ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣαρακιώτης: «Πρώτη φορά βλέπουμε ανάπτυξη με απολύσεις και περικοπές»

Σαρακιώτης: «Πρώτη φορά βλέπουμε ανάπτυξη με απολύσεις και περικοπές»

Σαρακιώτης: «Πρώτη φορά βλέπουμε ανάπτυξη με απολύσεις και περικοπές»

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γ. Σαρακιώτης, παρευρέθηκε, ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην μεγάλη συγκέντρωση των Σωματείων των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η οποία έλαβε χώρα την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, στη Λάρυμνα Φθιώτιδας. Ο κ. Σαρακιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων, στην τοποθέτηση που έκανε:

«Το Φεβρουάριο του 2020 όταν συζητήθηκε στη Βουλή η κατάπτυστη τροπολογία που άνοιξε το δρόμο για την ουσιαστική διάλυση της εταιρείας, η οποία ψηφίστηκε μόνο από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης δήλωναν ότι η ΛΑΡΚΟ θα διασωθεί και θα οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν έχω δει ποτέ ανάπτυξη με περικοπές μισθών, δώρων, επιδομάτων και πλήρη απαξίωση του εργοστασίου. Όμως αυτή είναι τελικά η ανάπτυξη των “αρίστων”!»

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στη νέα τροπολογία που έφερε το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2022, η οποία άνοιξε το δρόμο για την απόλυση των εργαζομένων. Ειδικότερα, δήλωσε ότι:

«Δεν είναι δυνατό κατά την περίοδο όπου οι τιμές του νικελίου σημειώνουν ιστορικά υψηλά, η Κυβέρνηση να φέρνει νέα τροπολογία προκειμένου να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι.».

O Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα υπενθύμισε ότι επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, δε χάθηκε ούτε μία θέση εργασίας στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, δε μειώθηκε κανένας μισθός εργαζομένου, τονίζοντας παράλληλα ότι, ακόμη και εν μέσω περιόδου κρίσης και ιστορικών χαμηλών τιμών στην τιμή του νικελίου, η εταιρεία κατόρθωσε να κρατηθεί όρθια διότι υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση από πλευράς των στελεχών της τότε Κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης έκανε λόγο για προσήλωση της Κυβέρνησης και των Υπουργών της σε ένα δόγμα που έρχεται από το παρελθόν και που έχει ως στόχο την ολοκληρωτική απαξίωση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει προσηλωμένη στο δόγμα της μεθοδικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ. Ένα δόγμα που έρχεται από παλιά. Με επιλογές που συνέβαλαν στη χρεοκοπία της εταιρείας, όπως ο τριπλασιασμός της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν των αποφάσεων διοικήσεων που είχαν επιλεγεί από την ίδια και την προσυπογραφή του hedging, που οδήγησε σε απώλεια εσόδων πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.»

Τέλος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε την πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση, την οποία και καλούσε να αξιοποιήσει τη συγκυρία, όπως έπραξαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προβαίνοντας στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διάσωση των στρατηγικής σημασίας εταιρειών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ότι:

«Σε συζήτηση επίκαιρης επερώτησης τον Ιούνιο του 2020 καλέσαμε την Κυβέρνηση να ασχοληθεί ουσιαστικά και να δει όλη αυτή την κρίση, που έχει προκύψει, ως ευκαιρία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ, αξιοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που τα Κράτη – Μέλη θεωρούν στρατηγικής σημασίας. Η απάντηση που λάβαμε, με τον πιο επίσημο τρόπο, από τον Υπουργό Ανάπτυξης στη Βουλή, ήταν κυνική, αποκαρδιωτική και αποκαλυπτική της τύχης που επεφύλασσε η Κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ. “Δε θα πετάξω ούτε ευρώ σε μια προβληματική και ζημιογόνο επιχείρηση”, μας είπε ο κ. Γεωργιάδης τότε, αποδεικνύοντας την προδιαγεγραμμένη πορεία που επεφύλασσαν, αλλά απέκρυπταν προεκλογικά τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι