Το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Λεβαδέων - Ζητά αλλαγή του νόμου για τα αδέσποτα
Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025 ο Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Δημήτρης Καραμάνης, και ο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Τουμαράς, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου αναφορικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Λεβαδέων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Ν.4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για τη φροντίδα, την περισυλλογή, τη διενέργεια στείρωσης, καταγραφής, σήμανσης, καθώς και την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων αυτά διαβιούν.
Μέσα στα πλαίσια του νόμου ο Δήμος Λεβαδέων αναπτύσσει συγκεκριμένες δράσεις, έχοντας ως σκοπό την ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την προστασία της υγείας των ζώων αλλά και της δημόσιας υγείας των πολιτών, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, την φροντίδα και την ευζωίας τους, την παροχή τροφής και νερού στα αδέσποτα ζώα εντός των ορίων του Δήμου, την προώθηση των υιοθεσιών, την καταγραφή τους στο ΕΜΖΣ, την μέριμνα και την παρακολούθηση των επανεντασσόμενων αδέσποτων τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί, σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον, η συνεργασία με τις φιλοζωικές ομάδες, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρει ο Δήμος στη σχετική του ανακοίνωση, επισημάνθηκε η ανάγκη αλλαγής του νόμου για τα αδέσποτα αφού κοινή είναι η διαπίστωση ότι σε ορισμένα σημεία υπάρχει αστοχία με συνέπεια την δημιουργία σοβαρών ζητημάτων.
Ο νόμος 4830/21 θεσπίστηκε χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και σε αυτή μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα - ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Ως εκ τούτου, η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεών του ανέδειξε τα σημερινά προβλήματα στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Η νομοθεσία στην πράξη, επισύρει ευθύνες (διοικητικές, αστικές και ποινικές), κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών που έχουν την αρμοδιότητα της διαχείρισης των αδέσποτων, ακόμα κι όταν δεν έχουν παραλείψει καμία ενέργεια, δεν έχουν επιδείξει καμία αμέλεια.
Οι ασαφείς ορισμοί «επικίνδυνου» ζώου και «επιθετικής συμπεριφοράς» μεταφέρουν την ευθύνη αποκλειστικά στα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη, που καταλήγουν ως κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να κριθεί ένα αδέσποτο ζώο ως επιθετικό και να ακολουθήσει η ανάλογη διαχείρισή του θα πρέπει να δαγκώσει… τρείς φορές, αλλά και να έχουν γίνει επίσημα καταγγελίες!
Τέλος ανασταλτικός παράγοντας της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Δήμοι είναι η υποστελέχωση και η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση των ΟΤΑ για τα αδέσποτα ζώα παρόλο που αυτό θα έπρεπε να διασφαλιστεί ταυτόχρονα με την μεταβίβαση της αρμοδιότητας στους Δήμους.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν:
* Από την αρχή του έτους μέχρι και 5/10/2025 έχουν επανενταχθεί στο περιβάλλον τους 281 αδέσποτα ζώα αφού πρώτα τους παρασχέθηκε η αναγκαία φροντίδα (στειρώσεις, σημάνσεις, εμβολιασμοί, ιατρική περίθαλψη) με το κόστος να ανέρχεται σε 58.200 ευρώ.
* Για τροφή από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα δαπανήθηκε το ποσό των 25.000 ευρώ.
* Η περισυλλογή των αδέσποτων κόστισε 22.000 ευρώ, ενώ από το καλοκαίρι ο Δήμος Λεβαδέων συνεργάζεται και με δεύτερο εκπαιδευτή – περισυλλογέα.
* Έχει γίνει δωρεά συνολικά 2.750 κιλών ζωωτροφής από τις επιχειρήσεις ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΩΩΤΡΟΦΩΝ Δημητρίου, Ζωωτροφική Βοιωτίας ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ και ΠΕΝΤΕ Α.Ε. (Σ.Μ.«Γαλαξίας»)
* 40 ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας, φιλόζωοι υιοθέτησαν 40 σκύλους.
* Στο site του Δήμου λειτουργεί πλατφόρμα ενημέρωσης https://dimoslevadeon.gr/adespota/ για την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Παράλληλα τονίστηκε ότι ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με τους Δήμους Αλιάρτου Θεσπιέων και Ορχομενού προχωρούν σε δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων 40 θέσεων. Εκεί θα γίνεται η διαχείριση των αδέσποτων που χρήζουν φροντίδας τα οποία στη συνέχεια θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον διότι βάσει νόμου απαγορεύεται ρητά η μόνιμη φύλαξη των αδέσποτων.
Με αυτή τη νομοθεσία και σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Δήμος Λεβαδέων παρά την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων που ήδη εκτιμώνται σε περίπου 450, υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισής τους.
Για τη Δημοτική Αρχή η οποία στοχεύει σε ένα Δήμο πολιτισμένο, φιλικό προς τα ζώα και ασφαλή για τους πολίτες, η προστασία των αδέσποτων δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση αλλά και δείγμα σεβασμού προς τη φύση και την κοινωνία.

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Θήβα: Αγνωστοι «χτύπησαν» το παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ανήμερα της γιορτής του
Μπροστά σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 24 Αυγούστου οι πιστοί και οι άνθρωποι της ενορίας, όταν έφτασαν για τη Θεία Λειτουργία...
Τα δρομολόγια της αστυνομίας στη Στερεά Ελλάδα από 24 έως 30 Αυγούστου 2026
Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.), της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής...
22 συλλήψεις σε εξόρμηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Στερεά Ελλάδα
Την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2026, πραγματοποιήθηκαν τακτικές εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, στους Νομούς Βοιωτίας...
Live: ΑΟ Θήβα - Λεβαδειακός Κ19 - Φιλικό προετοιμασίας 2026-2027
Σήμερα στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό στάδιο της Θήβας θα πραγματοποιηθεί το τρίτο φιλικό προετοιμασίας ...
Με 5 θέματα συνεδριάζει η Δ.Ε του Δήμου Λεβαδέων στις 24 Αυγούστου 2026
Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Λεβαδέων, όπου θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα.
Με 7 θέματα συνεδριάζει η Δ.Ε. του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων στις 25 Αυγούστου 2026
Την Τρίτη 25 Αυγούστου 2026, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων, όπου θα συζητηθούν...
Συναυλία με την Ρία Ελληνίδου : Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026, 9:00 μ.μ. στο Θεάτρο Μοσχοποδίου
Συναυλία με την Ρία Ελληνίδου την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 9:00 μ.μ. στο Θεάτρο Μοσχοποδίου.
Νέα μεταγραφική κίνηση για τον ΑΟ Θήβα - Απέκτησε τον Θεόδωρο Πασχαλίδη
Συνεχίζει τη μεταγραφική του ενίσχυση ο ΑΟ Θήβα, προσθέτοντας ακόμη έναν νεαρό ποδοσφαιριστή στο ρόστερ του ενόψει...








