Βρετανία: Σάλος με περσινό κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ (βίντεο)
Επισκίασε τα πάντα στη Βρετανία η είδηση για Χριστουγεννιάτικη γιορτή αλαζονείας εν μέσω λόκνταουν
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχεται επικρίσεις την Τετάρτη μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ να γελά και να αστειεύεται σχετικά με τη διοργάνωση μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής εκεί το 2020, όταν απαγορεύονταν οι συναθροίσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί εξαιτίας της Covid-19.
Το βίντεο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του μεγάλου ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου ITV δείχνει την Αλέγκρα Στράτον, τότε εκπρόσωπο Τύπου του κ. Τζόνσον, να κάνει πρόβα τις απαντήσεις που θα έδινε σε μια συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου του 2020. Κανείς δημοσιογράφος δεν είναι παρών, όμως στο βίντεο εμφανίζεται ο Εντ Όλντφιλντ, ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού καθώς και ακόμη ένας συνεργάτης τους.
Η κα Στράτον, κάνοντας πλάκα, δηλώνει: «Το φανταστικό πάρτι ήταν μια επαγγελματική συνάντηση, δεν τηρούνταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Την εποχή εκείνη στο Λονδίνο ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί λόγω της υγειονομικής κρίσης και απαγορεύονταν οι συναθροίσεις περισσότερων από δύο ατόμων σε εσωτερικούς χώρους.
Στο βίντεο η κα Στράτον απαντά γελώντας σε ερωτήσεις συναδέλφων της που προσποιούνται τους δημοσιογράφους.
Ο κ. Όλντφινλτ τη ρωτά σχετικά με τις αναφορές για ένα πάρτι που πραγματοποιήθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ «την Παρασκευή το βράδυ». Η κα Στράτον του απαντά: «Πήγα σπίτι μου» και μετά κάνει μια παύση.
«Ο πρωθυπουργός θα ενέκρινε τη διοργάνωση ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι;», συνεχίζει ο κ. Όλντφιλντ, με την κα Στράτον να τον ρωτά: «Ποια είναι η απάντηση;».
Ένας άλλος σύμβουλος του Τζόνσον ακούγεται να λέει: «Δεν ήταν πάρτι, ήπιαμε κρασί και φάγαμε τυρί», κάνοντας την κα Στράτον να γελάσει και να αναρωτηθεί «το κρασί και το τυρί επιτρέπονται;».
Η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε στο βίντεο τονίζοντας ότι «δεν πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη γιορτή. Οι κανόνες για την Covid-19 ακολουθούνται πάντα».
Πηγή που έχει μιλήσει στο BBC επιβεβαίωσε ωστόσο ότι όντως πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ στις 18 Δεκεμβρίου 2020, παρουσία «αρκετών δεκάδων» ανθρώπων.
Ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για την «ντροπιαστική» της συμπεριφορά.
«Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τηρούσαν τους κανόνες ακόμη και όταν ήταν αναγκασμένοι να είναι μακριά από τους αγαπημένους τους. Έχουν το δικαίωμα να αναμένουν ότι η κυβέρνηση πράττει το ίδιο. Το να ψεύδεται και να γελά κανείς με αυτά τα ψέματα είναι επονείδιστο», τόνισε.
Ο Ίαν Μπλάκφορντ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σκωτσέζικου κόμματος SNP, εκτίμησε ότι ο κ. Τζόνσον δεν είναι πλέον άξιος εμπιστοσύνης και θα πρέπει να «αποχωρήσει αμέσως από τη θέση του».
«Η κυβέρνηση παραβιάζει τους ίδιους της τους κανόνες για την covid-19 και στη συνέχεια κάνει πλάκα σε βίντεο για το θέμα», σχολίασε ο κ. Μπλάκφορντ στο τηλεοπτικό δίκτυο STV News.
«Πραγματικά είναι απαράδεκτο και πρέπει να πω, δυστυχώς, ότι με βάση αυτή τη συμπεριφορά (…) πρέπει να αποχωρήσει και πρέπει να αποχωρήσει τώρα», υπογράμμισε.
Η κυβέρνηση πρέπει «να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα. Και γρήγορα», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των Συντηρητικών Ρότζερ Γκέιλ.
Μια ένωση οικογενειών που έχουν χάσει συγγενείς τους λόγω της Covid-19 κατήγγειλε «τη συμπεριφορά ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι πάνω από εμάς».
«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουμε σε ποιο βαθμό είναι θλιβερό και ντροπιαστικό να ακούμε την ομάδα του Μπόρις Τζόνσον να κάνει πλάκα για την παραβίαση των κανόνων που μας επέβαλαν, την ώρα που άλλοι (…) δεν μπόρεσαν να αποχαιρετίσουν τους αγαπημένους τους παρά μόνο μέσω μιας οθόνης», υπογράμμισε η ένωση σε ανακοίνωσή της.
Σε ένα σκληρό σκίτσο η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Guardian δείχνει τον πρωθυπουργό να τραγούδα παραλλαγμένο το κλασικό «Last Christmas» λέγοντας «γιόρτασα ενώ την άλλη μέρα η μητέρα σου πέθανε».

