ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση ζητά η Γ. Πούλου

Την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση ζητά η Γ. Πούλου

Την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση ζητά η Γ. Πούλου

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, κατέθεσε Αναφορά στην Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη, στην οποία ζητά την λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Η κ. Πούλου κατέθεσε στην Αναφορά τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Πούλου αναφέρει τα εξής:

«Με Αναφορά που κατέθεσα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, έφερα άμεσα στη Βουλή τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε όλους τους κλάδους!

O Σύλλογος καταγγέλλει την επικίνδυνη πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιλέγει τη λογική της «ανοσίας αγέλης» στη διαχείριση της πανδημίας και επισημαίνει ότι οι υπάρχουσες ελλείψεις προσωπικού σε Δήμους και Περιφέρειες γίνονται πλέον δυσβάσταχτες με τις συνεχείς απώλειες εργαζομένων λόγω νόσησης από COVID-19.

Η κατάσταση αυτή υπονομεύει τη λειτουργία ευαίσθητων υπηρεσιών των Δήμων, όπως η καθαριότητα και το πράσινο, και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία… 

Για την προστασία των εργαζομένων και συνολικά της κοινωνίας, ο Σύλλογος ζητά:

Δωρεάν τεστ, επιδημιολογική επιτήρηση και ουσιαστική ιχνηλάτηση στους χώρους εργασίας, ελέγχους των μέτρων προστασίας, και προληπτικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Αδειες ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί ή νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει το κράτος και την εργοδοσία.

Τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις μεταφορές.                                         

Ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Μέτρα για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, με κατάλληλες αίθουσες, αραίωση των μαθητών, αύξηση των δρομολογίων μεταφοράς, εξασφάλιση της καθαριότητας και προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά.                                                   

Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων, και καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορωνοϊό.»

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς: Εσωτερικών, Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού είναι αδιαπραγμάτευτη»

Η Βουλευτής Παναγιού (Γιώτα) Πούλου καταθέτει ως Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, την Ανακοίνωση που δημοσίευσε στις 10 Ιανουαρίου 2022 ο «Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς», υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο, κο Ν. Μπούρα, και την Γραμματέα, κα Α. Αγγελοπούλου, σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

O Σύλλογος, αφού αναφέρεται στις μεγάλες αστοχίες της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, επισημαίνει ότι οι υπάρχουσες ελλείψεις στους ΟΤΑ γίνονται πλέον δυσβάσταχτες με τις απώλειες συναδέλφων λόγω νόσησης από την COVID-19, βάζοντας σε κίνδυνο την λειτουργία ευαίσθητων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία.

Τέλος, ο Σύλλογος ζητά:

(1) Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ,

(2) επιδημιολογική επιτήρηση και ουσιαστική ιχνηλάτηση στους χώρους εργασίας,

(3) ελέγχους των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και προληπτικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του ΕΟΔΥ,

(4) εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία,

(5) μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις μεταφορές,

(6) ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας,

(7) μέτρα για την έναρξη των σχολείων και των παιδικών σταθμών, με κατάλληλες αίθουσες, αραίωση των μαθητών, αύξηση των δρομολογίων μεταφοράς, εξασφάλιση της καθαριότητας, προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες,

(8) πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων, καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορωνοϊό, και

(9) οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού.

Αντίγραφο της Ανακοίνωσης επισυνάπτεται στο παρόν.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και για τη σχετική ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2022

Η Καταθέτουσα Βουλευτής

Πούλου Γιώτα


Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς:

«H εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 21.000 και τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί.

Η κυβέρνηση, έχοντας χάσει τον έλεγχο, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τον λαό, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση , παίζοντας διαρκώς το χαρτί της "ατομικής ευθύνης" (με την οποία προσπάθησε να ρίξει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης στις πλάτες μας )και πλέον διολισθαίνοντας και στη λογική της "ανοσίας της αγέλης" ( ουσιαστικά καλώντας μας να προστατεύσουμε την υγεία μας και τη ζωή μας, ο καθένας από μόνος του και όπως μπορεί ).

Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ - κατ' εντολή του υπουργείου Υγείας - σύμφωνα με τα οποία μειώνεται η καραντίνα σε 5 μέρες, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

 Οι αναστολές συμβάσεων, οι απολύσεις, συνολικά η προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχουν γίνει καθημερινότητα.

Οι ουρές στις κρατικές δομές για ένα τεστ είναι ατελείωτες, σπρώχνοντας τους εργαζόμενους στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην Υγεία, οι οποίοι θησαυρίζουν.

Οι ελλείψεις στους Ο.Τ.Α. που ήδη προϋπήρχαν , αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των τελευταίων ετών , γίνονται πλέον δυσβάσταχτες με τις απώλειες συναδέλφων λόγω νόσησης από τον ιό , βάζοντας σε κίνδυνο την λειτουργία ευαίσθητων υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. όπως η καθαριότητα , με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία (αλλά και την συνολική λειτουργία των ΟΤΑ γενικότερα ).

Τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία είναι τεράστια, όπως επίσης και η μετατροπή τους σε Νοσοκομεία μιας νόσου.

Η απόφαση για την επαναλειτουργία της Εκπαίδευσης χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας είναι πέρα για πέρα επικίνδυνο για την υγεία μαθητών, των Εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση παίρνουμε την υπόθεση της προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1.Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

3. Ελέγχους των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και οργάνωση προληπτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

 4. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.

5. Μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών , στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στις μεταφορές, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

6. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

 Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά.

7. Μέτρα για την έναρξη των σχολείων και των παιδικών σταθμών. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες , να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να αυξηθούν τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών ,να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία ,να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

8. Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονωϊό.

9. Να πραγματοποιηθεί πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς , τα πανεπιστήμια, καθώς και στις κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου».

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ!»