ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςNATO: Με γρήγορες διαδικασίες Σουηδία και Φινλανδία μπαίνουν στη Συμμαχία - Οι αντιδράσεις της Τουρκίας και η κόκκινη γραμμή του Πούτιν

NATO: Με γρήγορες διαδικασίες Σουηδία και Φινλανδία μπαίνουν στη Συμμαχία - Οι αντιδράσεις της Τουρκίας και η κόκκινη γραμμή του Πούτιν

NATO: Με γρήγορες διαδικασίες Σουηδία και Φινλανδία μπαίνουν στη Συμμαχία - Οι αντιδράσεις της Τουρκίας και η κόκκινη γραμμή του Πούτιν

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Γιώργος Πέππας

Με ταχύτητα τρέχουν οι εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία γεωπολιτική αλλαγή που θα αλλάξει το status quo δεκαετιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία συζήτηση για να μπουν οι δύο αυτές Σκανδιναβικές χώρες στη Βορειοατλαντική Συμμαχία -αν και πρακτικά εδώ και χρόνια ανήκουν στη δυτική σφαίρα επιρροής-. Όλα όμως άλλαξαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Χθες Κυριακή η κυβερνήσεις των δύο χωρών εξέφρασαν με τον πιο επίσημο τρόποο την επιθυμία τους να μπουν στο ΝΑΤΟ και μάλιστα το συντομότερο , ενω οι χώρες – μέλη της Συμμαχίας, μέσα από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών τους στο Βερολίνο, έδωσαν ουσιαστικά «πράσινο φως» να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να περάσουν στο «στρατόπεδο» της Δύσης.

Ελσίνκσι και Στοκχόλμη υπογραμμίζουν ότι πλέον επιλέγουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για λόγους ασφάλειας με όλα τα μέλη της Συμμαχίας να δηλώνουν ανοιχτά την σλυμφωνη γνώμη τους εκτός από την Τουρκία, που εκφράζει αντιρρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικές αντιδράσεις μέχρι στιγμής είναι μάλλον μετριοπαθείς παρά το γεγονός πως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που ήθελελε να αποφύγει ο Πούτιν ήταν η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός στο OPEN, εδώ και χρόνια οι δύο σκανδιναβικές χώρες συμμετέχουν σε νατοϊκές δραστηριότητες και σε κοινές ασκήσεις. Επομένως η κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα δεν είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά η αλλαγή του μη πηρυνικού καθεστώτος τον δύο χωρών.

Αυτό το καθεστώς δεν αλλάζει αυτομάτως με την ενταξιακή διαδικασία αλλά αν οι δύο χώρες αποφασίσουν να τοποθετήσουν στο έδαφός τους πυρηνικούς πυραύλους τότε η Μόσχα θα απαντήσει άμεσα.  

Σουηδία: Σήμερα η διαδικασία στη Βουλή για να μπει στη συμμαχία

«Αύριο θα διασφαλίσω ότι υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη στη Βουλή για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και στη συνέχεια θα λάβουμε μία κυβερνητική απόφαση», δήλωσε χθες η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη. Μία κοινή υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία είναι το καλύτερο για τη Σουηδία και την ασφάλειά της, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι