ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώτα Πούλου: «Στις καλένδες η μεταρρύθμιση της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», ενώ η απορρύθμιση και χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης συνεχίζονται!»

Γιώτα Πούλου: «Στις καλένδες η μεταρρύθμιση της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», ενώ η απορρύθμιση και χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης συνεχίζονται!»

Γιώτα Πούλου: «Στις καλένδες η μεταρρύθμιση της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», ενώ η απορρύθμιση και χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης συνεχίζονται!»

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου εξέδωσε ομιλία κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, η οποία είχε ως θέμα τον κυβερνητικό προγραμματισμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Αναλυτικά η ομιλία της κ. Πούλου:

«Κύριε Υπουργέ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ πριν τρεις μήνες κύριος Βορίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν λογής- λογής μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις είπε σαν αυτές που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που προτιμά ο ίδιος ως «δεξιός πολιτικός» και «συντηρητικός άνθρωπος». Μεταρρυθμίσεις που θα είναι υποτίθεται μετρημένες, μελετημένες, ώριμες, σοβαρές και τα λοιπά... Πολύ ωραία το θέσατε κύριε Υπουργέ. Αναρωτιόμαστε όμως, όπως αναρωτιούνται και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και όλοι οι πολίτες που τις είδατε αυτές τις μεταρρυθμίσεις; Τις μετράτε ακόμη, τις μελετάτε και τις ωριμάζετε μάλλον και μας τις κρατάτε κρυφές. Έκανε καμία μεταρρύθμιση η κυβέρνησή σας στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν την καταγράψαμε;

Εμείς από την πλευρά μας λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ξέρουμε ότι υπάρχουν βασικά δύο ειδών μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση αλλά και γενικά, οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σαν αυτές που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Κλεισθένη για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της αποτελεσματικότητας στους Δήμους και από την άλλη, οι ανύπαρκτες μεταρρυθμίσεις οι δικές σας που μένουν στα χαρτιά, που όλα εξαγγέλλονται αλλά ποτέ δεν παρουσιάζονται, που τις δρομολογεί υποτίθεται ο ένας Υπουργός που μετά έρχεται ο διάδοχός του και κυριολεκτικά τις εξαφανίζει. Και βέβαια η περιβόητη συνέχεια του κράτους και της διοίκησης πάει περίπατο.

Η αυτοδιοίκηση περιμένει από εσάς, στο πλαίσιο μάλιστα του δήθεν επιτελικού σας κράτους, όπως είχατε εξαγγείλει εδώ και δυόμισι χρόνια αποκέντρωση, αρμοδιότητες και πόρους στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Τι κάνατε όμως, ο προκάτοχός σας και εσείς; Όχι μόνο θάψατε τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, όχι μόνο δεν κάνατε καμία άλλη μεταρρύθμιση, αλλά ξοδέψατε δυόμισι ολόκληρα χρόνια για να προωθήσετε διαδοχικές απορρυθμίσεις, απορρυθμίσεις για να επιβάλλετε το κομματικό σας έλεγχο στους ΟΤΑ, να χτυπήσετε τη δημοκρατική λειτουργία τους, να βαθύνετε την εξάρτησή τους από τους Υπουργούς σας, να ενισχύσετε τις πελατειακές σχέσεις και να επιτύχετε τελικά τη χειραγώγηση τους.

Είστε η κυβέρνηση των απορρυθμίσεων και όχι των μεταρρυθμίσεων μέχρι σήμερα κύριε Υπουργέ. Με το διάτρητο πρόσχημα της κυβερνησιμότητας, δημιουργήσατε πλαστές φυτευτές πλειοψηφίες, των δημάρχων και των περιφερειαρχών στις οικονομικές επιτροπές και τους παραχωρήσατε αρμοδιότητες καταργώντας τις αποφάσεις των αιρετών συλλογικών οργάνων των συμβουλίων, και αρπάζοντας αρμοδιότητες ακόμη και από τις τοπικές κοινότητες. Υπήρξαν αλήθεια προβλήματα με τις δημαιρεσίες στους δήμους πανελλαδικά; Φαίνεται ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο συνετές και πιο ώριμες από τη δική σας εκτίμηση κύριε Υπουργέ.

