ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΜέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει πληρωμή de minimis της μηδικής, ποιες άλλες πληρωμές είναι σε αναμονή

ΕΛΛΑΔΑ

#TAGS: Αγρότες 

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει πληρωμή de minimis της μηδικής, ποιες άλλες πληρωμές είναι σε αναμονή

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει πληρωμή de minimis της μηδικής, ποιες άλλες πληρωμές είναι σε αναμονή

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2026

Γιώργος Πέππας

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η πληρωμή για την έκτακτη κρατική ενίσχυση de minimis στους καλλιεργητές μηδικής, στις έξι Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε. Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Φθιώτιδας, Φλώρινας), συνολικού ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις για τις συγκεκριμένες ενισχύσεις υποβλήθηκαν από τους δικαιούχους από 10 έως και 18 Σεπτεμβρίου 2026.

Πάντως μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, θα πρέπει να γίνει η πληρωμή για τις εκκρεμότητες βασικής ενίσχυσης του 2019, που αφορά ποσό 2 εκατ. ευρώ σε 1.000 δικαιούχους.

Να θυμίσουμε ότι το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, που ψηφίστηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει στο άρθρο 74 ειδική ρύθμιση για την εκκαθάριση των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης των ετών 2018 έως και 2022. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόβλεψη ότι, για την εξέταση της επιλεξιμότητας των εκτάσεων στις συγκεκριμένες παλιές αιτήσεις, δεν θα λαμβάνονται υπόψη δεδομένα των δασικών χαρτών, ανεξάρτητα από το πότε αυτοί κυρώθηκαν ή αναμορφώθηκαν. Ακόμη όμως δεν γνωρίζουμε πότε θα πληρωθούν όλες αυτές οι πληρωμές της εκκαθάρισης ενισχύσεων αυτών των ετών.

Όσον αφορά τις εκκρεµότητες του 2025 και του 2024 αυτές δεν αναμένεται να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο και να δούμε αν θα γίνει πληρωμή τον μήνα Οκτώβριο.

Ακόμη υπάρχει η εκκρεμότητα για το Μέτρο 23, που αφορά 12.000 αγροτεμάχια που είχαν προβλήματα με τους ελέγχους, που είχαν αναφέρει ότι η πληρωμή θα γινόταν μέχρι το τέλος του μήνα.

Πηγή: agrotypos.gr