ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓιώργος Πέππας: Η Ρωσία, ευτυχώς, δεν είναι η Σοβιετική Ένωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Γιώργος Πέππας: Η Ρωσία, ευτυχώς, δεν είναι η Σοβιετική Ένωση

Γιώργος Πέππας: Η Ρωσία, ευτυχώς, δεν είναι η Σοβιετική Ένωση

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022

Γιώργος Πέππας

Η προπαγάνδα, η φρενίτιδα και η υστερία που επικρατεί σε αυτόν τον πόλεμο, ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, έχει προκαλέσει μια θύελλα δηλώσεων και απόψεων, που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Υπάρχουν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, που υποστηρίζουν ότι αν η Ρωσία βγει νικηφόρα από αυτόν τον πόλεμο, δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, αντιθέτως θα εισβάλει στις Βαλτικές χώρες, στη Πολωνία, στην Ρουμανία, την Ουγγαρία και ίσως φτάσει μέχρι το Παρίσι. Ο Πούτιν παρουσιάζεται ως η μετανσάρκωση μιας διαβολικής ένωσης ανάμεσα στον Στάλιν και τον Χίτλερ, έχοντας ως μοναδικό σκοπό της ζωής του την επαναφορά της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ή της Σοβιετικής Ένωσης, ή – και γιατί όχι – την κατάσταση ολόκληρου του κόσμου.

Ακόμη και όλα αυτά ισχύουν, κάτι που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, ακόμη και αν ο Πούτιν και η Ρωσία θέλουν να εισβάλουν σε όλη την Ευρώπη και να επαναφέρουν την Σοβιετική Ένωση, αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν. Η Ρωσία, ευτυχώς, δεν είναι η Σοβιετική Ένωση, είναι μια χώρα με ισχυρό στρατό, το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, αλλά μια καθόλου εντυπωσιακή οικονομία. Στις ειδήσεις όμως ακούμε αναλυτές και πολιτικούς να χρησιμοποιούν μια σειρά από ρητορικά τεχνάσματα ώστε να μας πείσουν για την τεράστια απειλή που αποτελεί η Ρωσία απέναντι στον ελεύθερο κόσμο, κάτι που αν αναλυθει περαιτέρω αποδεικνύεται πως δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Βεβαίως, ο Πούτιν μπορεί να θέλει όλα να κάνει όλα όσα τον κατηγορούν, όμως η πραγματικότητα, και οι αριθμοί αποδεικνύουν, πως απλώς δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει. Ας δούμε π.χ. το ΑΕΠ της Ρωσίας, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Δύσης.

Τα στοιχεία είναι γα το έτος 2020 από statista.com

Ρωσία: 1.4 τρισεκ. δολλάρια

Γερμανία: 3.8 τρισεκ. δολλάρια

Γαλλία: 2.6 τρισεκ. δολλάρια

ΗΠΑ: 20.8 τρισεκατ. δολλάρια

Ας δούμε στη συνέχεια τις αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Δύσης.

Τα στοιχεία είναι για το έτος 2020 από statista.com

Ρωσία: 61 δισεκ. δολλάρια

Γερμανία: 52 δισεκ. δολλάρια

Γαλλία: 52 δισεκ. δολλάρια

ΗΠΑ: 778 δισεκ. Δολλάρια

Βλέπουμε επομένως πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από όσα ακούμε από πολλούς πολιτικούς και αναλυτές. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, της υπερδύναμης του πλανήτη, που ηγεμονεύουν του ΝΑΤΟ, για να αντιληφθεί την διαφορά ισχύος ανάμεσα στη Ρωσία και την Δύση. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Πούτιν δεν είναι επικίνδυνος, διότι έχει στη κατοχή του το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον πλανήτη, αλλά πως οι δυνατότητές του είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Έχει την δυνατότητα να ασκεί διπλωματική και στρατιωτική πίεση σε μικρότερες χώρες, που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, όμως δεν έχει καμία δυνατότητα να επιτεθεί στη Δύση με επιτυχία. 

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι