ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βοιωτίας στηλιτεύει την Κυβέρνηση για τα προβλήματα των αγροτών

ΒΟΙΩΤΙΑ

#TAGS: ΣΥΡΙΖΑ  Αγρότες  Βοιωτία 

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βοιωτίας στηλιτεύει την Κυβέρνηση για τα προβλήματα των αγροτών

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βοιωτίας στηλιτεύει την Κυβέρνηση για τα προβλήματα των αγροτών

«Οι κ.κ. Λιβανός και Μητσοτάκης δεν έδωσαν λύσεις στα καίρια ζητήματα των αγροτών στη Βουλή»

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βοιωτίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στηλιτεύει την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Υπουργό ΑΑΤ, κ. Λιβανό, και τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, αναφορικά με τα προβλήματα των αγροτών, υποστηρίζοντας πως η Κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, σημειώνοντας πως «Ακόμη και η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, αφορά μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα, (Αυγούστου - Δεκεμβρίου), την περίοδο δηλαδή που η κατανάλωση είναι περιορισμένη.»

Με τη σειρά της η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βοιωτίας απαιτεί μια σειρά από μέτρα, ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μετά την αποτυχία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού να ανακοινώσει, από το βήμα της Βουλής, λύσεις για τα καίρια προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, είδαμε και τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, στις 18/12/2021, να τοποθετείται, από το ίδιο βήμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Προσπάθησαν και οι δύο να χειριστούν το θέμα επικοινωνιακά και μόνο, αποφεύγοντας να δώσουν λύση στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα.

Και οι πιο καλόπιστοι, που προσδοκούσαν να ακούσουν κάτι θετικό και συγκεκριμένο απογοητεύτηκαν. Ακόμη και η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, αφορά μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα, (Αυγούστου - Δεκεμβρίου), την περίοδο δηλαδή που η κατανάλωση είναι περιορισμένη.

Μετά και από τις απογοητευτικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού, προκειμένου να παραμείνουμε όρθιοι, συνεχίζουμε και απαιτούμε:

  • Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, (ΥΚΩ) από το αγροτικό τιμολόγιο.
  • Τη χορήγηση του αγροτικού πετρελαίου με μειωμένο φόρο, σε όλους τους αγρότες, όπως γίνεται στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, αντί της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης σε περιορισμένο αριθμό αγροτών που ανήκουν σε συνεταιριστικά σχήματα, όπως ανακοινώθηκε ότι θα γίνει.
  • Την άμεση λύση του προβλήματος που έχει προκύψει με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτων, (ΑΤΑΚ), των κτημάτων και των βοσκοτόπων και την άμεση πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων των οποίων οι τιμές έχουν εκτιναχθεί.
  • Την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών.

Ο αγροτικός τομέας είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας, όπως παραδέχθηκε ο κ. Λιβανός, μόνο που ο κ. Υπουργός δεν έχει αντιληφθεί ότι η ατμομηχανή έχει εκτροχιαστεί και παραμένει εγκαταλειμμένη εδώ και πολύ καιρό.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τα οποία θα δίνουν άμεση λύση στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, η ατμομηχανή δεν πρόκειται να ξεκινήσει από μόνη της. Θα μείνει καθηλωμένη, όπως καθηλωμένοι θα μείνουν και οι παραγωγοί την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.»