Την αναστήλωση του ιστορικού παρεκκλησίου Αγίου Αθανασίου στις Θεσπιές Βοιωτίας ζητά ο Γ. Μουλκιώτης
Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την αναστήλωση του ιστορικού παρεκκλησίου του Αγίου Αθανασίου στις Θεσπιές Βοιωτίας ζητά με Κοινοβουλευτική Ερώτηση ο Βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιώργος Μουλκιώτης. Παρά τις διαπιστωμένες ανάγκες αποκατάστασης και τις σχετικές δεσμεύσεις από το 2020, το μνημείο παραμένει σε κατάσταση εγκατάλειψης. Ο Βοιωτός βουλευτής καλεί το Υπουργείο να λογοδοτήσει για την πενταετή αδράνεια και να επισπεύσει τις διαδικασίες, προκειμένου να διασωθεί ένα σημαντικό τεκμήριο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Στερεάς Ελλάδας.
Το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Γιώργος Μουλκιώτης αναφέρει:
Ο Βουλευτής Βοιωτίας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Μουλκιώτης, με Κοινοβουλευτική Παρέμβαση- Ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού ζητά την πλήρη ενημέρωση και την άμεση ενεργοποίηση του αρμόδιου Υπουργείου για την αναστήλωση του ιστορικού παρεκκλησίου Αγίου Αθανασίου (?η Θανάση) στις Θεσπιές Βοιωτίας.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, ήδη από το 2020 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε απαντήσει ότι, λόγω φθορών από χιονοπτώσεις, είχε διαπιστωθεί ανάγκη αποκατάστασης της στέγης του ναού και είχαν δρομολογηθεί συνεργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας για την εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Όπως αναφέρεται στην υπ ́αριθ πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/79506/228/3-3-2020 απάντηση του Υπουργείου, μετά τη σύνταξη της μελέτης, θα ακολουθούσε η διαδικασία υποβολής της στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να εγκριθεί, κατόπιν γνωμοδότησης του αρμόδιου Συμβουλίου του ΥΠΠΟΑ. Ακολούθως, θα αναζητούνταν είτε ευρωπαϊκοί, είτε εθνικοί πόροι, σε συνεργασία και με την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, για την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης του ναού.
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα –πέντε χρόνια μετά– δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην πορεία των αναστηλωτικών εργασιών, με αποτέλεσμα το μνημείο να συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης.
Ο Γιώργος Μουλκιώτης τονίζει ότι η ιστορική συνέχεια των Θεσπιών αποτυπώνεται ζωντανά στο πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, ενώ η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας συνιστά διαχρονικό καθήκον κάθε γενιάς.
Με την παρέμβασή του ο Βοιωτός Βουλευτής ζητά από την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει:
1.-Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γινεί και τι έχει υλοποιηθεί εξ αυτών που αναφέρονται στην υπ ́αριθ. πρωτ. απάντηση του ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/79506/228/3-3-2020 απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
2.- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω βλάβη στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου Θεσπιών.
3.-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί εφεξής, ώστε να προχωρήσει και ολοκληρωθεί η αναστήλωση του παρεκκλησίου του Αγίου Αθανασίου Θεσπιών, το οποίο αποτελεί σημαντικό μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Live: ΑΟ Θήβα - Λεβαδειακός Κ19 - Φιλικό προετοιμασίας 2026-2027
Σήμερα στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό στάδιο της Θήβας θα πραγματοποιηθεί το τρίτο φιλικό προετοιμασίας ...
Με 5 θέματα συνεδριάζει η Δ.Ε του Δήμου Λεβαδέων στις 24 Αυγούστου 2026
Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Λεβαδέων, όπου θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα.
Με 7 θέματα συνεδριάζει η Δ.Ε. του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων στις 25 Αυγούστου 2026
Την Τρίτη 25 Αυγούστου 2026, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων, όπου θα συζητηθούν...
Συναυλία με την Ρία Ελληνίδου : Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026, 9:00 μ.μ. στο Θεάτρο Μοσχοποδίου
Συναυλία με την Ρία Ελληνίδου την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 9:00 μ.μ. στο Θεάτρο Μοσχοποδίου.
Νέα μεταγραφική κίνηση για τον ΑΟ Θήβα - Απέκτησε τον Θεόδωρο Πασχαλίδη
Συνεχίζει τη μεταγραφική του ενίσχυση ο ΑΟ Θήβα, προσθέτοντας ακόμη έναν νεαρό ποδοσφαιριστή στο ρόστερ του ενόψει...
Ολοκληρώνεται το ρόστερ του ΑΟ Θήβα - Ενίσχυση στη μεσαία γραμμή με Δημήτρη Καντά
Μία ακόμη μεταγραφική κίνηση πραγματοποίησε ο ΑΟ Θήβα, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ρόστερ του ενόψει της νέας...








