Στη Βουλή η καταστροφή των καλλιεργειών στη Φθιώτιδα από Σαρακιώτη - Ζητά άμεσες αποζημιώσεις και έκτακτη στήριξη των αγροτών
Την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της Φθιώτιδας, οι οποίοι επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητά ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, με κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην ερώτησή του, ο κ. Σαρακιώτης περιγράφει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι της 24ης Ιουλίου 2026, οι οποίες έπληξαν εκτεταμένες αγροτικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, επιφέροντας σοβαρές έως και ολοκληρωτικές ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές.
Όπως επισημαίνεται, η νέα θεομηνία ήρθε να προστεθεί στις ήδη σημαντικές ζημιές που είχαν προκαλέσει οι χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παραγωγοί να βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια της φετινής παραγωγής, έχοντας προηγουμένως επωμισθεί υψηλό κόστος για την επαναφορά των καλλιεργειών τους μέσω νέων καλλιεργητικών εργασιών, φυτοπροστασίας, άρδευσης και προμήθειας γεωργικών εφοδίων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις εκτεταμένες ζημιές που καταγράφηκαν στις Δημοτικές Ενότητες Λιανοκλαδίου, Λαμιέων και Υπάτης του Δήμου Λαμιέων, όπου επλήγησαν περισσότερα από 3.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας. Αντίστοιχα, στον Δήμο Μακρακώμης, και ειδικότερα στις περιοχές της Μάκρης, του Αρχανίου, της Γραμμένης, του Πλατυστόμου, του Καστριού και της Γιαννιτσούς, οι παραγωγοί φιστικιών και ακτινιδίων κάνουν λόγο για καταστροφή που αγγίζει το σύνολο της παραγωγής, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί χώροι και αποθηκευμένα προϊόντα.
Παράλληλα, στην κοινοβουλευτική παρέμβαση καταγράφονται οι εκτεταμένες επιπτώσεις που σημειώθηκαν στον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, με σημαντικές καταστροφές στις Δημοτικές Κοινότητες Αμφίκλειας, Δρυμαίας, Παλαιοχωρίου Δωριέων, Αγίας Μαρίνας και Τιθορέας, καθώς και στις περιοχές Παλαιοχώρι, Δρυμαία και Βελίτσα (?νω Τιθορέα). Οι ζημιές αφορούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος καλλιεργειών, όπως βαμβάκι, καπνά, όσπρια, αμπέλια, κηπευτικά, καλαμπόκια, κρεμμύδια και ρεβίθια, αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων ελαιώνες, καρυδιές, αμυγδαλιές και φιστικιές, με τις δυσμενείς επιπτώσεις να εκτείνονται και στις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας επισημαίνει ακόμη ότι η θεομηνία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση των παραγωγών στις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ υπογραμμίζει ότι το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τη μη έγκαιρη και ορθή καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, δημιουργεί πλέον σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην ανάγκη ταχείας και αξιόπιστης ολοκλήρωσης των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ με ad hoc μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού (εκτιμητών), καθώς και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των παραγωγών προς τον Οργανισμό, μέσω δίκαιων και πλήρων αποζημιώσεων που θα ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος των απωλειών.
Μέσω της ερώτησής του, ο κ. Σαρακιώτης ζητά, μεταξύ άλλων, την άμεση ολοκλήρωση των αυτοψιών, την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης, την άμεση χορήγηση προκαταβολών στους παραγωγούς, τη λήψη πρόσθετων έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης, την κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς και την επιτάχυνση της αναμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ολοένα συχνότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, τονίζει:
«Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Φθιώτιδα δεν μπορούν να αφεθούν μόνοι απέναντι στις συνέπειες των διαδοχικών ακραίων καιρικών φαινομένων. Η Πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο και κάθε δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού, ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι καταγραφές των ζημιών, να καταβληθούν άμεσα, δίκαια και πλήρως οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης. Η διατήρηση της αγροτικής παραγωγής και η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών αποτελούν προϋποθέσεις για τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας και την αναπτυξιακή προοπτική της Φθιώτιδας.».
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Aμεση καταγραφή, πλήρης αποζημίωση και λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης για τους πληγέντες αγρότες – καλλιεργητές της Π.Ε. Φθιώτιδας από τις πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες»
Οι εξαιρετικά έντονες καιρικές συνθήκες που εκδηλώθηκαν την 24η Ιουλίου 2026 στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, με ισχυρές χαλαζοπτώσεις, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, προκάλεσαν εκτεταμένες και, σε πολλές περιπτώσεις, ολοκληρωτικές καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο της περιοχής, πλήττοντας σοβαρά το εισόδημα εκατοντάδων παραγωγών και επιτείνοντας την ήδη έντονη οικονομική ανασφάλεια. Η νέα αυτή θεομηνία σημειώθηκε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την προηγούμενη χαλαζόπτωση του Ιουνίου, η οποία είχε ήδη επιφέρει σημαντικές ζημιές στις ίδιες καλλιέργειες. Πολλοί παραγωγοί είχαν ήδη προχωρήσει σε πρόσθετες καλλιεργητικές παρεμβάσεις, επενδύοντας εκ νέου σημαντικά χρηματικά ποσά σε γεωργικά εφόδια, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καύσιμα, άρδευση και λοιπές καλλιεργητικές εργασίες, επιχειρώντας να διασώσουν τη φετινή παραγωγή.
Ωστόσο, το δεύτερο διαδοχικό ακραίο καιρικό φαινόμενο εξανέμισε ουσιαστικά κάθε προσδοκία παραγωγικής ανάκαμψης. Ιδιαίτερα σοβαρή εμφανίζεται η κατάσταση στον Δήμο Λαμιέων, όπου επλήγησαν οι Δημοτικές Ενότητες Λιανοκλαδίου, Λαμιέων και Υπάτης, με ζημιές που εκτείνονται σε περισσότερα από 3.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων. Οι καταστροφές αφορούν κυρίως καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής.
Αναλόγως, δραματική είναι η εικόνα και στον Δήμο Μακρακώμης και ειδικότερα στις περιοχές της Μάκρης, του Αρχανίου, της Γραμμένης, του
Πλατυστόμου, του Καστριού και της Γιαννιτσούς, όπου οι παραγωγοί φιστικιών και ακτινιδίων κάνουν λόγο για καταστροφή που αγγίζει έως και το 100% της παραγωγής, με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στη φετινή αλλά και στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, λόγω της ζημίας που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο. Παράλληλα, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές εγκαταστάσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους, όπου καταστράφηκαν αποθήκες και αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα.
Σημαντικότατες είναι επίσης οι επιπτώσεις στον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, όπου επλήγησαν ιδιαίτερα οι Δημοτικές Κοινότητες Αμφίκλειας, Δρυμαίας, Παλαιοχωρίου Δωριέων, Αγίας Μαρίνας και Τιθορέας, καθώς και οι περιοχές Παλαιοχώρι, Δρυμαία και Βελίτσα (?νω Τιθορέα). Οι ζημιές αφορούν ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών, μεταξύ των οποίων φιστίκια, καπνά, βαμβάκια, όσπρια, αμπέλια, κηπευτικά, καλαμπόκια, κρεμμύδια και ρεβίθια, ενώ ιδιαίτερα εκτεταμένες είναι οι απώλειες και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ελαιώνες, καρυδιές, αμυγδαλιές και φιστικιές.
Επιπλέον, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων, μεταφορά φερτών υλικών και σοβαρές καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση των παραγωγών στις εκμεταλλεύσεις τους και επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση. Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε απόγνωση, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους, όχι μόνο για την απώλεια της φετινής παραγωγής, αλλά και για την αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητάς τους, καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας, των γεωργικών εφοδίων, της άρδευσης και των καυσίμων.
Παράλληλα, επανέρχεται με ιδιαίτερη ένταση το ζήτημα της αξιοπιστίας και της ταχύτητας των διαδικασιών εκτίμησης και αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Πολλοί παραγωγοί εκφράζουν προβληματισμό, καθώς προηγούμενες αποζημιώσεις δεν ανταποκρίθηκαν, κατά την άποψή τους, στο πραγματικό εύρος των ζημιών που είχαν υποστεί, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού. Οι πληγέντες ζητούν την άμεση ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, την καταβολή προκαταβολών και την πλήρη αποζημίωση του πραγματικού μεγέθους της ζημίας, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Τέλος, τίθεται εύλογα το ζήτημα της κήρυξης των πληγεισών περιοχών των ανωτέρω αναφερομένων τριών Δήμων της
Π.Ε. Φθιώτιδας σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να κινηθούν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς οι αναγκαίες διαδικασίες και να ενεργοποιηθούν πρόσθετα εργαλεία κρατικής στήριξης και αποκατάστασης.
Επειδή, οι πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν εκτεταμένες έως και ολοκληρωτικές καταστροφές σε μεγάλο εύρος αγροτικών καλλιεργειών, ευρισκόμενων σε Δημοτικές Ενότητες και Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Λαμιέων, Μακρακώμης και Αμφίκλειας – Ελάτειας, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στην πρωτογενή παραγωγή τους.
Επειδή, οι πληγέντες παραγωγοί είχαν ήδη επιβαρυνθεί οικονομικά μετά τις προηγούμενες θεομηνίες, πραγματοποιώντας πρόσθετες καλλιεργητικές δαπάνες προκειμένου να διασώσουν τις καλλιέργειές τους, ευρισκόμενοι στο τέλος της περιόδου παραγωγής και λίγο πριν από το χρονικό διάστημα της συγκομιδής.
