ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓ. Πέππας: Η Ασία έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής Ρωσικού πετρελαίου

ΑΣΙΑ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Γ. Πέππας: Η Ασία έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής Ρωσικού πετρελαίου

Γ. Πέππας: Η Ασία έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής Ρωσικού πετρελαίου

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022

Γιώργος Πέππας

Προ ολίγων ημερών δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως σύμφωνα με το Kpler, η Ασία πλέον έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής Ρωσικού πετρελαίου, με την Κίνα και την Ινδία να αυξάνουν διαρκώς τις ποσότητες πετρελαίου που αγοράζουν από τους Ρώσους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, και κυρίως οι κυρώσεις της Δύσης, ανάγκασαν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναζητούσουν νέες αγορές, για το πετρέλαιο σε πρώτη φάση. Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη την υιοθέτηση «πράσινων» πολιτικών, και την δέσμευση πολλών δυτικών κρατών για μεταμόρφωση των οικονομιών τους σε «πράσινες» οικονομίες, στις οποίες τα ορυκτά καύσιμα δεν θα έχουν κανέναν ρόλο, γίνεται αντιληπτό πως αυτή η «στροφή» προς την Ασία, από πλευρά των Ρώσων, ήταν απλά θέμα χρόνου.

Πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ασία λάμβανε μονάχα 27 εκατομμύρια βαρέλια, πλέον όμως, λίγους μήνες αργότερα, ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευτεί στα 74-79 εκατομμύρια βαρέλια, μέσω θαλάσσης, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο ο αριθμός αυτός να συνεχίσει να αυξάνεται, αφού η Ε.Ε. θέτει όλοι και περισσότερες κυρώσεις. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε πως ο χρόνος μεταφοράς, μέσω πλοίων, του πετρελαίου από τη Ρωσία στη Κίνα ή την Ινδία είναι πολύ μεγαλύτερος, ergo πιο κοστοβόρα σαν διαδικασία, ενώ την ίδια στιγμή η τιμές πώλησης είναι πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με την αγορά της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να γίνεται κατανοητό πως, τουλάχιστον στη παρούσα φάση, ακόμη και αν ποσοτικά καλυφθεί το κενό που αφήνει η αγορά της Ευρώπης, ενδέχεται τα κέρδη των Ρώσων να είναι μικρότερα σε βάθος χρόνου.

Σε αντίθεση με την Δύση, η Ασία έχει μια ακόρεστη όρεξη για ορυκτά καύσιμα, τα οποία χρειάζεται για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του κολοσσιαίου πληθυσμού της, με την Κίνα χαρακτηριστικά να έχει 1.4 δισεκατομμύρια πληθυσμό, και την Ινδία 1.3 δισεκατομμύρια, επομένως οι κυρώσεις πετρελαίου της Δύσης απέναντι στη Ρωσία φαίνεται πως απλά οδήγησαν πιο γρήγορα τους τελευταίος στο να επικεντρωθούν πλήρως στην Ασία, διασφαλίζοντας πως οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας και Ρωσίας-Ινδίας θα είναι πιο αλληλένδετες. 

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι