ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠετρέλαιο: Στοιχήματα για 100 δολάρια από επενδυτές παρά τα μέτρα των ΗΠΑ

OIKONOMIA

#TAGS: Πετρέλαιο  ΗΠΑ 

Πετρέλαιο: Στοιχήματα για 100 δολάρια από επενδυτές παρά τα μέτρα των ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Στοιχήματα για 100 δολάρια από επενδυτές παρά τα μέτρα των ΗΠΑ

«Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από το μικρό μέγεθος της κοινής αποδέσμευσης πετρελαίου από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες», ανέφερε αναλυτής για τα εμπορεύματα της Rakuten Securities

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Η απόφαση των ΗΠΑ να ρίξουν στην αγορά 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σε μία συντονισμένη κίνηση με άλλες πέντε χώρες, δεν πέτυχε, τουλάχιστον άμεσα, τον στόχο της.

Οι τιμές αυξήθηκαν καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου και έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επόμενη κίνηση που θα κάνει το καρτέλ του ΟΠΕΚ, το οποίο έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των τιμών.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ αυξήθηκαν σήμερα 0,2% στα 82,44 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας τη χθεσινή άνοδός τους κατά 3,3%.

Για το αμερικανικό αργό, οι τιμές αυξήθηκαν 0,3% σήμερα σε συνέχεια αύξησής του 2,3% την Τρίτη.

Με τα στρατηγικά αποθέματα δεν χειραγωγούνται οι τιμές

Πολλοί επενδυτές μάλιστα στοιχηματίζουν ότι το πετρέλαιο θα φθάσει τα 100 δολάρια, δήλωσε στο CNBC ο εκδότης του Schork Report, που παρέχει εξειδικευμένες αναλύσεις για ενεργειακά θέματα, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ιδιαίτερα αν είναι κρύος ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

«Δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικά, απλά επειδή τα στρατηγικά αποθέματα δεν ενδείκνυνται για να επιχειρείται η χειραγώγηση των τιμών», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο για να αντισταθμίζουν βραχυπρόθεσμες, μη αναμενόμενες στρεβλώσεις στην προσφορά.

Απογοήτευση για το μέγεθος της αποδέσμευσης

«Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από το μικρό μέγεθος της κοινής αποδέσμευσης πετρελαίου από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες», ανέφερε αναλυτής για τα εμπορεύματα της Rakuten Securities. «Επιπλέον», πρόσθεσε, «οι συντονισμένες προσπάθειες από τις χώρες που καταναλώνουν αργό προκάλεσαν φόβους ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μπορεί να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής τους», σημειώνοντας ότι η προσοχή της αγοράς είναι τώρα στραμμένη στην επόμενη σύνοδο των χωρών του ΟΠΕΚ στις 2 Δεκεμβρίου.

Αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος στις τιμές από τη συντονισμένη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πιθανόν να είναι βραχύβιος, καθώς είναι πιθανόν να αυξήσει την προσφορά κατά περίπου 70 έως 80 εκατ. βαρέλια, ποσότητα μικρότερη από τα περισσότερο από 100 εκατ. βαρέλια που είχε προεξοφλήσει η αγορά.

«Η απειλή μεγαλύτερης προσφοράς βραχυπρόθεσμα δημιουργεί ασφαλώς μία τεχνητά χαλαρότερη αγορά πετρελαίου για τους επόμενους 1-2 μήνες», δήλωσε αναλυτής της Rystad Energy. «Ωστόσο, η κίνηση του Μπάιντεν και των άλλων ηγετών μπορεί απλά να μεταθέτει χρονικά το θέμα της προσφοράς καθώς το άδειασμα των αποθηκών θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα ήδη χαμηλά αποθέματα αργού», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει καμία λογική στην αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ όταν όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει υπερβάλλουσα προσφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πηγή: Ημερησία