ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓ. Πούλου: «Aμεση ανάγκη προστασίας του δικαιώματος των πολιτών της Βοιωτίας και της Φωκίδας στην πρώτη κατοικία»

(copyright: Eurokinissi)

Γ. Πούλου: «Aμεση ανάγκη προστασίας του δικαιώματος των πολιτών της Βοιωτίας και της Φωκίδας στην πρώτη κατοικία»

Γ. Πούλου: «Aμεση ανάγκη προστασίας του δικαιώματος των πολιτών της Βοιωτίας και της Φωκίδας στην πρώτη κατοικία»

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Η βουλευτής του νομού Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, αναφορικά με την ανάγκη για προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών της Βοιωτίας και της Φωκίδας από τους πλειστηριασμούς, με την κ. Πούλου να σημειώνει πως «Στα χέρια των funds, που έχουν αγοράσει δάνεια από τις τράπεζες, βρίσκονται 700.000 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ από τις αρχές του 2022 έχουν προχωρήσει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό σχεδόν 29.000 ακινήτων. Ειδικά στους νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία πλειστηριασμού 56 κατοικίες και 11 καταστήματα…» και ζητάει απαντήσεις από την Κυβέρνηση, αναφορικά με το πόσες περιπτώσεις αφορούν πρώτες κατοικίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών

Δικαιοσύνης

Θέμα: «Αμεση ανάγκη προστασίας του δικαιώματος των πολιτών της Βοιωτίας και της Φωκίδας στην πρώτη κατοικία»

Σύμφωνα με στοιχεία από πρόσφατα δημοσιεύματα, υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, αξίας 45 δισ. ευρώ, βρίσκονται στα χέρια των διάφορων «funds», τα οποία έχουν αγοράσει δάνεια, εξυπηρετούμενα και μη, από τις τράπεζες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα εν λόγω ακίνητα ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες, καθώς πρόκειται για κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτήρια, οικόπεδα κ.λπ. Επίσης, υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 ακίνητα, από τα οποία το 30% είναι κατοικίες, κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό.

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων της υπηρεσίας διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «e-auction», τράπεζες και «funds» έχουν προχωρήσει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό 28.714 ακινήτων, από την αρχή του έτους μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με 6.701 από αυτά να έχουν καταλήξει σε νέο ιδιοκτήτη. Επίσης, είναι προγραμματισμένοι άλλοι 17.000 πλειστηριασμοί, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023, με τον σχετικό κατάλογο να ανανεώνεται και να μεγαλώνει καθημερινά.

Ωστόσο, μεταξύ αυτών των ακινήτων βρίσκονται χιλιάδες κατοικίες νοικοκυριών και λαϊκών οικογενειών, που παραμένουν απροστάτευτες από την ισχύουσα νομοθεσία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και είναι εκτεθειμένες στις κερδοσκοπικές «ορέξεις» των «funds». 

Ειδικά για τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας, ο αριθμός των κατοικιών και των καταστημάτων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εκπλειστηριασμού, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του «e-auction», αποτυπώνεται στους κάτωθι πίνακες:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Επομένως:

Επειδή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Βοιωτία και τη Φωκίδα, εντάσσονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους στα μεσαία και χαμηλά περιουσιακά και εισοδηματικά κλιμάκια.

Επειδή οι επιπτώσεις της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης στην εθνική οικονομία είναι εξαιρετικά σοβαρές, με αποτέλεσμα η έξαρση της ακρίβειας και η αύξηση της ανεργίας να έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Επειδή το δικαίωμα στη στέγη και την κατοικία συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που κατοχυρώνεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, καθώς και από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Επειδή η διασφάλιση του δικαιώματος της πρόσβασης στην κατοικία αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την προστασία της οικογένειας και την ανάσχεση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Πόσες από τις περιπτώσεις πλειστηριασμών κατοικιών που καταγράφονται στους προηγούμενους πίνακες για τη Βοιωτία και τη Φωκίδα, αφορούν σε πρώτη κατοικία;

2) Πώς προτίθενται να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία των πολιτών σε όλη τη χώρα;

3) Με ποια μέτρα σκοπεύουν να αναχαιτίσουν την ανεξέλεγκτη αύξηση των πλειστηριασμών ακινήτων, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση και η εκρηκτική ακρίβεια δημιουργούν ασταμάτητα νέα «κόκκινα» δάνεια;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πούλου Γιώτα

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Γκιόλας Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μπαλάφας Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Χρηστίδου Ραλλία

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι