ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Μουλκιώτης: «Eπιβεβλημένη η ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Eπιβεβλημένη η ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Eπιβεβλημένη η ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας»

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Αμυνας, την οποία συνυπογράφουν συνάδελφοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας την ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, από την αρχή του 2021 με σειρά ανακοινώσεων, διαμήνυε ότι το 2021 όλα θα αλλάξουν στην πυροπροστασία με έμφαση στα πυροσβεστικά μέσα. Οι ανακοινώσεις της περιλάμβαναν τόσο τα ελικόπτερα (Ε/Π) όσο και τα αεροσκάφη (Α/Φ).

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την αρχή της θητείας του, έχει αναφερθεί ότι για τις ανάγκες πυρόσβεσης του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθούν αφενός ενοικίαση είκοσι (20) Α/Φ και αντίστοιχου αριθμού Ε/Π, μέσω της NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και αφετέρου αγορά τριάντα έξι (36) νέων Α/Φ Air Tractor.

Τέλος, τονίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά καταστροφικές πυρκαγιές του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του στόλου των δικών μας πυροσβεστικών πτητικών μέσων, αλλά και την ενοικίαση αντίστοιχων εναέριων μέσων από το εξωτερικό, κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν σαφείς απαντήσεις εάν η ενοικίαση των προαναφερθέντων πτητικών μέσων από την NSPA ολοκληρώθηκε αλλά και πόσα πτητικά μέσα αναμένονται, πότε προβλέπεται να έλθουν στη Χώρα μας και σε ποια τιμή ενοικιάστηκαν.

Παράλληλα ερωτώνται εάν υπάρχει πρόθεση διεξαγωγής διαγωνισμού για την αγορά των τριάντα έξι (36) αεροσκαφών τύπου Air Tractor, δεδομένου ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατασκευαστές μονοκινητήριων πυροσβεστικών στις ΗΠΑ.

Τέλος, να διευκρινιστεί εάν θα υπάρχει πρόβλεψη ελληνικής συμπαραγωγής, π.χ. στην ΕΑΒ στον προαναφερθέντα διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι