«Τελειώσατε τώρα» φώναζαν οι κουκουλοφόροι που χτύπησαν με πυροσβεστήρα διδακτορικό φοιτητή σε εκδήλωση στη Νομική
Aγριες διαθέσεις είχαν οι κουκουλοφόροι που το βράδυ της Τετάρτης εισέβαλαν σε εκδήλωση στη Νομική τραυματίζοντας σοβαρά με πυροσβεστήρα έναν διδακτορικό φοιτητή, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη φώναζαν «τελειώσατε τώρα».
Περιγράφοντας την επίθεση που κράτησε «7-8 λεπτά» ο κ. Μάζης είπε ότι «ο φοιτητής προσπάθησε να τους απωθήσει αλλά ήταν ένας έναντι 8 ατόμων». ?λλος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στον ΣΚΑΪ ότι «τον χτυπούσαν (σ.σ. τον διδακτορικό φοιτητή» σε όλα τα σημεία του σώματός του, κυρίως στο κεφάλι, δέχθηκε βίαια χτυπήματα από κράνη και λοστούς».
Μετά τον τραυματισμό του ο φοιτητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου του έγιναν ράμματα ενώ υποβλήθηκε και σε αξονική τομογραφία.
Την αιματηρή εισβολή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «ημέρες Καριέρας» που οργάνωσε η ΔΑΠ έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας με τους κουκουλοφόρους να προπηλακίζουν και τον καθηγητή Γιώργο Φίλη.

Αίματα στο πάτωμα, από την εισβολή των κουκουλοφόρων στη Νομική σχολή



Η μαρτυρία του καθηγήτη Σαριδάκη
«Βρισκόμασταν σε ένα διάλειμμα της εκδήλωσης που είχε ξεκινήσει περίπου δύο ώρες νωρίτερα», περιέγραψε στο protothema.gr ο καθηγητής του τμήματος Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών, Γιάννης Σαριδάκης. «Είχαμε βγει στο διάδρομο με τους καθηγητές Μάζη, Γρίβα και Φίλη όταν ξαφνικά είδαμε μπροστά μας την ομάδα των αγνώστων. Ηταν όλοι ντυμένοι στα μαύρα, με κράνη και full face. Μπήκαν στην αίθουσα όπου βρίσκονταν 50- 60 άτομα, επιτέθηκαν με πυροσβεστήρες. Ο διδακτορικός φοιτητής μας προσπάθησε να τους εμποδίσει. Τον χτύπησαν άσχημα. Γέμισε αίματα ο χώρος. Δεν είπαν τίποτα. Ανέβαιναν τέσσερα- τέσσερα τα σκαλιά. Ο στόχος τους ήταν η βία, ούτε είπαν τίποτα, ούτε φάνηκε να έχουν κάποιο στόχο. Μπήκαν, επιτέθηκαν κι έφυγαν. Δεν ήταν αντιεξουσιαστές, λειτούργησαν μάλλον ως ομάδα κρούσης».
O κ. Σαριδάκης επισημαίνει ότι αν η εισβολή είχε γίνει λίγο νωρίτερα, πριν από το διάλειμμα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, αφού στο διάλειμμα είχαν αποχωρήσει κάποιοι φοιτητές και έτσι τα πιο πίσω καθίσματα της αίθουσας ήταν άδεια όταν μπήκαν οι κουκουλοφόροι. Η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» είχε οργανωθεί από τη ΔΑΠ, περιελάμβανε ομιλίες και την παρακολούθησαν φοιτητές ανεξαρτήτως παρατάξεων.
Η ανάρτηση του καθηγητή Κωνσταντίνου Γρίβα
«Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης "ημέρες Καριέρας", και λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συζήτηση, ομάδα περίπου δέκα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα – με κουκούλες και κράνη – εισέβαλε βίαια στον χώρο και επιτέθηκε απρόκλητα στους παρευρισκόμενους».
Στην εκδήλωση ήταν οι καθηγητές Κώστας Γρίβας, Ιωάννης Μάζης, Γιώργος Φίλης και άλλοι, όπως αναφέρεται στην ανάρτηση.
Το υπουργείο Παιδείας για την επίθεση
Σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη Νομική Σχολή, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων σε εκδήλωση που πραγματοποιείτo στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την επίθεση τραυματίστηκε διδακτορικός φοιτητής, ενώ υπέστησαν προπηλακισμούς μέλη του διδακτικού προσωπικού και φοιτητές, που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Τέτοιες χυδαίες ενέργειες βίας και εκφοβισμού παραπέμπουν μονάχα σε φασιστικές πρακτικές και δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς προσβάλλουν βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου.
Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ, εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στα θύματα της επίθεσης και αναμένει την άμεση και πλήρη διερεύνηση του περιστατικού από τις αρμόδιες Αρχές, ώστε οι υπαίτιοι των αποτρόπαιων αυτών πράξεων να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Η ανάρτηση της ΔΑΠ Νομικής
Σε ανάρτησή της η ΔΑΠ Νομικής καταγγέλλει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί μια μαύρη σελίδα για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο».
Στην ανάρτηση αναφέρει: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια μαύρη σελίδα για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη βίαιη επίθεση που δέχθηκαν φοιτητές και καθηγητές από κουκουλοφόρους σε ακαδημαϊκή εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Τουρκικών Σπουδών. Τραγική συνέπεια της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός μεταπτυχιακού φοιτητή, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως ο φανατισμός κάποιων μειοψηφιών δεν διστάζει να στραφεί ακόμη και κατά της σωματικής ακεραιότητας όσων διαφωνούν μαζί τους.
Οι υπεύθυνοι αυτής της επίθεσης δεν στοχεύουν μόνο εμάς, στοχεύουν την ίδια τη δημοκρατία, τον ελεύθερο διάλογο, την ακαδημαϊκή ελευθερία. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν σιωπούμε, δεν κάνουμε πίσω.
Δεν επιτρέπεται σε καμία “πολιτική άποψη” να μετατρέπεται σε βία και τραμπουκισμό.
Στις 14 Μαΐου, οι φοιτητές έχουν τη δύναμη να απαντήσουν. Η σιωπηρή πλειοψηφία πρέπει να γίνει ηχηρή. Να πει ένα ξεκάθαρο “όχι” στον φόβο και “ναι” στη λογική, την πρόοδο και την ασφάλεια. Να ενισχύσει τη μοναδική παράταξη που δίνει καθημερινά μάχη για ένα σύγχρονο, ελεύθερο και ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται.
Το Πανεπιστήμιο δεν φιμώνεται.
Στις 14 Μαΐου, οι πραγματικοί φοιτητές θα δώσουν την απάντησή τους.
Στη βία και την τρομοκρατία, απαντάμε με Δημοκρατία!»
Πηγή: Πρώτο Θέμα
`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Επίσκεψη Aδωνι Γεωργιάδη στη Θήβα - Συνομίλησε με τους διαδηλωτές πριν τα εγκαίνια του ΤΕΠ
Στη Θήβα βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας.
Καρπενησίου Γεώργιος: Είμαστε ένας λαός που σήμερα έχει απεμπολήσει αξίες, ιδανικά, πιστεύω και πορεύεται προς την καταστροφή
Ισχυρό μήνυμα προς τη νέα γενιά έστειλε από την Ευρυτανία ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος ανήμερα της εορτής του...
Τελετή Ορκωμοσίας 2026 Γ` ΕΣΣΟ του ΚΕΝ ΘΗΒΑΣ (ΚΕΠΒ)
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026, η τελετή ορκωμοσίας της 2026 Γ` ΕΣΣΟ στο ΚΕΠΒ-ΚΕΝ ...
Ο Υπουργός Υγείας στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κέντρου Υγείας Διστόμου
Στα εγκαίνια παραβρίσκονται ο διοικητής της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης, ο βουλευτής Βοιωτίας...
Αρρωστη αλεπού μέσα στη Θήβα - Εντοπίστηκε στην περιοχή των παλιών σφαγείων
Μια αλεπού σε εμφανώς κακή κατάσταση έκανε την εμφάνισή της μέσα στην πόλη της Θήβας, προκαλώντας την ανησυχία κατοίκων που την αντίκρισαν.
Διακοπή ρεύματος σε όλη την Θήβα - Από τι προκλήθηκε η διακοπή
Χωρίς ρεύμα βρέθηκε ξαφνικά το μεγαλύτερο μέρος της Θήβας σήμερα το πρωί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν...
Ισχυρή έκρηξη στην Πλάκα - Κατέρρευσε διώροφο κτίριο, τραυματίστηκε περαστικός
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 8 το πρωί της Παρασκευής σε παλιό διώροφο κτίριο στην οδό Λυσικράτους στην Πλάκα...
Αψιμαχία Αραπίτσα-Γιαννακόπουλου στο Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων με αφορμή τα εγκαίνια του ΚΗΦΗ
Νέα αψιμαχία σημειώθηκε μεταξύ του επικεφαλή της παράταξης «ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», κ. Γιώργου Γιαννακόπουλου και του Δημάρχου Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γιώργου Αραπίτσα, με αφορμή τα εγκαίνια του ΚΗΦΗ.
Νέο μηχάνημα έργου απέκτησε ο Δήμος Θηβαίων - Ενισχύεται ο στόλος
Με ένα ακόμη σύγχρονο μηχάνημα έργου ενισχύεται ο στόλος του Δήμου Θηβαίων, καθώς παραλήφθηκε ένας καινούργιος προωθητής γαιών...








