Σε μια ακόμα μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων προχώρησε η Ελλάδα - 14 μέτρα για την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δ. Μιχαηλίδου, στα πλαίσια της της ομιλίας της στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Εργασίας, με θέμα την ισότιμη πρόσβαση των φύλων στην αγορά εργασίας, γνωστοποίησε πως η χώρα μας προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας πως αυτή είναι η 14η από το 2019, ενώ υπογράμμισε αυτή η πορεία αυτή επιβεβαίωνει πως η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες.
Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας, η Ελληνίδα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, τα οποία είναι τα εξής:
Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται για 9 μήνες και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες.
Αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνειεπιδότηση για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Παρέχεται το δικαίωμα στις μητέρες να μεταβιβάζουν έως 7 μήνες, από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, στον πατέρα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
Το επίδομα γέννησης αυξήθηκε από τα 2.400 ευρώ έως 3.500 ευρώ και δίδεται στις νέες μητέρες για τηνενίσχυση της οικογένειας και ιδίως το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού, που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες.
Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Το δικαίωμα σε άδεια μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η αύξηση των ημερών αδείας πατρότητας μετ’ αποδοχών από 2 σε 14 που είναι περισσότερες από τις 10 ημέρες που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία.
Η γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς. Μάλιστα οι δύο μήνες καλύπτονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό.
Η άδεια φροντιστή για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ατόμων υπό τη φροντίδα τους (5 ημέρες). Επίσης οι γονείς / φροντιστές δικαιούνται 2 ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών λόγω ανωτέρας βίας.
Φροντιστές / γονείς παιδιών έως 12 ετών δικαιούνται να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας από τους εργοδότες τους, όπως είναι η απομακρυσμένη εργασία, η μερική απασχόληση, το ευέλικτο ωράριο, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται για τουλάχιστον 6 μήνες στον ίδιο εργοδότη.
Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030.
Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.
Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας (μητέρες που έχουν μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους, πολίτες με αναπηρία, κ.ά.).
Μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στον νόμο 4706/2020 που επιβάλλει την επαρκή εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών και στην επιτυχή εφαρμογή της. «Ήδη από το 2021, καταγράφεται μια σταθερή ετήσια αύξηση της συνολικής γυναικείας εκπροσώπησης στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών από 25 σε 28%», είπε.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, απευθυνόμενη στους ομολόγους της, σημείωσε πως «παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ε.Ε., οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για την ίση συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τις ισότιμες αμοιβές και τη συνταξιοδοτική ασφάλεια». Όπως τόνισε «Τα στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας για να υπάρξει ισότητα και στη αγορά εργασίας».
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους της να εφαρμόσουν πιο τολμηρές στρατηγικές προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των φύλων στην απασχόληση, τις αμοιβές και τις συντάξεις, θέτοντας τα θεμέλια για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου συναντήθηκε τη Δευτέρα με την Esther Lynch Γενική Γραμματέα του ETUC (European Trade Union), με τον Oliver Roepke, πρόεδρο της EESC (European Economic and Social Committee), με την περιφερειακή διευθύντρια της Unicef για την Ευρώπη και την Ασία Regina De Dominicis, τον Patrick Paquet Προϊστάμενος Μονάδας Εθνική Παρακολούθηση Απασχόλησης και Κοινωνικής Ένταξης και Επιχειρήσεις του ΕΚΤ για την Ελλάδα και την Κύπρο και την Barbara Kauffmann Διευθύντρια Απασχόλησης και Κοινωνικής Διακυβέρνησης στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης.
`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Ο Μουλκιώτης ζητά από την Κυβέρνηση απαντήσεις. Ποιοί και πώς έλεγξαν το ενεργειακό δίκτυο πριν καεί η Βοιωτία.
Ο Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη με συνυπογράφοντα...
Περιφέρεια και Δήμος Θηβαίων: Κοινό μέτωπο διεκδίκησης αποζημιώσεων για τις πληγείσες περιοχές
Στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 31ης Ιουλίου 2026 βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός , ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας...
Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ανδρέα Τοουλιά στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας και έλεγχος σε παιδική κατασκήνωση στην Εύβοια
Στο πλαίσιο των διαρκών επαφών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τις δημόσιες δομές Υγείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ανδρέας Τοουλιάς...
Συνάντηση με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Βοιωτίας για την διεκδίκηση μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026, στο παράρτημα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στην Θήβα...
Το Σωματείο Εστίασης Θήβας στηρίζει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά
Μετα από συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρήσεων πληγεισών περιοχών από την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ...
Κυνηγοί και θηροφύλακες βρέθηκαν στη Ψάθα για να δώσουν νερό και τροφή στα ζώα μετά τη καταστροφική πυρκαγιά
Ο κ. Στάθης Σταθόπουλος, Γεν. Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, επεσήμανε στις δηλώσεις του....
Λύκοι επιτέθηκαν και κατασπάραξαν σκύλο στο Καναβάρι Θήβας
Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 11 Αυγούστου 2026, όπως αναφέρει καταγγελία που έγινε στο radiothiva.gr...
«Δεν δίνω σε κανέναν το δικαίωμα» - Σκληρή ανακοίνωση του Δημάρχου Ορχομενού για τη συκοφαντία
Εδώ και μερικούς μήνες, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, λόγω και του προβλήματος που έχει προκύψει με την απαγόρευση χρήσης...
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού στο Δήμο Ορχομενού - Αναμένονται τα νέα αποτελέσματα των αναλύσεων
Ο Δήμος Ορχομενού ενημερώνει τους κατοίκους των Δημοτικών Κοινοτήτων στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση...








