Ο Μακρόν ανακοίνωσε την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία: «Η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη»
Την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία διεξήχθη χθες Δευτέρα στο Παρίσι.
Ομάδα κρατών προτίθεται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους μέσου και μακρού βεληνεκούς, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν πως στηρίζουν την πρόταση της Τσεχίας να αγοράσουν από κοινού πυρομαχικά εκτός Ευρώπης για λογαριασμό της Ουκρανίας.
«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη».
Δεν πρέπει να «αποκλειστεί» η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων της Δύσης στην ουκρανική επικράτεια στο μέλλον
Η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χθες Δευτέρα αργά το βράδυ, αναγνωρίζοντας πάντως πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» γι’ αυτό.
«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (...) χερσαίων στρατευμάτων. Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας».
Όμως «δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ», συνέχισε. «Δεν αίρω την αμφισημία (...) λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.
Η «επιλογή» αυτή δεν είχε αναφερθεί ποτέ πριν από την κυβέρνηση της Γαλλίας.
Ερωτηθείς σχετικά, εξερχόμενος από τη σύνοδο στη γαλλική προεδρία, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωσε πως η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
«Πολύς κόσμος που λέει ‘ποτέ’ σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε ‘ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας’ πριν από δυο χρόνια», είπε ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν. «Ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας».
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας
Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Διάσκεψη για την Ουκρανία που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επαναβεβαιώσαμε την ενότητα και αποφασιστικότητα μας για την στήριξη στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ένα πλαίσιο που δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως να βοηθηθεί η Ουκρανία και να έχει χρήσιμα αποτελέσματα.
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι
«Πιστεύω ότι επιβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή.
Και νομίζω ότι καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια με πρακτικό τρόπο να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία.
Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους ομολόγους μου για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τέθηκε θέμα ευρωπαϊκού στρατού στη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία».
Οι πέντε τομείς και οι κυρώσεις
Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πέντε τομείς στους οποίους όλες οι χώρες οι οποίες έλαβαν μέρος στην διάσκεψη συμφωνούν ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες.
Πρόκειται για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, την συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, την ενίσχυση των των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας –ειδικά στα σύνορα της με την Λευκορωσία–, την υπεράσπιση των χωρών που απειλούνται απευθείας από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως η Μολδαβία, και τέλος, την παροχή βοήθειας στο Κίεβο για την άρση ναρκοπεδίων.
«Πρέπει να βαδίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς οικονομία πολέμου» δήλωσε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιθώρια μεγέθυνσης της ευρωπαϊκής παραγωγής οπλικών συστημάτων.
Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε επίσης ότι «η Ρωσία υιοθέτησε απειλητικές συμπεριφορές όχι μόνο έναντι της Ουκρανίας, αλλά έναντι όλων μας», ενώ αναφορικά με το ζήτημα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης στο ουκρανικό έδαφος ανέφερε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, πλην όμως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα σε βάρος χωρών και επιχειρήσεων που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Μακρόν έκρινε ότι η ουκρανική κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την αμυντική χειραφέτηση της Ευρώπης και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το ουκρανικό και σε επίπεδο των υπουργών ?μυνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Live: ΑΟ Πλαταιών - ΑΟ Οινόφυτα - Πρωτάθλημα Α` Βοιωτίας 2026-2027
Σήμερα ξεκινάει το πρωτάθλημα της Α` Βοιωτίας για τη σεζόν 2026-2027, όπου στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής η ομάδα του ΑΟ...
Εγκαινιάστηκε το νέο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Θήβας - Όλα όσα ειπώθηκαν για τη νέα εποχή και τη στελέχωση
Μια σημαντική ημέρα για το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας αποτέλεσαν τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)...
Μπούρας Νικόλαος: Δεν ξεχνώ. Και δεν θα αφήσω τον φασισμό να ξαναγραφτεί ως «αντισυστημισμός»
Υπάρχει κάτι βαθιά επικίνδυνο στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται σήμερα να «ξεπλυθεί» ο φασισμός μέσα από τα social media.
Γιώργος Μουλκιώτης: «Αποτύχατε. Πρέπει να φύγετε. Για να περισωθεί ο πρωτογενής τομέας»
Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του...
Συναντήσεις εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννη Περγαντά για την στήριξη της τρίτης ηλικίας και την πρόληψη υγείας σε Εύβοια και Φωκίδα
Με στόχο την υποστήριξη και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την τρίτη ηλικία και την προαγωγή...
Συνελήφθησαν -2- ημεδαποί στη Λαμία για απόπειρα κλοπής από οικία
Δύο (2) συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις 23-09-2026 αργά το βράδυ, από περιπολούντες αστυνομικούς της Διεύθυνσης ...
Φάνης Σπανός από τον Ορχομενό: Τα έργα που προχωρούν και η μεγάλη παρέμβαση των 35,7 εκατ. ευρώ στην Κωπαΐδα
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για έργα στον Δήμο Ορχομενού ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός...
Αλίαρτος: Ξεκινά η νέα κατηχητική χρονιά στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς ανακοινώνει ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αλιάρτου, προσκαλώντας γονείς και παιδιά να συμμετάσχουν στον καθιερωμένο Αγιασμό.
Κτιστάκης: «Ημέρα Υγείας για τη Βοιωτία» - Οι παρεμβάσεις σε Θήβα, Αλίαρτο και Δίστομο
Στις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στις δημόσιες δομές Υγείας της Βοιωτίας αναφέρθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Κτιστάκης, με αφορμή...








