ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓ. Πέππας: Η νέα Κυβέρνηση της Ιταλίας αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση

ΙΤΑΛΙΑ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Γ. Πέππας: Η νέα Κυβέρνηση της Ιταλίας αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση

Γ. Πέππας: Η νέα Κυβέρνηση της Ιταλίας αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Σε μια ιδιαίτερη πρωτόγνωρη κίνηση προχώρησε η νέα Κυβέρνηση της Ιταλίας, καθώς τήρησε μια από τις προεκλογικές τις υποσχέσεις, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο στην εποχή μας, και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση στην Ιταλία.

Όπως αναφέρει το BBC, οι ιταλικές αρχές απαγόρευσαν στους περισσότερους επιβάτες δύο πλοίων, που ανήκουν σε φιλανθρωπίες, να αποβιβαστούν στην Ιταλία. Συγκεκριμένα φαίνεται πως ιταλικές αρχές επέτρεψαν μονάχα σε παιδιά και σε άτομα με ιατρικά προβλήματα να αποβιβαστούν από τα πλοία αυτά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παραμένουν σε αυτά. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Piantedosi, ανέφερε πως όσοι δεν είναι ευάλωτοι δεν θα γίνουν δεκτοί στην Ιταλία, ενώ πρότεινε να τους παραλάβουν οι χώρες που έχουν τα φιλανθρωπικά πλοία στις σημαίες τους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ήδη ξεκίνησαν οι πιέσεις από φιλανθρωπικά ιδρύματα, ακτιβιστές και πολιτικούς ώστε να επιτραπεί η αποβίβαση όλων αυτών των ανθρώπων στην Ιταλία, όπου θα κάνουν αίτηση για άσυλο και στη συνέχεια, κατά πάσα περίπτωση, θα ταξιδεύουν μέσα στην Ευρώπη μέχρι να βρουν μια χώρα που να τους καλύπτει τις ανάγκες, μια χώρα με ισχυρό κράτος πρόνοιας. Μονάχα ο χρόνος θα δείξει αν η Κυβέρνηση της Ιταλίας θα υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις, ή θα τηρήσει την υπόσχεσή της στον λαό που την εξέλεξε.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σύνηθες άτομα από την Αφρική, που επιζητούν μια καλύτερη ζωή, να προσπαθούν να φτάσουν με μικρά πλοία στην Ιταλία, και από εκεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, την Γερμανία, την Γαλλία, την Αγγλία, δίχως να υπάρχει κάποιος έλεγχος από την πλευρά των χωρών για το ποιον μπαίνει και ποιος βγαίνει από αυτές. Μέχρι στιγμής φέτος, όπως αναφέρει ο Ο.Η.Ε. 85.000 άτομα έχουν φτάσει με αυτόν τον τρόπο, με μικρές βάρκες ή με φιλανθρωπικά πλοία, στην Ιταλία, και είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Σε έναν ουτοπικό κόσμο η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική θα μπορούσαν να στηρίξουν, να προσφέρουν στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλον τον πλανήτη. Δεν ζούμε όμως σε έναν ουτοπικό κόσμο. Ζούμε σε έναν κόσμο με περιορισμένους πόρους, και δεν δύναται να δεχτεί και να στηρίξει η Ευρώπη ανείπωτα εκατομμύρια φτωχών από την Αφρική και την Ασία. Δεν γίνεται να αγνοούνται επ΄ άπειρον οι βουλήσεις των λαών της Ευρώπης, που επιθυμούν να τεθεί ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση, ώστε να νιώθουν όμορφα οι ακτιβιστές και μερικοί πλούσιοι, που δεν έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις που προκαλεί αυτή.

Βέβαια ο λόγος που δεν γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, είναι το κράτος πρόνοιας που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες, ή και όλες, οι χώρες της Ευρώπης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αγγλία, όπου οι παράνομοι μετανάστες, που φτάνουν από την Γαλλία, δικαιούνται στέγη, είτε κανονικά σπίτια είτε δωμάτια σε πολυτελή ξενοδοχεία, τρόφιμα, ρούχα, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και μια σειρά από άλλα επιδόματα, τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Μπορούμε σαφώς να αγνοήσουμε την πραγματικότητα, να αφήσουμε τα συναισθήματα και την αλληλεγγύη μας να μας κυριεύσουν, και να επιτρέψουμε στα κράτη της Ευρώπης να καταρρεύσουν το ένα μετά το άλλο, από το υπέρογκο βάρος όλων αυτών των εξόδων. Ή μπορούμε να θέσουμε επιτέλους υπό έλεγχο αυτή την κατάσταση, να επιτρέπουμε μονάχα σε έναν μικρό αριθμό την νόμιμη είσοδο, μέσω νόμιμων διαδικασιών, και να γίνει σεβαστή επιτέλους η βούληση των λαών, τόσο στην Ιταλία, την Αγγλία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.