ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΕνέργεια: Μάχη στην ΕΕ σήμερα για πλαφόν σε αέριο και ρεύμα - Διαφωνίες και ισορροπίες

ΕΥΡΩΠΗ

#TAGS: Ενεργειακή Κρίση 

Ενέργεια: Μάχη στην ΕΕ σήμερα για πλαφόν σε αέριο και ρεύμα - Διαφωνίες και ισορροπίες

Ενέργεια: Μάχη στην ΕΕ σήμερα για πλαφόν σε αέριο και ρεύμα - Διαφωνίες και ισορροπίες

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Σήμερα αναμένεται η μεγάλη αναμέτρηση για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, που θα κρίνει την επόμενη μέρα για την επάρκεια σε αέριο της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού πλαφόν στο ρωσικό αέριο, καθώς θεωρεί ότι αντιβαίνει στα συμφέροντα της χώρας μας, αφού θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην τροφοδοσία της χώρας από τον TurkStream.

Στην κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση θα φανούν οι συμμαχίες και οι ισορροπίες, αλλά και θα διαπιστωθεί ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη -δίνοντας στις Βρυξέλλες μια κατεύθυνση για το τι θα πρέπει να περιληφθεί στις τελικές προτάσεις.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει πώς θα σχεδιαστεί το πλαφόν στην τιμή, αλλά ορισμένοι νόμοι της ΕΕ απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.

Ποιοι είναι υπέρ

Οι χώρες της Βαλτικής -που εδώ και καιρό υποστηρίζουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου- τάσσονται υπέρ, παράλληλα με χώρες που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα για καύσιμα, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, που εισάγει κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας δήλωσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ότι το πλαφόν στην τιμή θα βοηθήσει να περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά, κάτι που θα βοηθήσει επίσης τις χώρες που δεν αγοράζουν ρωσικό αέριο.

Aλλες χώρες εμφανίζονται πιο θετικές απέναντι στην ιδέα αυτή, αφού η Ρωσία μείωσε περαιτέρω τις αποστολές αερίου προς το ευρωπαϊκό μπλοκ τον περασμένο μήνα, αλλά προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για να συμβεί αυτό.«Εάν υπάρξει ενότητα σε αυτό το σημείο, θα το στηρίξουμε. Εάν, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι που είναι δύσκολο να το χωνέψουν ορισμένοι, θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά», είχε δηλώσει υψηλόβαθμος διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ.

Ποιοι έχουν επιφυλάξεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε προχθές ότι η Ρωσία θα σταματήσει την προμήθεια αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη εάν επιβληθούν πλαφόν στις τιμές, κάτι που ανησυχεί χώρες όπως η Ελλάδα που δεν θα είχαν πρόβλημα επάρκειας αφού τροφοδοτούνται από τον TurkStream. Πλέον όμως αυτή η βεβαιότητα δεν υπάρχει πια.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιδρά, καθώς τόσο η Ιταλία, όσο και η Τσεχία θεωρούν ότι το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν αποτελεί περισσότερο πολιτική κίνηση και όχι αποτελεσματικό ενεργειακό εργαλείο.

Ορισμένες χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης είναι επίσης επιφυλακτικές, φοβούμενες ότι το μέτρο μπορεί να τις αποκόψει εντελώς από τις προμήθειες αερίου που ήδη είναι μειωμένες.

Επίσης, δεδομένων των χαμηλών όγκων που δίδονται στην Ευρώπη --και κατά συνέπεια των χαμηλών εσόδων της Μόσχας από το αέριο-- ορισμένες χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι ένα πλαφόν στην τιμή δεν θα καταφέρει πολλά και θα έχει μικρό αντίκτυπο στις τιμές αερίου εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η θέση της Ελλάδας

Μια ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας, ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πως προτιμότερο είναι ένα πλαφόν στο ίδιο το συμβόλαιο TTF, παρά επιβολή ανώτατου ορίου μόνον στις ρωσικές εισαγωγές.

Κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της πρότασης της Κομισιόν θα είναι ότι θα κοπεί η τροφοδοσία και στις χώρες που την διατηρούν ακόμα, όπως η δική μας μέσω του αγωγού TurkStream, επηρεάζοντας αρνητικά το ενεργειακό τους ισοζύγιο σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία

«Στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών ενέργειας, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη γενναίων αποφάσεων που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος, την ένταση και το εύρος των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που πλήττει ήδη όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες της Ε.Ε.», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Εξάλλου, το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ως συνέπεια να σπάσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας τα συμβόλαιά τους με την Gazprom, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση και πιθανές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

«Όχι» στο πλαφόν 200 ευρώ στο ρεύμα

Θέση της Ελλάδας είναι ότι με πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με ένα πλαφόν στο ίδιο το TTF θα προκύψουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως προς το ανώτατο όριο των 200 ευρώ οριζόντια που ζητά η Κομισιόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής πλην του αερίου, αναφέρεται ότι στην Ελλάδα ήδη εφαρμόζεται πλαφόν ύψους 112 ευρώ για την υδροηλεκτρική ενέργεια και 85 ευρώ για τις ΑΠΕ.

Μια καθολική εφαρμογή του μέτρου της Επιτροπής θα οδηγούσε στο να μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, με αποτέλεσμα τη συνεπαγόμενη μείωση των κονδυλίων για επιδοτήσεις των καταναλωτών.

«Η Επιτροπή εξετάζει και εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς», παρατηρούν κυβερνητικού κύκλοι.

Πηγή: Ημερησία

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι