ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΤην άμεση λήψη αντιπλημμυρικών έργων στην Εύβοια ζητά η Α.Π.Σ.Ε.

Την άμεση λήψη αντιπλημμυρικών έργων στην Εύβοια ζητά η Α.Π.Σ.Ε.

Την άμεση λήψη αντιπλημμυρικών έργων στην Εύβοια ζητά η Α.Π.Σ.Ε.

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Η Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε στις πλημμύρες στην Εύβοια, ασκώντας έντοντη κριτική τόσο προς την Περιφέρεια όσο και προς την Κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «αντί η Περιφέρεια ή το κεντρικό κράτος να κάνουν πρώτη προτεραιότητα την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών αυτών, με έργα ορεινής υδρονομίας, με επεμβάσεις ώστε να συγκρατηθούν τα όμβρια και τα φερτά υλικά που κατεβαίνοντας μετατρέπονται σε λάσπη στα ανώτερα σημεία της λεκάνης με μικρά φράγματα με πέτρες, κορμούς κλπ, σφυρίζουν όλοι κλέφτικα»

Η Α.Π.Σ.Ε. ζητά την άμεση λήψη αντιπλημμυρικών μέτρων, την προστασία - διάνοιξη των ρωμάτων, αλλά και την πλήρη και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, μεταξύ άλλων. 

Η ανακοίνωση:

«Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πλημμύρας»: Έχουμε οικισμούς (όπως η παραλία της Αγ.?ννας) που έχουν χτιστεί σε επίπεδες περιοχές κοντά στη θάλασσα με ελάχιστα έως καθόλου έργα αποστράγγισης. Τα ρέματα δεν είναι οριοθετημένα και όσο πλησιάζουμε στην παραλία προοδευτικά εξαφανίζονται. Ανάντη των οικισμών αυτών έχουμε μια λεκάνη απορροής στην οποία έχουν δημιουργηθεί οι ιδανικές συνθήκες για ταχύτατη ροή των ομβρίων λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών (καταστροφή βλάστησης), πράγμα που αυξάνει δραματικά τις παροχές στα χαμηλότερα σημεία. Και αντί η Περιφέρεια ή το κεντρικό κράτος να κάνουν πρώτη προτεραιότητα την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών αυτών, με έργα ορεινής υδρονομίας, με επεμβάσεις ώστε να συγκρατηθούν τα όμβρια και τα φερτά υλικά που κατεβαίνοντας μετατρέπονται σε λάσπη στα ανώτερα σημεία της λεκάνης με μικρά φράγματα με πέτρες, κορμούς κλπ, σφυρίζουν όλοι κλέφτικα!Καταλήγουμε έτσι την περασμένη Κυριακή με μια συνήθη βροχόπτωση (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μόλις 50χλστ βροχόπτωσης κατά το Σαββατοκύριακο) να έχουμε σοβαρές καταστροφές σε περιοχές που ήδη έχουν πληγεί σοβαρά από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν υπάρξει κάποιο ακραίο επεισόδιο βροχόπτωσης! Πρόκειται για μια τραγωδία δίχως τέλος για τους κατοίκους της Β.Έυβοιας!

Το σκηνικό δηλαδή είναι παρόμοιο με το καλοκαίρι, όπου με κάποιες μικρές εστίες φωτιάς και χαμηλής έντασης ανέμους οι καταστροφές ήταν τεράστιες. 

Οι καταστροφές από τιςπλημμύρες, αλλά και από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπημένης αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και των συμφερόντων που στηρίζει!

Με το δασοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την υποταγή των πάντων στην “ανάπτυξη” και τους “επενδυτές”, την συρρίκνωση και την διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και της δασοπυρόσβεσης, τον προσανατολισμό δισεκατομμυρίων στην καταστολή και τον πόλεμο αντί στις κοινωνικές δαπάνες και την πολιτική προστασία, μπήκαν οι βάσεις για την τωρινή καταστροφή.

Απαιτούμε:

Αμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας των οικισμών με ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις στα ορεινά σημεία των λεκανών απορροής.

Προστασία - διάνοιξη των ρεμάτων, προώθηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας φιλικών προς το περιβάλλον χωρίς φαραωνικά έργα προς όφελος των εργολάβων.

Πλήρης και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, των καταστροφών σε αγροτική και ζωική παραγωγή. Αμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.

Δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία, πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς – διαγραφή του χρέους. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δημόσιες δαπάνες στο όνομα των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής “πειθαρχίας” και των διάφορων μέτρων της ΕΕ.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην περιφέρεια, την πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ενίσχυση του εξοπλισμού αντιμετώπισης κρίσεων. 

Να παρθούν μέτρα για να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Πρόγραμμα ριζικής αναδάσωσης από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

 ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΏΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!»