ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤις ελλείψεις του Γ.Ν. Λιβαδειάς «έφερε» στη Βουλή ο Γ. Μουλκιώτης

Τις ελλείψεις του Γ.Ν. Λιβαδειάς «έφερε» στη Βουλή ο Γ. Μουλκιώτης

Τις ελλείψεις του Γ.Ν. Λιβαδειάς «έφερε» στη Βουλή ο Γ. Μουλκιώτης

«Η Κυβέρνηση ενώ αναγνωρίζει τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Γ.Ν. Λιβαδειάς και υπόσχεται κάλυψη, προαναγγέλλει συγχωνεύσεις των δομών υγείας»

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021

Γιώργος Πέππας

Στη Βουλή των Ελλήνων συζητήθηκε, την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του νομού Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργου Μουλκιώτη, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια, στην οποία ο κ. Μουλκιώτης ζητά εξηγήσεις αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί, σχετικά με το ιατρικό προσωπικό και τον τρόπο αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών, στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Στην ερώτηση επισημάνθηκε ότι η υφιστάμενη κατάσταση στον Γ.Ν. Λιβαδειάς αποδεικνύει ότι, 17 μήνες μετά της έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και εν μέσω τέταρτου κύματος, τα νοσοκομεία της χώρας υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως είναι εκείνες του αναισθησιολόγου και ακτινολόγου. Οι ελλείψεις αυτές αναδείχθηκαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο κατά την εφημερία της 17ης Ιουλίου 2021, όταν ένας 18χρονος μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Λιβαδειάς μετά από τροχαίο ατύχημα με μηχανάκι, και δεν υπήρχαν εφημερεύοντες αναισθησιολόγος και ακτινολόγος για να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.

Τέλος υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία μετά από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί συγχώνευσης των νοσοκομείων του νομού.

Χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μουλκιώτης ανέφερε: «Η κατάσταση που υφίσταται σήμερα στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς αποδεικνύει ότι 17 μήνες μέτα την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και εν μέσω του 4ου κύματος τα νοσοκομεία της χώρας υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών. Σοβαρά περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας [...] Αναδεικνύεται ότι παρά τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για ενίσχυση των δομών της υγείας στον νομό Βοιωτίας παραμένουν σοβαρές ελλείψεις και κενά σε ιατρικό προσωπικό που καθιστούν δύσκολη την εξυπηρέτηση των πολιτών σε έναν Δήμο των 30.000 κατοίκων αλλά και σε κατοίκους των όμορων Δήμο αλλά και όμορων νομών οι οποίοι έρχονται προς της Λιβαδειάς για εξυπηρέτηση. Το πιο πρόσφατο περιστατικό, το οποίο είναι κρίσιμο και δημοσιοποιήθηκε. Τι ήταν κύριε Υπουργέ; Ένας 18χρονος μετά από τροχαίο ατύχημα με μηχανάκη μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς. Ο νεαρός ήταν σε βαρυά κατάσταση. Αλλά λόγω μη εφημέρευσης ακτινολόγου και αναισθησιολόγου δεν κατέστη δυνατή η διενέργεια ολοκληρωμένων ιατρικών πράξεων. Μάλιστα φαίνεται ότι η διευρεύνυση πιθανής ενδοκοιλιακής κάκωσης έγινε με τη μέθοδο της περιτοναϊκής έκλυσης που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ΄80, έτσι αναφέρουν οι ιατροί, και το περιστατικό εν τέλει διεκομήσθη συνοδία γιατρού χωρίς να διασωληνωθεί στο νοσοκομείο του ΚΑΤ. Αυτό ήταν το περιστατικό.»

Κατόπιν αυτών, ερωτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός πώς αντιμετωπίζεται η προφανής ανεπάρκεια κρίσιμων ειδικοτήτων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γ.Ν. Λιβαδειάς, ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για των κάλυψη των κενών θέσεων σε μόνιμο ειδικό ιατρικό προσωπικό, αλλά και αναγκαίου εξοπλισμού, ώστε να είναι δυνατή σε 24ωρη βάση η παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς που εισέρχονται στο Γ.Ν. Λιβαδειάς.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες του Γ.Ν. Λιβαδειάς, που πρέπει να καλυφθούν και συμφώνησε στον ρόλο των περιφερειακών νοσοκομείων. Ωστόσο, δεν έδωσε καμία διευκρίνιση ως προς τις προσλήψεις για ειδικότητες που χρήζουν άμεσης κάλυψης.

Τέλος ανακοίνωσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι οι δομές υγείας να λειτουργούν συμπληρωματικά σε ένα πλαίσιο συνέργειας, ενώ επεσήμανε ότι η Βοιωτία αφενός βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και αφετέρου γειτνιάζει με το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας.