ΑρχικήΈνθεταΨυχαγωγίαΠέθανε ο Ζιστ Ζεκέν - Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Εμμανουέλα»

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

#TAGS: Ψυχαγωγία 

Πέθανε ο Ζιστ Ζεκέν - Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Εμμανουέλα»

Πέθανε ο Ζιστ Ζεκέν - Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Εμμανουέλα»

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Γάλλος σκηνοθέτης και φωτογράφος Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος σκηνοθέτησε τη θρυλική πλέον ερωτική ταινία «Εμμανουέλα», πέθανε χθες, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών.

Αυτό, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οικογένειας. «Ο Ζιστ Ζεκέν, ο σκηνοθέτης της "Εμμανουέλας" με τη Σίλβια Κριστέλ, απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στη Βρετάνη από τα επακόλουθα μιας μακράς ασθένειας σε ηλικία 82 ετών. Έφυγε περιστοιχισμένος από τη γυναίκα του, Αν, γλύπτρια, και την κόρη του Ζουλιά, φωτογράφο», διευκρίνισε η πράκτοράς του σε ανακοίνωσή της.

Η ταινία, η οποία γνώρισε διεθνή επιτυχία, αφηγείται τις σεξουαλικές περιπέτειες μιας νεαρής γυναίκας στην Ασία.

Η «Εμμανουέλα» με τη Σίλβια Κριστέλ ήταν η ταινία που είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία το 1974 στη Γαλλία, καθώς έκοψε σχεδόν 9 εκατομμύρια εισιτήρια, και παιζόταν επί 13 χρόνια σε κινηματογράφους των Σανζ-Ελιζέ στο Παρίσι.

Δεκάδες εκατομμύρια θεατές την είδαν σε όλον τον κόσμο μόνο στους κινηματογράφους. Σήμερα είναι διαθέσιμη προς ενοικίαση από την πλατφόρμα Amazon και απευθύνεται στους θεατές άνω των 16 ετών.

Η ταινία «Εμμανουέλα» ήταν βασισμένη στο ομώνυμο ερωτικό μπεστ-σέλερ που έγραψε το 1959 η Εμμανουέλ Αρσάν. Ο παραγωγός της ταινίας, Ιβ Ρουσέ-Ρουάρ, θέλοντας να αναθέσει το έργο σε ένα νεαρό σκηνοθέτη, απευθύνθηκε στο φωτογράφο Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα να γυρίσει μια ταινία μεγάλου μήκους. Ο Ζεκέν σκηνοθέτησε στη συνέχεια την «Ιστορία της Ο» και, πάλι με την Σίλβια Κριστέλ, τον «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι», παραμένοντας στο συγκεκριμένο κινηματογραφοικό είδος.

Γεννημένος το 1940 στο Βισύ, ο Ζιστ Ζεκέν ήταν επίσης ιδιοκτήτης, μαζί με τη σύζυγό του, μιας γκαλερί τέχνης στο Παρίσι, όπου έκαναν εκθέσεις πινάκων ζωγραφικής και γλυπτών, κυρίως των δικών τους.

Πηγή: cnn.gr