Ακόμη και η σκληρά φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Mail στηλιτεύει την Τετάρτη το περιστατικό στο πρωτοσέλιδό της, γράφοντας «Ένα Αρρωστο Αστείο».

Προ της χιονοστιβάδας αρνητικής δημοσιότητας για την κυβέρνηση, δόθηκε γραμμή αποφυγής κάθε ραδιοτηλεοπτικής συνέντευξης όλων των υπουργών και των ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων τουλάχιστον μέχρι να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός.
Την Τετάρτη το μεσημέρι ο κ. Τζόνσον αναμένεται να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη Ώρα του Πρωθυπουργού (Prime Minister’s Questions) στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου και αναμένεται να κάνει την τοποθέτησή του. Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον στη Βρετανία αυτή τη φορά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Times Radio

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Πώς το ελληνικό FBI έφτασε στα τρία πρόσωπα που κατηγορούνται για τον φονικό εμπρησμό της Marfin: Το ανώνυμο email και τα κοινά στοιχεία με άλλη δικογραφία
Ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα προς τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος
Έκτακτο: Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο Θήβα-Νεοχωράκι με έναν νεκρό
Πριν λίγη ώρα, κατά τις 12:30, ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική για ένα τροχαίο ατύχημα που έχει συμβεί στο δρόμο Θήβα...
Έρχεται διακοπή ρεύματος στο Δήμο ΔΑΑ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2026 θα πραγματοποιηθούν...
Ο ΠΑΣ Κιθαιρών ανανέωσε με τον Σπύρο Καναρή
Η ομάδα του Κιθαιρώνα Καπαρελλίου ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας του με τον αμυντικό κ. Σπύρο Καναρή.
Ο Νίκος Τζουβάρας Αντιδήμαρχος Δαύλειας και Χαιρώνειας
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Δημήτρης Καραμάνης, ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 ο Δημοτικός Σύμβουλος ...
1936 - 2026: Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά σιγομουρμουρίζει τον ίδιο σκοτεινό σκοπό
Τον Απρίλιο του 1936, ο θάνατος του βασιλιά Φουάντ φέρνει στο θρόνο της Αιγύπτου τον 16χρονο Φαρούκ. Ένας έφηβος καλείται...
Γιώτα Πούλου: «Μπάχαλο στο «Επιτελικό Κράτος»! Τρεις υπουργοί δηλώνουν αναρμοδιότητα για τα προγράμματα LEADER!»
Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου, προχώρησε σε επανυποβολή Ερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων, προς τους Υπουργούς...
Ο ΑΟ Θήβα απέκτησε τον Karoly Ρέτσο
Με ακόμη μία μεταγραφική κίνηση συνεχίζει την ενίσχυση του ρόστερ του ο ΑΟ Θήβα, ανακοινώνοντας την απόκτηση του 20χρονου επιθετικού Karoly Ρέτσου.
Λιπάσματα: Aνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση 15% με παραστατικά αγοράς 15/3 έως 31/8 - Όλες οι λεπτομέρειες
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για την αντιμετώπιση της αύξησης...








