ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓερμανία: CDU/CSU κάτω από 20% για πρώτη φορά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

#TAGS: Γερμανία 

Γερμανία: CDU/CSU κάτω από 20% για πρώτη φορά

Γερμανία: CDU/CSU κάτω από 20% για πρώτη φορά

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Κάτω από το 20% έπεσαν, για πρώτη φορά, τα ποσοστά του συνασπισμού CDU/CSU, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, λιγότερο από 20 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Η καθίζηση υποχρέωσε την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει την τελευταία ομιλία της στη Βουλή στην υπηρεσία του προεκλογικού αγώνα. «Δεν είναι ίδιες όλες οι κυβερνήσεις», είπε η απερχόμενη καγκελάριος, αφού έκανε έναν απολογισμό της δεκαεξαετούς διακυβέρνησής της. «Είτε θα κυβερνήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους, που δεν έχουν πρόβλημα να υποστηριχθούν από την Αριστερά, είτε θα σχηματισθεί κυβέρνηση υπό τον Αρμιν Λάσετ, που εκπροσωπεί τη σταθερότητα, την αξιοπιστία, το μέτρο και το κέντρο», είπε η Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι που χρειάζεται η Γερμανία». Η τοποθέτησή της αντιμετωπίσθηκε με έντονη δυσθυμία από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, με την καγκελάριο να απαντά «είπα απλώς την αλήθεια».

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σολτς, ο οποίος ευχαρίστησε τη Μέρκελ για τη συνεργασία και δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα είναι η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, η μείωση του στεγαστικού κόστους και η σταθερότητα στις συντάξεις. Στη δημοσκόπηση του Forsa, οι Χριστιανοδημοκράτες υποχωρούν στο 19%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς ανεβαίνουν στο 25%.

germania-cdu-csu-kato-apo-20-gia-proti-fora0

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής του φιλελεύθερου FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, προειδοποίησε τον Σολτς να μη θεωρεί δεδομένο ότι θα γίνει καγκελάριος, ακόμη και αν το κόμμα του έρθει πρώτο στις εκλογές. Ο Λίντνερ θύμισε ότι το 1976 οι Χριστιανοδημοκράτες ήταν πρώτο κόμμα αλλά πέρασαν στην αντιπολίτευση, αφού το FDP αποφάσισε να στηρίξει το δεύτερο κόμμα, που ήταν τότε οι Σοσιαλδημοκράτες. Ο Λίντνερ αντέδρασε, επίσης, με απαξιωτική έκφραση όταν η υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, υποστήριξε ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων.

Η Μπέρμποκ στράφηκε εν συνεχεία στον υποψήφιο καγκελάριο των Χριστιανοδημοκρατών, Αρμιν Λάσετ, ο οποίος, ως πρωθυπουργός κρατιδίου, πήρε τον λόγο τελευταίος, και τον έθεσε προ των ευθυνών του για την απόφασή του να θέσει σε λειτουργία τη νέα λιγνιτική μονάδα Ντάτελν 4. «Είχατε υποσχεθεί ότι αν η χώρα έπεφτε έξω στους στόχους μείωσης των ρύπων, θα επισπεύδατε την απολιγνιτοποίηση», είπε η Μπέρμποκ, «θα τηρήσετε αυτή την υπόσχεση;».

Τέλος, ο Λάσετ κατηγόρησε τον Ολαφ Σολτς ότι παρουσιάζεται ως διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ την ώρα που διατυπώνει αριστερές θέσεις. «Δεν μπορείτε να τριγυρίζετε με τα χέρια σε ρόμβο (χαρακτηριστική κίνηση της απερχόμενης καγκελαρίου) και να μιλάτε σαν τη Ζάσκια Εσκεν», τόνισε. Η Εσκεν είναι η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ένθερμη υποστηρίκτρια της σύμπραξης με τους Πρασίνους και το κόμμα της Αριστεράς.

Πηγή: Καθημερινή