Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: «Ισχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού;»
Το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της Υπ. Εργασίας, στις 11 Μαΐου 2024, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα συνάντηση μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του Πρωθυπουργού, όπου ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου (...)».
Οι νόμοι που ψηφίζονται από το κράτος και αφορούν τους πολίτες θα πρέπει να ερμηνεύονται σωστά και να τηρούνται, ιδιαίτερα δε όταν υπάρχει δέσμευση πρωθυπουργού και υπουργών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά άμεσα τις ζωές τόσων ανθρώπων.
Ανεξάρτητα ιδεολογίας, πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων, η πολιτική δέσμευση κρίνεται επί της εφαρμογής.
Στις 11/5/2024, η Υπουργός Εργασίας κ. Μιχαηλίδου στην πρωινή εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της εκπομπής για «το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», δήλωσε τα εξής: «Μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (...) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στην ΛΑΡΚΟ και (...) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στην ΛΑΡΚΟ (…) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δε μένει κανένας μα κανένας στο δρόμο (…)». Στη συνέχεια, η ανακοίνωση τόνισε πως στις 14 Μαΐου 2024 «45 συνάδελφοι από την συντήρηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ είναι εκτός εργοστασίου» με ανακοίνωση του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, με το Σωματείο να θέτει την ερώτηση «Ισχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού;»
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Στις 13/5/24 υπήρξε συνάντηση μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας ?κης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων ?ννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Κατά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου (...)».
Τα παραπάνω δεν τα είπαμε εμείς. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί τα δήλωσαν.
Στις 14/5/24 ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε ότι «διακόπτεται η σύμβαση έργου που απασχολούνται οι 45 εργαζόμενοι στην συντήρηση του εργοστασίου και θα συνεχίσει να διακόπτει συμβάσεις και με τις υπόλοιπες ειδικότητες που είναι υπό αυτό το καθεστώς. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει στάση πληρωμών σε διάφορες υποχρεώσεις, ακόμη και στην καταβολή της εξόφλησης της μισθοδοσίας Μαΐου για το σύνολο των εργαζομένων. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται για τα λειτουργικά έξοδα, όχι γιατί δεν έχει χρήματα, έχει 20 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ, αλλά γιατί παρά τις προτάσεις και τα αιτήματα που έχει κάνει στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων αυτών».
Από τις 14/5/24 έως και σήμερα (σ.σ. 26/05/2024) οι 45 συνάδελφοι από την συντήρηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ είναι εκτός εργοστασίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επικίνδυνων εγκαταστάσεων και την ζωή όλων των κατοίκων σε οικισμό και Λάρυμνα. Οι οικογένειες τους, τα παιδιά τους επάνω στην εξεταστική περίοδο, είναι σε απόγνωση. Ούτε εργασία στην ΛΑΡΚΟ μέχρι 18/6 όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, ούτε ταμείο ανεργίας και «προγράμματα».
Από τις 14/5/24 έως και σήμερα, παίρνουμε τηλέφωνα σε υπουργεία. Συναντηθήκαμε με υπηρεσιακό κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας. Καταθέσαμε τα στοιχεία που μας ζήτησαν. Μας μιλούν ευγενικά, μας λένε θα μας απαντήσουν, αλλά τίποτα.
Η ερώτηση είναι απλή:
Ισχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού;
Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα προκύπτει από υπηρεσιακούς λόγους και δεν είναι πολιτική εντολή, αλλά την τελική απάντηση πρέπει να την δώσουν οι υπεύθυνοι και άμεσα μάλιστα, γιατί όσο καθυστερούν αυτοί, οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση.
Την Κυριακή 26/5/24 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας και συζητώντας διεξοδικά αποφάσισε:
1. Την Δευτέρα 27/5/24 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ειδική διαχείριση.
2. Την Τρίτη 28/5 στις 10.30πμ θα πραγματοποιηθεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας και στις 12.00μμ στο υπουργείο οικονομικών.
3. Την Πέμπτη 30/5 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης το επόμενο διάστημα.
4. Την Παρασκευή 31/5 στις 10.00πμ στο κινηματογράφο Ίλιον του Οικισμού ι ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιηθεί νέα Γ.Σ. για συλλογική εκτίμηση της κατάστασης και αποφάσεις.
Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της Αττικής να στείλουν αντιπροσωπείες αλληλεγγύης στις παραστάσεις διαμαρτυρίας.»
`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Φοροδιαφυγή: Η Κομισιόν «ψηφίζει» myDATA και Ελλάδα
Τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που υλοποιούνται στην Ελλάδα για την ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, την ενίσχυση...
«Μου σκότωσαν το παιδί μου, το απορριμματοφόρο μας χτύπησε από πίσω» λέει ο πατέρας της 15χρονης παίκτριας του ΠΑΟΚ για το τροχαίο
Ευθύνες στον οδηγό του απορριμματοφόρου αποδίδει ο πατέρας της 15χρονης παίκτριας του ΠΑΟΚ, Αννας-Μαρίας...
Ο Παναγιώτης Κουβατσίδης στον ΑΟ Μελισσοχωρίου
Η ομάδα του ΑΟ Μελισσοχωρίου ανακοίνωσε την απόκτηση του κ. Παναγιώτη Κουβατσίδη.
Ο μεσοεπιθετικός Βαγγέλης Ευσταθίου στον ΑΟ Μελισσοχωρίου
Η ομάδα του ΑΟ Μελισσοχωρίου ανακοίνωσε πως απέκτησε τον μεσοεπιθετικό κ. Βαγγέλη Ευσταθίου.
Τον Βασίλη Λεονταρή απέκτησε ο ΑΟ Μελισσοχωρίου
Η ομάδα του ΑΟ Μελισσοχωρίου ανακοίνωσε την απόκτηση του επιθετικού κ. Βασίλη Λεονταρή.
Ο Γιάννης Καραμπάς επιστρέφει στον πάγκο της ΑΕ Δηλεσίου
Η ομάδα της ΑΕ Δηλεσίου ανακοίνωσε την επιστροφή του προπονητή κ. Γιάννη Καραμπά...
Ο ΑΕΣ Ελεώνα ανανέωσε με τον Γιάννη Χρήστου και τον Μάρια Χάτια
Η ομάδα του ΑΕΣ Ελεώνα ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας του με τους ποδοσφαιριστές...
Τσέλλο και Γούλα ανανέωσε ο Παναλίαρτος
Η ομάδα του ΑΠΟ Παναλίαρτου ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της με τον κ. Ηλία Τσέλλο και τον κ. Δημήτρη Γούλα.
Ολοκληρώθηκε η συνεργασία του ΑΟ Οινοφύτων με τον προπονητή Ηλία Καλλη
Η ομάδα του ΑΟ Οινοφύτων ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η συνεργασία της με τον προπονητή, κ. Ηλία Καλλή, ευχαριστώντας τον για όλα όσα προσέφερε στην ομάδα.







