ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓ. Πέππας: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση - Επιστροφή στην «κανονικότητα»

Γ. Πέππας: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση - Επιστροφή στην «κανονικότητα»

Γ. Πέππας: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση - Επιστροφή στην «κανονικότητα»

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο στις ΗΠΑ, όπου η οικονομία μειώθηκε κατά 0.9%, ενώ στο 1ο τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία είχε μειωθεί κατά 1.6%, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να βρίσκεται πλέον σε ύφεση, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό πως όταν μια οικονομία μειώνεται κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε βρίσκεται σε ύφεση.

Από την πλευρά της Κυβέρνηση των ΗΠΑ, γίνεται κάθε προσπάθεια, είτε να αποποιηθούν τις ευθύνες, είτε να υποστηρίξουν πως δεν βρίσκονται σε ύφεση, με τον Λευκό Οίκο να δημοσιεύει προ ολίγων ημέρων μια ανάρτηση στην οποία προσπαθούσε να αλλάξει τον κοινώς αποδεκτό ορισμό, που χρησιμοποιούσε το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στο παρελθόν, της ύφεσης, ενώ η Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν είναι σε ύφεση αλλά σε μετάβαση.

Βέβαια ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, και τα οικονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα μεγάλα, με τους Δημοκρατικούς, την ίδια ώρα που υποστηρίζουν πως προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό, επιδιώκουν να περάσουν από τη Γερουσία την «Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού 2022», ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας την υπόσχεση πως τα επιπλέον αυτά χρήματα δεν πρόκειται να προκαλέσουν περαιτέρω πληθωρισμό. Ένας απλός πολίτης θα περίμενε πως η περαιτέρω αύξηση της προσφοράς χρήματος θα οδηγούσε σε περισσότερο πληθωρισμό, όμως οι πολιτικοί στις ΗΠΑ, οι ίδιοι πολιτικοί που οδήγησαν σε ρεκόρ πληθωρισμού, υποστηρίζουν πως μπορεί όλα τα προηγούμενα κολοσσιαία κρατικά προγράμματα που εφάρμοσαν, να προκάλεσαν πληθωρισμό, όμως αυτή τη φορά δεν πρόκειται να συμβάλει η προαναφερόμενη πράξη στον πληθωρισμό.

Μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια η Δημοκρατική Κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον 46ο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο «τιμόνι», έχει καταφέρει να επιφέρει μια καταστροφική ήττα στο Αφγανιστάν, να δημιουργήσει μια ενεργειακή κρίση στις ΗΠΑ, να προκαλέσει τεράστια ποσοστά πληθωρισμού, ενώ υπό την Προεδρεία του Τζο Μπάιντεν ξέσπασε πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτή είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα».

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι