ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΘάνατος Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία έπειτα από βίαιη σύλληψη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Θάνατος Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία έπειτα από βίαιη σύλληψη

Θάνατος Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία έπειτα από βίαιη σύλληψη

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Την ώρα που βρισκόταν υπό κράτηση άφησε την τελευταία του πνοή Έλληνας μετανάστης στη Γερμανία, ο οποίος είχε συλληφθεί με βίαιο τρόπο από αστυνομικούς.

Τη βιαιότητα των αστυνομικών αποδεικνύει βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αδερφή του νεκρού, που βρισκόταν μαζί του την ώρα της σύλληψης και δημιουργούνται ερωτήματα αν αυτή η βία συνδέεται με τον θάνατό του. Στο βίντεο ακούγεται η αδελφή του να φωνάζει να μην το χτυπήσουν, γιατί είναι χειρουργημένος, αλλά οι αστυνομικοί δεν σταμάτησαν.

Νεκρός είναι ο 24χρονος Γιώργος Ζαντιώτης, έλληνας μετανάστης που ζούσε στο Βούπερταλ στη Γερμανία

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Βούπερταλ, οδηγός ταξί κάλεσε την αστυνομία γιατί πελάτες που επέβαιναν σε αυτό βρίσκονταν σε κακή κατάσταση. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο άντρας, που βρισκόταν εκεί με την αδελφή του, ήταν επιθετικός, ενώ συνέχισε να είναι επιθετικός και αφότου τέθηκε υπό κράτηση.

Στο τμήμα του πήραν αίμα για τοξικολογικές εξετάσεις και στη συνέχεια ο συλληφθείς υπέστη κυκλοφοριακή κατάρρευση. Όσες προσπάθειες έγιναν για ανάνηψη ήταν αποτυχημένες και τελικά πέθανε. Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατό του.

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της το πρωί της Κυριακής υποστηρίζει ότι από τη νεκροψία-νεκροτομή δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η καταστολή του από την αστυνομία συνδεόταν με τον θάνατό του, ενώ περιμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.

Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στο Βούτερπαλ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν ότι ο θάνατος του Γιώργου Ζαντιώτη «Ήταν φόνος!».

ΚΚΕ: Να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες θανάτου του νεαρού μετανάστη

«Ο θάνατος του 24χρονου Έλληνα εργαζόμενου σε αλυσίδα fastfood, που βρισκόταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές αρνούνται προς το παρόν να δώσουν διευκρινίσεις για τις συνθήκες θανάτου του νεαρού Έλληνα, αρνούνται στην οικογένεια να δει τη σορό του παιδιού, ενώ ακόμα είναι άγνωστο αν πραγματοποιήθηκε νεκροψία ή όχι. Όλη αυτή η κωλυσιεργία, όπως είναι λογικό, δημιουργεί σοβαρές υποψίες συγκάλυψης των γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατο του νεαρού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κ. Ευρώπης του ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει, «τόσο το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα όσο και οι ζωντανές μαρτυρίες κατά την ώρα της σύλληψής του, αποδεικνύουν την ένταση του αυταρχισμού και της κρατικής βίας από τη γερμανική αστυνομία. Οι μετανάστες γίνονται ανά τακτά διαστήματα αποδέκτες βίαιης και ρατσιστικής αντιμετώπισης των αστυνομικών αρχών, αλλά και φασιστικών συμμοριών, ενώ εύκολα και γρήγορα "τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί" κατηγορούμενοι για εγκληματική και επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια συμπεριφορά. Όσοι διαμαρτύρονται, όσοι αγωνίζονται, όσοι διεκδικούν και αντιδρούν στην πολιτική τους, θεωρούνται "εγκληματίες"».

«Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προωθείται το τελευταίο διάστημα αντιδραστικός νόμος ενάντια στις συναθροίσεις. Η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων είναι αυτή της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών, του αυταρχισμού, του φακελώματος. Στόχος τους είναι ο εκφοβισμός, το χτύπημα και των λαϊκών ελευθεριών, που έχουν απομείνει η δημιουργία υποταγμένων εργαζομένων. Έχουν στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία» σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για το θάνατό του κι ενώ έχει μεσολαβήσει η δημοσιοποίηση του βίντεο με την απάνθρωπη στάση της αστυνομίας απέναντι στον Έλληνα μετανάστη, πέντε μέρες αργότερα δεν έχουν καν τοποθετηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από την γερμανική κυβέρνηση για τις πραγματικές αιτίες και τις συνθήκες του θανάτου του και να καταδικάσει την κτηνώδη μεταχείρισή του. Απαιτούμε να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες θανάτου του νεαρού μετανάστη και να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν».

«Για το σοβαρό αυτό ζήτημα ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποίησε τηλεφωνικό διάβημα στην πρέσβειρα της Ελλάδας στη Γερμανία» καταλήγει η ανακοίνωση της ΤΕ Κ. Ευρώπης του κόμματος.

Πηγή: ΕΦΣΥΝ