Γ. Μουλκιώτης: «Κατώτατος μισθός - κατώτερος των περιστάσεων»
Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, έκανε την παρακάτω δήλωση για την πρόταση του ύψους του κατώτατου μισθού, όπου ανέφερε πως η αύξησή του στα 830 ευρώ «είναι ανεπαρκής και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στον θεσμικό στόχο του», συμπληρώνοντας πως «η Κυβέρνηση να αυτοθαυμάζεται συγκρινόμενη με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - σιγά το κατόρθωμα - αλλά η πραγματικότητα είναι δυστοπική για τους εργαζόμενους».
Αναλυτικότερα, ο κ. Μουλκιώτης στη δήλωσή του ανέφερε:
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ είναι ανεπαρκής και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στον θεσμικό στόχο του: δεν διασφαλίζει, δηλαδή, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Μπορεί η Κυβέρνηση να αυτοθαυμάζεται συγκρινόμενη με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - σιγά το κατόρθωμα - αλλά η πραγματικότητα είναι δυστοπική για τους εργαζόμενους :
•Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους αλλά είναι προτελευταίοι σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο τους Βούλγαρους!
•Η Ελλάδα είναι ουραγός στις ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενώ καταγράφεται 1 νεκρός ανά 2 μέρες από εργατικά ατυχήματα.
•Στη χώρα μας η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών μεγεθύνεται συστηματικά, φτάνοντας να είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη.
•Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. ενώ η σωρευτική αύξηση των ενοικίων για το χρονικό διάστημα 2018-2022 φτάνει το 42,1%.
•Έχουμε τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας πανευρωπαϊκά, με άλλα λόγια οι Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους την διαρκή υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ. και του κοινωνικού κράτους από την κυβέρνηση της ΝΔ.
•Η Ελλάδα είναι ουραγός της ΕΕ στο ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
•Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ο κατώτατος μισθός δεν καθορίζεται «άνωθεν» αλλά από τους κοινωνικούς εταίρους.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτικά, ηθικά και θεσμικά χρεοκοπημένη κυβέρνηση της ΝΔ. Μια κυβέρνηση – τροχονόμο συμφερόντων και διευθετήσεων υπέρ ολίγων και ισχυρών.
Χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με κεντρικό στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, ένα κράτος που θα παρεμβαίνει στην αγορά με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ένα κράτος που θα αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια και θα προστατεύει ουσιαστικά το εισόδημα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.
Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται για την ουσιαστική στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και τη σταδιακή σύγκλιση της με το μέσο όρο των εργαζομένων στην Ε.Ε.»

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Live: ΑΟ Θήβα - Λεβαδειακός Κ19 - Φιλικό προετοιμασίας 2026-2027
Σήμερα στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό στάδιο της Θήβας θα πραγματοποιηθεί το τρίτο φιλικό προετοιμασίας ...
Με 5 θέματα συνεδριάζει η Δ.Ε του Δήμου Λεβαδέων στις 24 Αυγούστου 2026
Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Λεβαδέων, όπου θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα.
Με 7 θέματα συνεδριάζει η Δ.Ε. του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων στις 25 Αυγούστου 2026
Την Τρίτη 25 Αυγούστου 2026, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων, όπου θα συζητηθούν...
Συναυλία με την Ρία Ελληνίδου : Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026, 9:00 μ.μ. στο Θεάτρο Μοσχοποδίου
Συναυλία με την Ρία Ελληνίδου την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 9:00 μ.μ. στο Θεάτρο Μοσχοποδίου.
Νέα μεταγραφική κίνηση για τον ΑΟ Θήβα - Απέκτησε τον Θεόδωρο Πασχαλίδη
Συνεχίζει τη μεταγραφική του ενίσχυση ο ΑΟ Θήβα, προσθέτοντας ακόμη έναν νεαρό ποδοσφαιριστή στο ρόστερ του ενόψει...
Ολοκληρώνεται το ρόστερ του ΑΟ Θήβα - Ενίσχυση στη μεσαία γραμμή με Δημήτρη Καντά
Μία ακόμη μεταγραφική κίνηση πραγματοποίησε ο ΑΟ Θήβα, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ρόστερ του ενόψει της νέας...