Η δυστοπία λοιπόν που ονειρεύεστε για την αυτοδιοίκηση, είναι ένα μοντέλο με δημάρχους μάνατζερ απόλυτα ελεγχόμενους πολιτικά από το κόμμα σας, που ιδιωτικοποιούνται τα πάντα με αποφάσεις οικονομικών επιτροπών και κάνουν απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, ακόμα και στους ανταποδοτικούς τομείς της αυτοδιοίκησης όπως είναι η καθαριότητα, το πράσινο ο ηλεκτροφωτισμός.

Και βέβαια, νεκραναστήσατε ένα παρωχημένο αντιδημοκρατικό υπερ-πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, μόνο και μόνο για να επανεκλεγούν οι εκλεκτοί σας και να διαιωνίσετε έτσι το πολιτικό έλεγχο που τη δεδομένη περίοδο ασκεί το κόμμα σας στην πλειοψηφία των ΟΤΑ. Γιατί αυτή είναι η ολιγαρχία σας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, ένα πεδίο κατάλληλο μόνο για τον αυταρχισμό, τον συγκεντρωτισμό, την αδιαφάνεια, τη χειραγώγηση, την μικρο πολιτική συναλλαγή. Αλλά ας επιστρέψουμε τώρα στο μείζον ζήτημα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που αφορά και το θεσμικό μέλλον των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Μας είπατε κύριε Βορίδη πριν τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη, ότι χρειάζεστε έναν μηχανισμό αξιολόγησης των αρμοδιοτήτων του κράτους και του τρόπου κατανομής τους, μια υπηρεσία είπατε επί λέξει, μια δομή μέσα στο κράτος, που θα το κρίνει στη βάση συγκεκριμένης μεθοδολογίας. Και τι είδαν λοιπόν, η Επιτροπή Κοντιάδη που συστάθηκε από τον προκάτοχό σας και στην οποία φυσικά συμμετείχαν η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν ήταν μια τέτοια δομή, γιατί την απαξιώσατε και πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμά της. Που είναι η συνέχεια του κράτους και της διοίκησης, που είναι το ενιαίο της κυβερνητικής πολιτικής που υποτίθεται ότι θα μας εξασφάλιζε το επιτελικό κράτος του κυρίου Γεραπετρίτη, που δεσμεύτηκε και αυτός από τον Αύγουστο του 2019, ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είχε ολοκληρωθεί.

Εσείς και ο κύριος Θεοδωρικάκος, δεν ανήκετε στην ίδια κυβέρνηση ή μήπως όχι; Μήπως υπάρχει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση και μια ακροδεξιά που δεν συνεργάζονται και πολύ καλά; Αφού λοιπόν η μεταρρύθμιση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης κατέληξε ανέκδοτο, έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι θα προχωρήσει η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις αποκεντρωμένες στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, αλλά στο τέλος του 2022. Ωστόσο, αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα γίνει τον Απρίλιο οπότε και λήγει η θητεία των συντονιστών, θα τους αντικαταστήσετε με πολιτικά διορισμένους προϊσταμένους ή θα τους κρατήσετε και θα τους αναβαθμίσετε σε υπηρεσιακούς γραμματείς; Και τι θα γίνει με την κεντρική αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων στον έλεγχο νομιμότητας των ΟΤΑ, παραμένει μεταβατικά στις αποκεντρωμένες;

 Δυστυχώς, η ιδεοληπτική απέχθεια σας για οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση σας εμποδίζει από το να προωθήσετε την υλοποίηση των αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας στους ΟΤΑ, που προέβλεπαν και ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης.

 Διερωτώμαι κύριε Πρόεδρε, γιατί απουσιάζει σήμερα η ΚΕΔΕ, γιατί η ΚΕΔΕ συγκεκριμένα, αποφάσισε να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις στο τελευταίο της συνέδριο και διεκδικήσεις, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η μεταρρύθμιση και αυτό δυστυχώς συμβαίνει.

Ο Υπουργός για μία ακόμα φορά αθετεί τις υποσχέσεις του και η ηγεσία της ΚΕΔΕ, πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες γι’ αυτό περιμένουμε σε αυτές τις εξελίξεις που έχει ήδη εξαγγείλει για τον Φεβρουάριο.»