1072 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά (ΦΩΤΟ)
1072 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ όρει ασκήσαντος και στην περιώνυμη Ιερά Βυζαντινή Μονή Οσίου Λουκά, όπου ο ίδιος ίδρυσε, ασκήτευσε, ετάφη και θησαυρίζονται τα τίμια λείψανά του, τιμήθηκε η μνήμη του την 6η και 7η Φεβρουαρίου 2025.
Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή κληρικών της επαρχίας μας κι άλλων Μητροπόλεων, πολλών πιστών και των αρχών του τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, αφού ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς και όλους τους πιστούς που προσήλθαν στην Ιερά Μονή για να να συνεορτάσουν και να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου Λουκά, αναφέρθηκε στα χαρίσματα του Οσίου, στην πίστη του στο Θεό και την αγάπη του στους ανθρώπους, στην ταπείνωση, την συγχωρητικότητα, την εκούσια πτωχεία και την αγάπη του προς τη φύση και όλη τη δημιουργία του Θεού, από τα οποία πρέπει να διδαχθούμε, και ευχήθηκε ο Όσιος και Θεοφόρος Λουκάς να πρεσβεύει στο Θεό για όλους.
Επίσης, ευχήθηκε με υιική αγάπη και σεβασμό στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για την επέτειο των 17 χρόνων από την ανάδειξή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ενίσχυση, δύναμη και έτη πολλά για να συνεχίσει να διακονεί με σύνεση στην πολυεύθυνη διακονία του.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πίστη του Οσίου στο Χριστό, στην άσκηση, τη νηστεία και την προσευχή. Τόνισε ότι η πνευματική ζωή είναι δύσκολη και ο Όσιος Λουκάς μάς διδάσκει πως στον πνευματικό μας αγώνα οι πιστοί πρέπει να έχουμε οδηγό το Χριστό και όχι τον εγωϊσμό μας. Επίσης, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και ευχήθηκε στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο έτη πολλά και αγιασμένα.
Το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό της Παναγίας, τον οποίο ο ίδιος ο Όσιος Λουκάς είχε αρχίσει να χτίζει ενόσω ζούσε.
Το πρωί της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου στο Καθολικό της Μονής τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, στην οποία προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή πολλών πιστών και των μαθητών του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις του Κυριακίου, που παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες πήγαν στο Μοναστήρι να τιμήσουν τον ?γιο.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά, του οποίου το όνομα σημαίνει φως, τονίζοντας ότι ο Όσιος με την ασκητική του ζωή και τους αγώνες του φώτιζε τις ψυχές των ανθρώπων και προσέλκυε τους ανθρώπους στο Χριστό. Αναφέρθηκε στο περίλαμπρο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, καθώς και στη συμβολή του στην επανάσταση του ’21, και ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο και τον Καθηγούμενο της Μονής πανοσ. αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδη για την πρόσκληση και συμμετοχή στην εορτή του Οσίου. Επίσης, ευχήθηκε στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την επέτειο των 17 χρόνων από την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευχήθηκε στους Σεβ. Αρχιερείς, στον Ηγούμενο και την αδελφότητα της Μονής, στους κληρικούς, τους ψάλτες, τους μαθητές και όλους τους πιστούς χρόνια πολλά και ευλογημένα δια πρεσβειών του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας πρόσφερε στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο από ένα αντίγραφο του Τετραβάγγελου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, και τους ευχαρίστησε που προσήλθαν στη Μονή για να συνεορτάσουν τη μνήμη του Οσίου Λουκά.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 FM και το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας “Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM” για την αναμετάδοση της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού της εορτής του Οσίου Λουκά, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστούς, που δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στο Μοναστήρι, να παρακολουθήσουν μέσω του ραδιοφώνου τις ακολουθίες.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η μεταφορά των ιερών λειψάνων του Οσίου από το κέντρο του Καθολικού, όπου είχαν μεταφερθεί προς προσκύνηση, στη λάρνακα όπου μόνιμα φυλάσσονται.
Στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία έψαλαν χοροί ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη και τον ψάλτη της Μονής του Οσίου Λουκά κ. Δήμο Φυτίλη, ενώ στην Αγρυπνία έψαλαν μοναχοί της Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης.
Μετά τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία στο αρχονταρίκι της Μονής προσφέρθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Ο ΑΟ Θήβα απέκτησε τον Εφραίμ Ζαχαράκη
Με ακόμη μία μεταγραφική προσθήκη συνεχίζει την ενίσχυση του ρόστερ του ο ΑΟ Θήβα, ανακοινώνοντας την απόκτηση του Εφραίμ Ζαχαράκη.
Ετήσια τακτική γενική συνέλευση στον εμπορικό σύλλογο Λιβαδειάς
Με αρκετές δικαιολογημένες απουσίες λόγω Τετάρτης, καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών πραγματοποιήθηκε σε κλίμα...
Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. της Α.Ε. Δηλεσίου
Η ομάδα της Α.Ε. Δηλεσίου ανακοίνωσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης Ιουνίου.
Κωστάκογλου, Κατσιγιάννη και και Μάργωνη ανακοίνωσε ο ΠΑΟΚ Κόκκινου
Η ομάδα του ΠΑΟΚ Κόκκινου ανακοίνωσε σωρεία νέων προσθηκών, εν όψει της νέας σεζόν του 2026. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ...
Στον ΑΟ Πλαταιών ο Γιάννης Πέρρας
Η ομάδα του ΑΟ Πλαταιών ανακοίνωσε πως απέκτησε τον ποδοσφαιριστή κ. Γιάννη Πέρρα, ο οποίος έχει σημαντική εμπειρία και παραστάσεις.
Στο Δήμο Ορχομενό υψηλές ταχύτητες internet
Ο Δήμος Ορχομενού επεσήμανε σε ανακοίνωσή του πως η συνεχής εξέλιξη του Internet και οι αυξανόμενες...
Η Αναγέννηση Σχηματαρίου ανακοίνωσε τον επιθετικό Γιώργο Αυγέρη
Η ομάδα της Αναγέννησης Σχηματαρίου, εν όψει της νέας σεζόν και της προετοιμασίας της για αυτήν...
Εκτέλεση βολών στο Πεδίο Βολής Θηβών
Σας γνωρίζουμε ότι αύριο Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2026 από 08:00 εώς 15:00 θα εκτελεστεί βολή τυφεκίου στο πέδιο βολής Θηβών.
Γιώργος Πέππας: Ένα διαφορετικό μοντέλο αστυνόμευσης μέσα στον «μοντέρνο» κόσμο
Στη σημερινή εποχή η ιδέα του «μοντέρνου», του «ρηξικέλευθου», του «νέου», θέλγει ένα μεγάλο μέρος της «ελίτ» της κοινωνίας...








