ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΕνέργεια: Έκτακτος φόρος τουλάχιστον 33% στα διυλιστήρια για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου

ΕΥΡΩΠΗ

#TAGS: Ενεργειακή Κρίση 

(copyright: AP)

Ενέργεια: Έκτακτος φόρος τουλάχιστον 33% στα διυλιστήρια για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου

Ενέργεια: Έκτακτος φόρος τουλάχιστον 33% στα διυλιστήρια για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Επιβολή έκτακτου φόρου τουλάχιστον 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

 Το έγγραφο που αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ αναφέρει ότι «οι χώρες πρέπει να επιβάλουν αυτόν τον έκτακτο φόρο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022, που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών, με αφετηρία το 2019». Όλα δείχνουν, ότι «η έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων θα προχωρήσει στην Ελλάδα κατά το μοντέλο της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Ανακοινώνονται παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης εξήγησε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν συνθέτουν ένα πλαίσιο προστασίας ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, το κυβερνητικό σχέδιο εδράζεται σε δυο άξονες, πρώτον στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεύτερον στην τήρηση του αδιαπραγμάτευτου, όπως τον χαρακτήρισε, στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής:

«Ό,τι κάνουμε είναι μετρημένο» επισήμανε. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρωθυπουργός επέμεινε για την υιοθέτηση της πρότασής του για την επιβολή πλαφόν στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και όχι μόνον στο ρωσικό φυσικό αέριο και σημείωσε πως λυπάται καθώς Βρυξέλλες και κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν σε μια συμφωνία.

«Η κρίση επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πλήττει τους ασθενέστερους. Χαίρομαι που η Ευρώπη συνειδητοποιεί πλέον το πρόβλημα και αναζητά λύσεις»είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και συμπλήρωσε: «τα υπερκέρδη που προκύπτουν από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διανεμηθούν στους ασθενέστερους».

Γεωργιάδης: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους Έλληνες πολίτες μόνους τους

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι επίκειται σχέδιο για τη μείωση της τιμής στην αντλία, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Aδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το έγγραφο της ΕΕ που αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ για επιβολή έκτακτης εισφοράς τουλάχιστον 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων.

«Όπως ακριβώς χειριστήκαμε την αύξηση στο ρεύμα, βάζοντας έκτακτο φόρο στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 2 δισ. στην πηγή που έχουν επιστρέψει στους καταναλωτές ως επιδότηση στους λογαριασμούς, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα υπάρξει παρέμβαση και στα καύσιμα που θα ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός» τόνισε.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους Έλληνες πολίτες μόνους τους σε αυτή την κρίση» διαβεβαίωσε. «Η κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα της για τον χειμώνα που θα είναι από τους πιο δύσκολους» υπογράμμισε.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι