Γ. Μουλκιώτης: Ασέβεια Μητσοτάκη στα «άσπρα μαλλιά»*
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επαίρεται με κάθε ευκαιρία για την δήθεν γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική της, είναι η ίδια κυβέρνηση που δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ, ούτε κάποιο μόνιμο σύστημα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.
Αντιθέτως, ήδη πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας έχει καταργήσει ακόμα και τη λειψή 13η σύνταξη, που για ψηφοθηρικούς λόγους θεσμοθέτησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ προεκλογικά υποσχόταν τη διατήρησή της.
Στη συνέχεια, με αυθαίρετη ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, που την νομοθέτησε μάλιστα, στερεί από 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων του διαστήματος 2015-2016.
Στον «δύσκολο» αγώνα της να «μεριμνήσει» για τους συνταξιούχους και να εφαρμόσει τον νόμο Κατρούγκαλο, με εγκύκλιο της 30ής Δεκεμβρίου 2021, μείωσε μέχρι και 268,8 ευρώ τη μηνιαία σύνταξη όσων λαμβάνουν μία σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και μια σύνταξη λόγω θανάτου.
Και επειδή δεν της φτάνουν τα παραπάνω, αντί να επιστρέφει τις παράνομες περικοπές το Νοέμβριο του 2020 έντοκα, επανέρχεται τώρα για να φορολογήσει τα αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές των κύριων συντάξεων, προβλέποντας μάλιστα και πρόστιμα!
Μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ A’14/29.01.2022), ένα χρόνο μετά την καταβολή των αναδρομικών και έξι χρόνια μετά τις παράνομες περικοπές, «φροντίζει» οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν σε δόσεις 25% - 55% των αναδρομικών – των παρανόμως κομμένων συντάξεων τους δηλαδή – που έλαβαν.
Και μάλιστα ούτε καν με αυτοτελή φορολογικό συντελεστή 20%, συμπεριλαμβανομένης σε αυτό και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, – όπως το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε κατ’ επανάληψη με σχετική τροπολογία –, αλλά με βάση την κλίμακα φορολογίας, όπως αυτή θα προκύψει, αφού τα αναδρομικά θα προστεθούν στα εισοδήματα του έτους καταβολής τους.
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στοχοποιήσει το κοινωνικό κράτος και ειδικά τους συνταξιούχους, καθώς για την ίδια, είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι αποτελούν οικονομικό βαρίδι.
Τώρα που πέφτουν οι μάσκες, αποκαλύπτεται ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν φορολόγησε τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των κύριων συντάξεων κατά τον χρόνο της καταβολής τους, για να «χρυσώσει» το χάπι στους συνταξιούχους, αφού παρανόμως τους είχε περικόψει τα αναδρομικά Δώρων και επικουρικών συντάξεων. Για να τους ξεγελάσει, δηλαδή, σχεδιάζοντας να τους τα πάρει αργότερα.
Το Κίνημα Αλλαγής, τόσο ιδεολογικά όσο και αξιακά, βρίσκεται απέναντι στην προσπάθεια περαιτέρω φτωχοποίησης των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν είναι επαίτες, αλλά απόμαχοι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά στην οικονομία και την κοινωνία με την εργασία τους.
Είμαστε απέναντι στα μέτρα που προωθούνται καθημερινά από την Κυβέρνηση, χειροτερεύουν την ζωή των πολιτών και δημιουργούν το έδαφος για ακόμα πιο συντηρητικές πολιτικές.
Επικεντρωνόμαστε στην δημιουργική όψη της πολιτικής, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ώστε να δημιουργήσουμε προοπτικές για την ευημερία και την ανάπτυξη της κοινωνίας.
*Αρθρο Γιώργου Μουλκιώτη στο protothema.gr
Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Live: ΑΟ Θήβα - Λεβαδειακός Κ19 - Φιλικό προετοιμασίας 2026-2027
Σήμερα στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό στάδιο της Θήβας θα πραγματοποιηθεί το τρίτο φιλικό προετοιμασίας ...
Με 5 θέματα συνεδριάζει η Δ.Ε του Δήμου Λεβαδέων στις 24 Αυγούστου 2026
Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Λεβαδέων, όπου θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα.
Με 7 θέματα συνεδριάζει η Δ.Ε. του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων στις 25 Αυγούστου 2026
Την Τρίτη 25 Αυγούστου 2026, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων, όπου θα συζητηθούν...
Συναυλία με την Ρία Ελληνίδου : Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026, 9:00 μ.μ. στο Θεάτρο Μοσχοποδίου
Συναυλία με την Ρία Ελληνίδου την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 9:00 μ.μ. στο Θεάτρο Μοσχοποδίου.
Νέα μεταγραφική κίνηση για τον ΑΟ Θήβα - Απέκτησε τον Θεόδωρο Πασχαλίδη
Συνεχίζει τη μεταγραφική του ενίσχυση ο ΑΟ Θήβα, προσθέτοντας ακόμη έναν νεαρό ποδοσφαιριστή στο ρόστερ του ενόψει...
Ολοκληρώνεται το ρόστερ του ΑΟ Θήβα - Ενίσχυση στη μεσαία γραμμή με Δημήτρη Καντά
Μία ακόμη μεταγραφική κίνηση πραγματοποίησε ο ΑΟ Θήβα, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ρόστερ του ενόψει της νέας...








