Συνάντηση του Γιάννη Σαρακιώτη με την Ένωση Ξενοδόχων Λαμίας
Ο Βουλευτής του νομού Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιάννης Σαρακιώτης, συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας, ούτως ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο. Την Ε.Ξ.Λ. εκπροσώπησαν στη συνάντηση οι κ.κ. Παναγιώτα Σαμαρά, Θύμιος Κυρίτσης και Δέσποινα Ξυδιά.
Ανάμεσα στα θέματα για τα οποία εξέφρασαν τον προβληματισμό και τη δυσφορία τους, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας ήταν:
•Η νέα επιβάρυνση μέσω του τέλους παρεπιδημούντων (άρθρο 30 του Ν. 5143/2024) και το δικαίωμα που δίδεται στους Δήμους να το αυξήσουν.
•Η επιβολή του τέλους ανθεκτικότητας σε ξενοδοχεία και καταλύματα (υπ’ αριθ. 1217/31-12-2023, ΦΕΚ Β’ 7535), του οποίου ανταποδοτικός χαρακτήρας δεν είναι ορατός.
•Η μεσοσταθμική αύξηση κατά 30% περίπου στο κόστος της ενέργειας και η αντίστοιχη, κατά 20% περίπου σε ότι αφορά τα αναλώσιμα.
•Η απουσία προστασίας του ξενοδοχειακού κλάδου απέναντι στη ραγδαία αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την ασύμμετρη εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής.
•Την παντελή έλλειψη προστασίας απέναντι στην ανέλεγκτη αύξηση του κόστους για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο εκτιμάται από 4.000 έως 6.000 ευρώ ετησίως στα ξενοδοχεία έως 3 αστέρων.
•Τον πλήρη αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναβαθμίσουν τις υποδομές των ξενοδοχειακών μονάδων τους, καθώς και από τις προβλέψεις του ισχύοντος αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος όπως υποστήριξαν αφήνει εκτός το 97% των ξενοδοχείων.
Από πλευράς του ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε ότι, για την ελάφρυνση της επιχειρηματικότητας από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσε πρόταση νόμου για μία σταθερή, προοδευτική και δίκαιη φορολογία εισοδημάτων φυσικών-νομικών προσώπων και ιδιοκτησίας ακινήτων, κ.α., το οποίο και θα επέφερε σημαντική μείωση της ταμειακής επιβάρυνσης της πλειοψηφίας των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόνισε την κριτική που ασκεί συστηματικά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, απέναντι στην πολιτική των συστημικών τραπεζών, κάτω από την οποία η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αδυνατεί να αναπτυχθεί.
Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης για το θέμα της αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από την αλόγιστη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αντέτεινε ότι, τα μέτρα που εξήγγειλε προσφάτως η Κυβέρνηση ήλθαν πολύ καθυστερημένα. Επίσης, υπενθύμισε ότι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, εγκαίρως από το 2022, είχε προχωρήσει στην παρουσίαση των προτάσεων για τον περιορισμό του προβλήματος, οι οποίες και συνίσταντο στην απαγόρευση δραστηριοτήτων Airbnb στα νομικά πρόσωπα για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στην απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.
Διαβεβαιώνοντας για τη συνεχή ανάδειξη των προβλημάτων και την άσκηση πίεσης για την αντιμετώπισή τους, ο Βουλευτής Φθιώτιδας σημείωσε:
«Η ισχυρή βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως δημοσιονομική διέξοδος και όχι ως αναπτυξιακός πυλώνας. Οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Λαμίας και της Φθιώτιδας, βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνες που πληρώνουν το μάρμαρο της πολιτικής της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά έταζε φοροαπαλλαγές και έρχεται σήμερα να καυχηθεί για την υπέρβαση κατά 2 δισ. ευρώ περίπου στα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο του 2024. Η θέσπιση μέτρων όπως π.χ. η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων εν τω μέσω μίας περιόδου ξέφρενης αύξησης του κόστους ενέργειας και των λοιπών αναλωσίμων, και αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της αλόγιστης εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι, η Κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε καν ελάχιστη επαφή με τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα του ξενοδοχειακού κλάδου.»

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διεκδικεί 5.700.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ...
Συναντήσεις εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ανδρέα Τοουλιά στα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου
Διαδοχικές συναντήσεις εργασίας στα Γενικά Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας Κύμης και Καρύστου πραγματοποίησε...
Γιώτα Πούλου: Την μνήμη των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας την τιμούμε με την αλήθεια
Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, με την συνυπογραφή των ανεξάρτητων...
Συνελήφθη στη Φθιώτιδα με όπλα και αναβολικές ουσίες
Το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου 2026 στη Φθιώτιδα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών ...
Δήμος Λεβαδέων: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους απαγχονισθέντες της 11ης Σεπτεμβρίου 1943
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Λιβαδείτες που απαγχονίστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 11 Σεπτεμβρίου ...
Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός νέου Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας - Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας
Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026, πραγματοποιήθηκε τελετή αγιασμού για το νέο σχολικό συγκρότημα που κατασκευάστηκε...
Με 5 θέματα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στις 18 Σεπτεμβρίου 2026
Σε τακτική συνεδρίαση καλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου...
Μήνυμα της Γιώτας Πούλου για την νέα σχολική χρονιά
Η βουλευτής του νομού Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου, εξέδωσε το παρακάτω μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά, σημειώνοντας...
Τα δρομολόγια της αστυνομίας στη Στερεά Ελλάδα από 14 έως 20 Σεπτεμβρίου 2026
Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.), της Γενικής Περιφερειακής ...








