ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΝίγηρας: 16 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

ΝΙΓΗΡΙΑ

#TAGS: Νίγηρας 

Νίγηρας: 16 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Νίγηρας: 16 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Δεκαέξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που διαπράχθηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στο χωριό Μπαρουά, κοινότητα του νοτιοανατολικού Νίγηρα

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021

Γιώργος Πέππας

Δεκαέξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που διαπράχθηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στο χωριό Μπαρουά, κοινότητα του νοτιοανατολικού Νίγηρα, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Νιγηρία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αμυνας, Αλκασούμ Ιντατού.

Προχθές Τρίτη «περί τη 01:10» (τοπική ώρα· 03:10 ώρα Ελλάδας), «θέσεις των Δυνάμεων Αμυνας και Ασφαλείας μας» (Forces de défense et de sécurité, FDS, ο στρατός του Νίγηρα) στο Μπαρουά «έγιναν στόχος επίθεσης εκατοντάδων στοιχείων της Μπόκο Χαράμ, που κινήθηκαν μέσω της λίμνης Τσαντ», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά την ίδια πηγή, εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 50 μέλη της Μπόκο Χαράμ εξουδετερώθηκαν και μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών κατασχέθηκαν.

Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση με στόχο την Μπαρουά, παρόχθια κοινότητα της λίμνης Τσαντ, μετά την επιστροφή την 20ή Ιουνίου 6.000 και πλέον κατοίκων που την είχαν εγκαταλείψει εξαιτίας των ωμοτήτων των τζιχαντιστών το 2015.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 26.573 άνθρωποι που είχαν φύγει εξαιτίας της βίας των τζιχαντιστών μπόρεσαν να επιστρέψουν σε 19 χωριά, ανάμεσά τους το Μπαρουά. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν γύρω από τις κοινότητες αυτές, διαβεβαίωσαν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική εξέλιξη της κατάστασης (ασφαλείας) στο πεδίο, η κυβέρνηση» αποφάσισε «να δώσει πράσινο φως σε εκτοπισμένους πληθυσμούς να επιστρέψουν στα χωριά τους», είχε σημειώσει ο Ισά Λεμέν, κυβερνήτης στην επαρχία Ντίφα, υποδεχόμενος τους πρώτους χωρικούς που επέστρεψαν στο Μπαρουά.

Ως την επιστροφή στις κοινότητές τους οι εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς σε πιο ασφαλή χωριά, σε καταυλισμούς του ΟΗΕ, ή ακόμη στα σπίτια συγγενών στην περιοχή.

Στην περιφέρεια Ντίφα, στα σύνορα, έχουν βρει καταφύγιο κάπου 300.000 πρόσφυγες από τη Νιγηρία και εσωτερικά εκτοπισμένοι στον Νίγηρα, που έφυγαν εξαιτίας της βίας της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), κατά υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Στις αρχές Αυγούστου, η προεδρία του Νίγηρα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει αεροπορική βάση στη Ντίφα για να ενισχυθεί ο αγώνας εναντίον των τζιχαντιστών.

Ταυτόχρονα, η αφρικανική χώρα των περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με επιθέσεις τζιχαντιστών του Σαχέλ, όπως το Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ) στο δυτικό της τμήμα, όπου διαπράττονται συχνά πολυαίμακτες επιθέσεις εναντίον πολιτών και στρατιωτικών αδιακρίτως.

Τη 16η Αυγούστου, τουλάχιστον 37 άμαχοι, ανάμεσά τους πάνω από δέκα γυναίκες και παιδιά, σφαγιάστηκαν από ενόπλους κινούμενους με μοτοσικλέτες που επιτέθηκαν σε χωριό. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, την 31η Ιουλίου, 15 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην περιοχή Τοροντί (νοτιοδυτικά).

Ο στρατός του Νίγηρα ανακοίνωσε εξάλλου νωρίτερα χθες ότι πάνω από 100 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, στο πλαίσιο επιχείρησης αντιποίνων για την επίθεση στην Τοροντί.

Κατά συνέπεια στις εχθροπραξίες του τελευταίου διημέρου σκοτώθηκαν συνολικά πάνω από 160 στρατιωτικοί και τζιχαντιστές.

Πηγές: Reuters, AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