ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΣε απεργία καλεί ο "Σπάρτακος" με πύρινη ανακοίνωση του

ΧΑΛΚΙΔΑ

#TAGS: ΑΠΕΡΓΙΑ  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 

Σε απεργία καλεί ο "Σπάρτακος" με πύρινη ανακοίνωση του

Σε απεργία καλεί ο "Σπάρτακος" με πύρινη ανακοίνωση του

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Σε απεργία στις 18 Φεβρουαρίου καλεί το Σωματείο Εργατοϋπαλληλικών Χημικής Βιομηχανίας Νομού Βοιωτίας "Ο Σπάρτακος", με "πύρινη" ανακοίνωση του, στην οποία αναφέρει πως η κυβέρνηση "στοχεύει στο παραπέρα τσάκισμα και το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης, την παράδοσή του σε ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες", ενώ επισημαίνει πως "Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις. Αυτές οι κατακτήσεις δεν χαρίστηκαν, επιτεύχθηκαν με σκληρούς αγώνες"

Αναλυτικά η ανακοίνωση του "Σπάρτακου"

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχοντας πάρει την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιασφαλιστική επίθεση, στοχεύει στο παραπέρα τσάκισμα και το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης, την παράδοσή του σε ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες. Στόχος της Ν.Δ. είναι να εφαρμόσει το νόμο Κατρούγκαλου και όχι να τον καταργήσει, να παραδώσει τα αποθεματικά των ταμείων στα νύχια ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για να απαλλαγεί το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, και πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ασφαλιστικό σύστημα «τριών πυλώνων».

Ο πρώτος πυλώνας της εθνικής σύνταξης, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Αυτή η σύνταξη θα είναι εγγυημένη από το κράτος και θα φτάνει στο ύψος των 384 ευρώ.

Ο δεύτερος πυλώνας, επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση (επενδυτικές εταιρείες) επίσης υποχρεωτικός αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα (δηλαδή τα λεφτά θα τζογάρονται στο χρηματιστήριο) και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού.

Ο τρίτος πυλώνας, αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Από κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε «επένδυση», ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμβάνεις, χωρίς βέβαια να ξέρεις πόσα και αν θα τα λάβεις στο τέλος του εργασιακού σου βίου γιατί υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που «έριξαν κανόνι» όπως και στην Ελλάδα με το παράδειγμα της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις. Αυτές οι κατακτήσεις δεν χαρίστηκαν, επιτεύχθηκαν με σκληρούς αγώνες. Βρίσκεται στον πυρήνα της ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, κατακτήθηκε ως εξασφάλιση της προστασίας και της κάλυψης των αδυνάτων, περιέχει την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις άδειες ανάπαυσης και τοκετού.

Αγωνιζόμαστε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης-αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει με αποφασιστικότητα να εναντιωθούν στον σχεδιασμό κυβέρνησης-κεφαλαίου όπως έκαναν και στο παρελθόν (νόμος Γιαννίτση), για τους ίδιους τους εν ενεργεία εργαζόμενους, για τους συνταξιούχους, για τις μελλοντικές γενιές που θα μπούν στην παραγωγική διαδικασία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Απεργία στις 18 Φλεβάρη παίρνει για την περιοχή μας και ένα επιπλέον σοβαρό χαρακτηριστικό: Την έκφραση της αλληλεγγύης μας στον πολύμηνο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ που δίνουν τη μάχη για να μην ξεπουληθεί η εταιρεία, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων που κυριολεκτικά με το αίμα τους «δένουν το ατσάλι».

Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας, αφορά όλη την εργατική τάξη:

Γιατί η κυβέρνηση πάει να ξεπουλήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας που σε άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι ένας πραγματικός θησαυρός στα χέρια του λαού μας.

Γιατίη ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στο είδος της στην ΕΕ, με 1.200 εργαζόμενους.

Γιατί η νίκη των εργατών της ΛΑΡΚΟ θα είναι και δική μας νίκη, θα αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα!

Ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας με αυτή των συναδέλφων της ΛΑΡΚΟ και απαιτούμε:

Να στηριχτεί η ΛΑΡΚΟ οικονομικά και να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Να τελειώσει το σκλαβοπάζαρο με τους εργολαβικούς.

Να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Κλείνουμε τα αυτιά μας στην αισχρή προπαγάνδα που κάνει η κυβέρνηση και μερίδα των ΜΜΕ για να αμαυρώσουν τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ λέγοντας ότι είναι «προνομιούχοι» κλπ. Κρύβουν το γεγονός ότι πάνω από το 80% των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ παίρνουν από 700 έως 1200€ ενώ θρηνούν πάνω από 80 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους συναδέλφους τα χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Την Τρίτη 18 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από όλη την Ελλάδα θα βρίσκονται στη Χαλκίδα!

Δίπλα τους θα πρέπει να βρίσκονται και όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου!

Όλοι και όλες στην Απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα (αναχωρήσεις λεωφορείων από ΚΤΕΛ Θήβας 9:15 π.μ., από Σχηματάρι 9:45 π.μ.)