Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς θα αποπληρωθεί - Επιλογές και έκπτωση 15%
Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει μέχρι τα τέλη Ιουνίου να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ ή θα αποπληρώσουν την οφειλή σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις
Σε βάθος οκτώ χρόνων ή 96 άτοκες δόσεις θα αποπληρώσουν τελικά επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες τα κρατικά δάνεια που έλαβαν μέσω των επτά γύρων της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
Παράλληλα παρατείνεται η προθεσμία για την έκπτωση 15% σε περίπτωση που το ποσό επιστραφεί εφάπαξ, από τα τέλη Μαρτίου στα τέλη Μαΐου.
Το υπουργείο Οικονομικών ικανοποίησε το αίτημα του εμπορικού κόσμου που ζητούσε αύξηση των δόσεων, προκειμένου να στηριχθεί η ρευστότητα των επιχειρηματιών σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί επιβαρύνοντας το λειτουργικό τους κόστος, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί σειρά παρενεργειών.
Το δίλημμα
Τα ποσά της επιστρεπτέων που θα αποπληρώσουν 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι κουρεμένα έως και 75%.
Έτσι, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν με το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών την περίοδο της πανδημίας θα πρέπει μέχρι τα τέλη Ιουνίου να αποφασίσουν εάν:
θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να λάβουν έξτρα έκπτωση 15% έως τα τέλη Μαΐου ή
θα αποπληρώσουν την οφειλή σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Ιουνίου.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δουν τον «λογαριασμό» της επιστρεπτέας, ήτοι το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος. Η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει το επόμενο διάστημα τα εκκαθαριστικά των οφειλόμενων ποσών στον λογαριασμό των φορολογούμενων στην ψηφιακή πύλη myAADE.
Η οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».
Τα ποσά της επιστρεπτέας που θα βεβαιωθούν μετά το «κούρεμα» ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία περιορίζεται στα 2,3 δισ. ευρώ, καθώς ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών εκτιμάται ότι θα επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής για να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15%, ενώ ορισμένοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
Τα ποσά
Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι κουρεμένα έως και 75% και με τα σημερινά δεδομένα ισχύουν τα εξής:
1. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
2. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Από τη διαδικασία της επιστροφής εξαιρούνται, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί, επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πηγή: Ημερησία
Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
«ΠΟΛΥΑΝΝΑ» - Το παιχνίδι της χαράς στο Θέατρο Μοσχοποδίου
«ΠΟΛΥΑΝΝΑ» - Το παιχνίδι της χαράς στο Θέατρο Μοσχοποδίου
«ΗΡΑΚΛΗΣ» Ο ήρωας των θνητών στο Θέατρο Μοσχοποδίου
«ΗΡΑΚΛΗΣ» Ο ήρωας των θνητών, τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2026, στις 9:00 μ.μ., στο Θέατρο Μοσχοποδίου...
ΣΕΟΒ: 13ος και 14ος μισθός - Τα λέγαμε από το 2018 και συνεχίζουμε να το λέμε
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Βοιωτίας, Σ.Ε.Ο.Β., σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στη νέα δικαστική εξέλιξη...
Με 4 θέματα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας
Την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2026 και ώρα 10:00 π.μ, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία)...
Θήβα: Αγνωστοι «χτύπησαν» το παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ανήμερα της γιορτής του
Μπροστά σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 24 Αυγούστου οι πιστοί και οι άνθρωποι της ενορίας, όταν έφτασαν για τη Θεία Λειτουργία...
Τα δρομολόγια της αστυνομίας στη Στερεά Ελλάδα από 24 έως 30 Αυγούστου 2026
Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.), της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής...
22 συλλήψεις σε εξόρμηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Στερεά Ελλάδα
Την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2026, πραγματοποιήθηκαν τακτικές εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, στους Νομούς Βοιωτίας...
Live: ΑΟ Θήβα - Λεβαδειακός Κ19 - Φιλικό προετοιμασίας 2026-2027
Σήμερα στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό στάδιο της Θήβας θα πραγματοποιηθεί το τρίτο φιλικό προετοιμασίας ...








