλιστα με στέρηση της παρουσίας των φιλάθλων τους σε επόμενα παιχνίδια.
Μέτρα για γιατρούς
Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε χθες πως εκτός από τα κίνητρα προς ιδιώτες γιατρούς για την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -με τελευταίο τη δυνατότητα εφημεριών με την καταβολή 250 ευρώ ακόμη και σε ιδιώτες αναισθησιολόγους- παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο «επίταξης» γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
«Είμαστε έτοιμοι- αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν- να πάμε και σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα» υπογράμμισε ο Υπουργός, ενώ ανήγγειλε την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του μέτρου της αναστολής για ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αλλά και την μη ανανέωση των συμβάσεων τους με το ΕΣΥ για όσους επικουρικούς γιατρούς παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Τρίτη δόση από την Παρασκευή
Αναφορικά με τους εμβολιασμένους πολίτες, κεντρική στόχευση των νέων μέτρων αποτέλεσε η διατήρηση όλων των βαθμών ελευθερίας τους μέχρι σήμερα, ενώ σε εφαρμογή τίθεται την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ειδικά για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.
Η έμφαση σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα προκύπτει από το γεγονός ότι «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» παρατήρησε ο Υπουργός Υγείας, προτρέποντας όσους πολίτες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη, αναμνηστική δόση.
Τέλος στα lockdown
Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας απάντησε εμμέσως στις αιτιάσεις για το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown, επισημαίνοντας πως «στη βασική σκέψη της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου», τη στιγμή μάλιστα που «το 73% σχεδόν των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και το 63% του γενικού πληθυσμού», όπως σημείωσε.
Επιστολές και sms
Παράλληλα, με στόχο την αύξηση των παραπάνω ποσοστών, την διεξαγωγή νέας ενημερωτικής καμπάνιας ανακοίνωσε χθες ο κ. Πλεύρης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να προχωρήσει στον εμβολιασμό.
Μάλιστα, στην νέα καμπάνια θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι επικοινωνιακοί πόροι, δηλαδή επιστολές με παραλήπτες τους ανεμβολίαστους πολίτες, γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα που θα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και συνεχείς ενημερώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, απαντώντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα στις εικασίες περί πανδημίας.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Πώς το ελληνικό FBI έφτασε στα τρία πρόσωπα που κατηγορούνται για τον φονικό εμπρησμό της Marfin: Το ανώνυμο email και τα κοινά στοιχεία με άλλη δικογραφία
Ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα προς τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος
Έκτακτο: Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο Θήβα-Νεοχωράκι με έναν νεκρό
Πριν λίγη ώρα, κατά τις 12:30, ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική για ένα τροχαίο ατύχημα που έχει συμβεί στο δρόμο Θήβα...
Έρχεται διακοπή ρεύματος στο Δήμο ΔΑΑ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2026 θα πραγματοποιηθούν...
Ο ΠΑΣ Κιθαιρών ανανέωσε με τον Σπύρο Καναρή
Η ομάδα του Κιθαιρώνα Καπαρελλίου ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας του με τον αμυντικό κ. Σπύρο Καναρή.
Ο Νίκος Τζουβάρας Αντιδήμαρχος Δαύλειας και Χαιρώνειας
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Δημήτρης Καραμάνης, ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 ο Δημοτικός Σύμβουλος ...
1936 - 2026: Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά σιγομουρμουρίζει τον ίδιο σκοτεινό σκοπό
Τον Απρίλιο του 1936, ο θάνατος του βασιλιά Φουάντ φέρνει στο θρόνο της Αιγύπτου τον 16χρονο Φαρούκ. Ένας έφηβος καλείται...
Γιώτα Πούλου: «Μπάχαλο στο «Επιτελικό Κράτος»! Τρεις υπουργοί δηλώνουν αναρμοδιότητα για τα προγράμματα LEADER!»
Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου, προχώρησε σε επανυποβολή Ερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων, προς τους Υπουργούς...
Ο ΑΟ Θήβα απέκτησε τον Karoly Ρέτσο
Με ακόμη μία μεταγραφική κίνηση συνεχίζει την ενίσχυση του ρόστερ του ο ΑΟ Θήβα, ανακοινώνοντας την απόκτηση του 20χρονου επιθετικού Karoly Ρέτσου.
Λιπάσματα: Aνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση 15% με παραστατικά αγοράς 15/3 έως 31/8 - Όλες οι λεπτομέρειες
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για την αντιμετώπιση της αύξησης...








