ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣαρακιώτης: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

Σαρακιώτης: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

Σαρακιώτης: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιάννης Σαρακιώτης, τοποθετήθηκε στη συζήτηση που έλαβε χώρα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, σχετικά με την τεχνολογική καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία, αναφέροντας πως: «Η καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία είτε θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είτε η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες θα οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες», ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Σαρακιώτης ανέδειξε ως διακυβεύματα για την περιφερειακή ανάπτυξη την προσιτή στέγη και εμπιστοσύνη στα νεοφυή εγχειρήματα.

Παρουσιάζοντας τα πλέον επικαιροποιημένα, στοιχεία ερευνών ο κ. Σαρακιώτης προσέγγισε το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου σημειώνοντας ότι:

«Διανύουμε μια συγκυρία, η οποία προτάσσει τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών εγχειρημάτων και επιβάλλει την ωρίμανση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), καθώς την ισόρροπη διάχυση των ωφελημάτων στην περιφερειακή οικονομία και ευρύτερα στην κοινωνία. Υφίστανται ορισμένα ενδογενή ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Σε έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματευόταν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα της χώρας γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων για χαμηλό βαθμό υιοθέτησης σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων και μικρή προσαρμογή μεγάλου τμήματος των μικρών επιχειρήσεων, χαμηλής έντασης επενδυτική δραστηριότητα – ως προς το πλήθος των επιχειρήσεων αλλά και την κλίμακα των επενδύσεων – σε επίπεδο τεχνολογικού/ψηφιακού εξοπλισμού, αναγκαιότητα ενίσχυσης των ενεργειών αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και ύπαρξη ισχυρών εμποδίων ως προς την σχετικά χαμηλή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόνισε την ανάγκη επίδειξης εμπιστοσύνης από πλευράς της επιχειρηματικής κοινότητας στο έργο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας και ιδίως της περιφέρειας. Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι:

«Θα ήθελα εκ νέου να επισημάνω την αναγκαιότητα επίδειξης εμπιστοσύνης της επιχειρηματικής κοινότητας – το έχουμε συζητήσει πολλές φορές σε αυτή την Επιτροπή – απέναντι σε ερευνητικές προσπάθειες, των οποίων τα αποτελέσματα επωάζονται αυτή τη στιγμή στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειας. Ένα εξ αυτών, που συνδέεται άρρηκτα με το υπό συζήτηση θέμα, είναι το ερευνητικό project “Smart Tourist” που διενεργείται από δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στη Λαμία, με σκοπό να θέσουν τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία του πολιτισμού και του τουρισμού, εγκαθιστώντας υπολογιστικές υποδομές, και υποδομές παρακολούθησης της υγείας και ευεξίας των τουριστών».