Επειδή, σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ σε δενδρώδεις καλλιέργειες δημιουργούνται επιπτώσεις που επηρεάζουν και τις επόμενες παραγωγικές περιόδους, κατά τις οποίες και εκτιμάται ότι τουλάχιστον για τα επόμενα δύο έτη, πιθανώς να μην υπάρξει παραγωγή.
Επειδή, η πιθανή καθυστέρηση στις διαδικασίες εκτίμησης και καταβολής αποζημιώσεων θα εντείνει τα προβλήματα ρευστότητας των παραγωγών και θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Επειδή, η αποτελεσματική στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της αγροτικής παραγωγής, της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονομίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Ποιο είναι το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των αυτοψιών και των εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Π.Ε. Φθιώτιδας;
2.Προτίθεται το Υπουργείο να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για την επίσπευση όλων των διαδικασιών καταγραφής και εκκαθάρισης των ζημιών με ad hoc μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού (εκτιμητών) από άλλες περιοχές, ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατό;
3.Θα χορηγηθούν και πότε, άμεσες προκαταβολές αποζημιώσεων στους παραγωγούς ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα;
4.Προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει τη λήψη πρόσθετων έκτακτων οικονομικών μέτρων στήριξης για τους αγρότες των πληγεισών περιοχών των Δήμων Λαμιέων, Μακρακώμης και Αμφίκλειας – Ελάτειας, πέραν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ;
5.Έχει εξεταστεί η δυνατότητα κήρυξης των πληγεισών περιοχών της Π.Ε. Φθιώτιδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή η ενεργοποίηση άλλων ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάσταση των ζημιών και τη στήριξη των παραγωγών;
6.Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στην αναμόρφωση ή επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως άλλωστε έχει κατ’ επανάληψιν εξαγγελθεί από την παρούσα Κυβέρνηση, ώστε να επιτυγχάνονται ταχύτερες διαδικασίες εκτίμησης και δικαιότερη αποτίμηση των ζημιών σε περιπτώσεις διαδοχικών ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τις ίδιες καλλιέργειες;
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης

`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Χαλάζι καταστροφής σε Λιβαδεια και Ορχομενο - Αμεση καταγραφή των ζημιών ζητούν οι παραγωγοί
Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την εκκίνηση των διαδικασιών για την ταχύτατη καταβολή αποζημιώσεων ...
«Φωτιές» ανάβει η απένταξη και η απόφαση για το Lidl
Φωτιά παίρνει η αντιπαράθεση στη Θήβα μετα την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης και της κίνησης πολιτών...
Ανεβάζει επίπεδο την επιθετική του γραμμή ο ΑΟ ΘΗΒΑ με τον Βασίλειο Τζεμπελίκο
Ο 19χρονος επιθετικός αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από τον Λεβαδειακό και ενισχύει σημαντικά την ομάδα ενόψει της νέας σεζόν στη Γ' Εθνική
«Αψιμαχία» της Δημοτικής Αρχής Δήμου Θηβαίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση για την απένταξη του έργου ανάπλασης του πρ. Νοσοκομείου Θήβας
Με σειρά ανακοινώσεων η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας ήρθε σε «αψιμαχία» με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων, μεταξύ άλλων...
Σεραφείμ Δέδες: Οι καταγγελίες περισσεύουν - Οι λύσεις ακόμη αγνοούνται
Χθες, Κυριακή, για ακόμη μία φορά υπήρξε καταγγελία σχετικά με το κλείσιμο του κεντρικού δρόμου στην προσπάθεια που γίνεται για την προστασία των παιδιών του χωριού μας.
Με 10 θέματα συνεδριάζει η Δ.Ε. του Δήμου Θηβαίων στις 29 Ιουλίου 2026
Στις 29 Ιουλίου 2026, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Θηβαίων, όπου θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα....
Ο Αντώνης Γεωργουσόπουλος συνεχίζει με τη φανέλα του Αρη Θήβας
Η ομάδα του Αρη Θήβας ανακοίνωσε πως ανανέωσε τη συνεργασία της για τη σεζόν 2026-2027 με τον καλαθαροσφαιριστή...
Οι Γερμανικές Αποζημιώσεις 81 χρόνια μετά τη Διάσκεψη του Πότσνταμ
«Στα ψιλά» πέρασε στον ελληνικό τύπο η φετινή 81η επέτειος της ιστορικής Διάσκεψης του Πότσνταμ που έλαβε χώρα το διάστημα...
Συνάντηση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας με τον Γιώργο Μουλκιώτη για τη διαχείριση του νερού στη Βοιωτία
Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026, ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γιώργος Μουλκιώτης...








