Εγκρίθηκε η διερεύνηση και η βελτίωση της λειτουργίας της «Αναπτυξιακής Εύβοιας ΑΕ» - Τι συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Την Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία), η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία έγινε και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.
Προ ημερήσιας διάταξης, ανακοινώθηκε η επιστολή παραίτησης του Απόστολου Γκλέτσου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, καθώς και το αίτημά του να αφαιρεθεί το ονοματεπώνυμό του από τον τίτλο της παράταξης: «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση – Απόστολος Γκλέτσος» διότι: «αποτελεί παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο δεν έχω καμία πολιτική σχέση», όπως τόνισε γραπτώς ο ίδιος.
Στη συνέχεια, μέσα στα πλαίσια της συνεδρίασης, το σώμα ενημερώθηκε για τη διοικητική και διαχειριστική κατάσταση στην «Αναπτυξιακή Εύβοιας ΑΕ», από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Αν. Περιφερειάρχη και νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αναπτυξιακής» Δημήτρη Βουρδάνο, τους τ. Προέδρους Βαγγέλη Βαβουλιώτη και Βαγγέλη Κούκουζα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Θεόδωρο Ρουμελιώτη και το στέλεχος της εταιρείας, Νίκο Μαργαρίτη.
Αναλυτικότερα, ο Περιφερειάρχης, κ. Σπανός, προχώρησε σε απαρίθμηση των ενεργειών στις οποίες προέβη για τον πλήρη έλεγχο της «Αναπτυξιακής», που είναι ήδη σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις για επαγγελματικά σκάφη, εξηγήθηκε από τους Βαγγέλη Κούκουζα και Νίκο Μαργαρίτη ότι τηρήθηκαν απαρέγκλιτα οι όροι του Οδηγού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ τονίστηκε πως προβλέπονται επανέλεγχοι για την ορθή χρήση των επαγγελματικών σκαφών. Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός επεσήμανε δε ότι πρέπει να προστεθούν σε επίπεδο προγράμματος δικλείδες ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίζεται η χρήση των σκαφών πλησίον των περιοχών του προγράμματος και να υπάρχει εν τέλει στην περιοχή αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε πλαίσιο 7 προτάσεων που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και προβλέπει μεταξύ άλλων:
Συμμετοχή δύο εκπροσώπων των παρατάξεων τη μειοψηφίας στο ΔΣ της «Αναπτυξιακής».
Υποβολή εξαμηνιαίας έκθεσης πεπραγμένων και λογοδοσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο της «Αναπτυξιακής», αντί της ετήσιας που προβλέπεται.
Τροποποίηση Καταστατικού και Κανονισμού Λειτουργίας στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.
Ενημέρωση και συζήτηση στο Περιφερειακού Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του (ήδη αποφασισμένου) ελέγχου Ορκωτών ελεγκτών για την περίοδο 2019-2025 στην «Αναπτυξιακή». Τριμελής επιτροπή του ΔΣ, στην οποία θα μετέχουν και οι δύο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, για να εισηγηθεί τους Ορκωτούς Ελεγκτές που θα προβούν στον έλεγχο της ΑΕ.
Αποστολή εκ νέου αιτήματος προς τη Διαχειριστική Αρχή του ΥπΑΑΤ, ώστε να επεκταθεί ο διενεργούμενος έλεγχος σε όλη τη χρονική περίοδο 2019 – 2025.
Στη συνέχεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2025, προκειμένου να ενταχθεί η δράση: «Προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του προγράμματος αντιμετώπισης της υλικής στέρησης απόρων», προϋπολογιζομένης δαπάνης 330.000 ευρώ. Πρόκειται για συμπληρωματική παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την κάλυψη των δικαιούχων ΤΕΒΑ, μέχρι την κανονική επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού προγράμματος.
Το σώμα προχώρησε και στην έκδοση ψηφίσματος για την άμεση ανάγκη στελέχωσης των Δομών Υγείας και ειδικά των Γενικών Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας.
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της δομής υποδοχής προσφύγων Θερμοπυλών. Συγκεκριμένα:
Διεμήνυσε ότι «ο λόγος ύπαρξης της δομής έχει εκλείψει και η Πολιτεία οφείλει να προβεί σε διακοπή λειτουργίας!»
Ενημέρωσε ότι επικοινώνησε σχετικά με τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Θάνο Πλεύρη που επιβεβαίωσε ότι είναι προσωρινή η παραμονή των φιλοξενουμένων, που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπάρχει σαφής πολιτική βούληση για κλείσιμο της δομής στο εγγύς μέλλον.
Ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση νέων έργων ανάδειξης των Θερμοπυλών.
«Η Αναπτυξιακή Εύβοιας ΑΕ έχει παράξει διαχρονικά μεγάλο και επιτυχημένο έργο, υποστηρίζοντας σημαντικές δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές επενδύσεις. Ταυτόχρονα, κάθε καταγγελία -μικρή ή μεγάλη, σοβαρή ή ανυπόστατη- πρέπει να διερευνάται σε πλαίσιο διαφάνειας και χρηστότητας. Προς τούτο, λαμβάνουμε στρατηγικά μέτρα για τον έλεγχο και τη λογοδοσία στην “Αναπτυξιακή Εύβοιας” και ευχαριστώ την ευρύτατη πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, που υπερψήφισε τις 7 προτάσεις μας, προκειμένου να εξεταστεί κάθε καταγγελία και να βελτιωθεί η λειτουργία της εταιρείας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:
«Στη σημερινή μας συνεδρίαση, αποφασίσαμε επίσης τη χρηματοδότηση νέας δράσης για την υποστήριξη απόρων συμπολιτών μας, που είναι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ και εκδώσαμε ψήφισμα για την ανάγκη στελέχωσης των Νοσοκομείων Θήβας και Λιβαδειάς. Ενημερώσαμε για τις παρεμβάσεις μας σχετικά με τη λειτουργία της δομής προσφύγων των Θερμοπυλών και τη βούληση του Υπουργείου Μετανάστευσης στην κατεύθυνση της εξάλειψης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Σύντομα θα παρουσιάσουμε και νέα έργα που ήδη χρηματοδοτήθηκαν και θα αναβαθμίσουν αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας τοπόσημο!»
Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Λουκία Θεοδώρου τόνισε: «Ολοκληρώσαμε μια πολύωρη συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα της “Αναπτυξιακής Εύβοιας ΑΕ”, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις και οι κινητοποιήσεις για τα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς. Προχωρήσαμε κατά πλειοψηφία στην έκδοση ψηφίσματος, το οποίο προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την ενίσχυση και την στελέχωσή τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των δομών Υγείας της Βοιωτίας και των άλλων Περιφερειακών ενοτήτων. Επίσης, το Περιφερειακό μας συμβούλιο ενέκρινε νέα δράση στήριξης συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Παρεμβαίνουμε πάντα υπέρ των συμφερόντων των πολιτών και με προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες».

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Ξέσπασε φωτιά στο Τάχι Θήβας - Αμεση παρέμβαση από την Πυροσβεστική
Στις 14:55 ειδοποιήθηκε σήμερα η πυροσβεστική πως ξέσπασε φωτιά στο Τάξι της Θήβας, σε χαμηλή βλάστηση...
Δεν κλείνει το μεταφορών στη Θήβα - Όχι στην εκτροπή 5000 φορτηγών απο την Ελευσίνας Θήβας
Επανέρχεται μέσω δημοσιευμάτων η μελέτη του υπουργείου συγκοινωνιών επί της θητείας Κωστή Κυρανάκη για την εκτροπή ...
Όχι από το ΠΑΣΟΚ στις μεθοδέυσεις της κυβέρνησης για την ΕΥΔΑΠ στη Βοιωτία
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει σε δηλώσεις του ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης...
Τον νεαρό χαφ Παναγιώτη Αραβοσιτά απέκτησε η Αναγέννηση Σχηματαρίου
Η ομάδα της Αναγέννησης Σχηματαρίου ανακοίνωσε την απόκτηση του νεαρού χαφ κ. Παναγιώτη Αραβοσιτά, ο οποίος γεννήθηκε το 2007 και αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή.
Τον Κωνσταντίν Κοστρίς Ντοντσεάν απέκτησε η Αναγέννηση Σχηματαρίου
Η ομάδα της Αναγέννησης Σχηματαρίου ανακοίνωσε την απόκτηση του νεαρού χαφ Κωνσταντίν Κοστρίς Ντοντσεάν, ο οποίος είναι γεννημένος το 2008.
Ραχούτη, Ράιο και Σταματίου ανανέωσε η Αναγέννηση Σχηματαρίου
Η ομάδα της Αναγέννησης Σχηματαρίου ανακοίνωσε την ανανέωσε με τον κ. Γιώργο Ραχούτη, τον κ. Γιώργο Ράιο και τον κ. Νικόλαο...
Αυξάνει η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα αλλά αυξάνουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι
Αυτό δείχνει ότι η αγορά έχει έλλειψη από γάλα και η μεταποίηση δυσκολεύεται να καλύψει τις παραγγελίες και τη ζήτηση.
Καθοδόν 4,9 εκατ. ευρώ για ενίσχυση στη μηδική με απόφαση Σχοινά
Την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτη Σχοινά, να διατεθούν επιπλέον 4,9 εκατ. ευρώ για την ...
Φοροδιαφυγή: Η Κομισιόν «ψηφίζει» myDATA και Ελλάδα
Τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που υλοποιούνται στην Ελλάδα για την ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, την ενίσχυση...








