ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΗ πυρκαγιά της Αττικοβοιωτίας οδεύει να χαρακτηριστεί «Mega Fire» - Ξεπέρασε τα 100.000 στρέμματα σύμφωνα με τον Θοδωρή Γιάνναρο

Η πυρκαγιά της Αττικοβοιωτίας οδεύει να χαρακτηριστεί «Mega Fire» - Ξεπέρασε τα 100.000 στρέμματα σύμφωνα με τον Θοδωρή Γιάνναρο

Η πυρκαγιά της Αττικοβοιωτίας οδεύει να χαρακτηριστεί «Mega Fire» - Ξεπέρασε τα 100.000 στρέμματα σύμφωνα με τον Θοδωρή Γιάνναρο

Ο πυρομετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτιμά ότι η φωτιά του Αγίου Βασιλείου πληροί πλέον τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μεγαπυρκαγιά

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2026

Γιώργος Πέππας

Σοκάρουν τα νεότερα στοιχεία για την έκταση της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την περιοχή του Αγίου Βασιλείου στον Δήμο Θηβαίων, επεκτάθηκε προς το Καλαμάκι, πέρασε στη Δυτική Αττική και έφτασε μέχρι το Πόρτο Γερμενό, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια καμένη έκταση.

Ο πυρομετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι, με βάση τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα, η συγκεκριμένη πυρκαγιά είναι πλέον πολύ πιθανό - αν όχι σχεδόν βέβαιο - να καταταχθεί στην κατηγορία των «Mega Fire» (μεγαπυρκαγιών).

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση της πυρκαγιάς του Αγίου Βασιλείου (Βοιωτία) δείχνουν ότι, δυστυχώς, είναι πάρα πολύ πιθανό (αν όχι σχεδόν βέβαιο) πως η συγκεκριμένη πυρκαγιά θα κατηγοριοποιηθεί ως μέγα-πυρκαγιά (megafire).

Από τα θερμά σημεία που ανιχνεύονται έως το ξημέρωμα της Κυριακής 2 Αυγούστου 2026, προκύπτει πως η έκταση που έχει επηρεαστεί ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα.

Η πυρκαγιά εξακολουθεί να ανιχνεύεται δορυφορικά ως ενεργή.»

Τι είναι μια «Mega Fire»

Ο όρος Mega Fire χρησιμοποιείται διεθνώς για να περιγράψει πυρκαγιές εξαιρετικά μεγάλης έκτασης και έντασης, οι οποίες παρουσιάζουν ακραία συμπεριφορά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο, ακόμη και όταν επιχειρούν εκατοντάδες πυροσβέστες και δεκάδες εναέρια μέσα.

Αν και δεν υπάρχει ένας ενιαίος διεθνής ορισμός, στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία ως μεγαπυρκαγιές (Mega Fires) χαρακτηρίζονται συνήθως οι πυρκαγιές που ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα, προκαλούν τεράστιες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και αναπτύσσουν τόσο μεγάλη θερμική ενέργεια ώστε μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και το τοπικό μικροκλίμα και τη συμπεριφορά των ανέμων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πυρκαγιά της Αττικοβοιωτίας φαίνεται να ξεπερνά αυτό το όριο, γεγονός που, σύμφωνα με την εκτίμηση του Θοδωρή Γιάνναρου, την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών στη χώρα.

Παράλληλα, η δορυφορική παρακολούθηση συνεχίζει να εντοπίζει ενεργά θερμά σημεία, γεγονός που δείχνει ότι η πυρκαγιά εξακολουθεί να παρουσιάζει ενεργές εστίες και απαιτεί συνεχή επιτήρηση από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.