ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΕ.Κ.Π.Ε.Φθιώτιδας: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

#TAGS: Ε.Κ.Π.Ε.Φθιώτιδας 

Ε.Κ.Π.Ε.Φθιώτιδας: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ε.Κ.Π.Ε.Φθιώτιδας: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζοντας ότι δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Απεναντίας, η ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται σε σύνορα, κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς, αλλά μας αφορά όλους και όλες.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας δεν πρέπει να εξαντλούνται στις 25 Νοεμβρίου κάθε έτους, καθώς τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως παραμένουν υψηλά.

Στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2021 έως και σήμερα έχουν διαπραχθεί 13 γυναικοκτονίες, γεγονός που αποδεικνύει την ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση που έχει αποκτήσει η κακοποίηση των γυναικών, με το φαινόμενο να παραμένει αόρατο για τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, λόγω των μειωμένων καταγγελιών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορωνοϊού είχαν ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Συγχρόνως, το έλλειμμα ουσιαστικής μέριμνας και διαρκούς επαγρύπνησης της Πολιτείας, η βία των ασκούμενων πολιτικών, το ασταθές και επιθετικό περιβάλλον στην εργασία, η αιφνιδιαστική αφαίρεση δικαιωμάτων και η απειλή της αβεβαιότητας και της ανεργίας, εμπεδώνουν τα στερεότυπα του κοινωνικού ρόλου των δύο φύλων και ανατροφοδοτούν τα ήδη υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας στέλνει το μήνυμα «δεν είσαι η μόνη - δεν είσαι μόνη», παροτρύνοντας όλες εκείνες τις γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά να υπερβούν την εσωστρέφεια αυτής της μοναξιάς και, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία, να σπάσουν τη σιωπή τους. Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βία κατά των Γυναικών συνιστά εγκληματική συμπεριφορά και η καταπολέμησή της είναι ευθύνη όλων μας.