ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤην άμεσα άρση του αποκλεισμού παραγωγών από την επιχορήγηση λιπασμάτων ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Την άμεσα άρση του αποκλεισμού παραγωγών από την επιχορήγηση λιπασμάτων ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Την άμεσα άρση του αποκλεισμού παραγωγών από την επιχορήγηση λιπασμάτων ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, και τον Υπ. Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, στην οποία ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να γίνει άρση του αποκλεισμού, υποστηρίζοντας πως αυτός ο αποκλεισμός δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση, από την επιχορήγηση των λιπασμάτων, με τον καθορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών.

Ο κ. Μουλκιώτης αναφέρει ότι με αφορμή την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 635/321245/2022 (ΦΕΚ 5579/Β/31-10-2022), που αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης, δημιουργούνται ανισότητες και στρεβλώσεις στις τάξεις του πρωτογενή τομέα, αφού ο αδικαιολόγητος καθορισμός της επιλογής των ημερομηνιών για την καταχώρηση παραστατικών αγοράς λιπασμάτων, αποκλείει μεγάλο αριθμό παραγωγών.

Τονίζεται ότι, στοχευμένα και χωρίς αιτιολογία απεντάσσονται όλοι εκείνοι οι παραγωγοί που δεν προμηθεύτηκαν λιπάσματα εντός του χρονικού διαστήματος από 01/10/2021 και 30/09/2022, ενώ το πολύ μικρό συνολικό ποσό της επιχορήγησης των 60 εκ.€ σε όλη την επικράτεια, δεν θα έπρεπε να καθορίζει και το χρονικό διάστημα προμήθειας λιπασμάτων, αλλά ούτε να μετατρέπει και να καθιστά τους παραγωγούς της χώρας μελλοντολόγους που προβλέπουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι κατ΄αυτόν τον τρόπο ο πρωτογενής τομέας της χώρας επιβαρύνεται επιπλέον μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον με οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσαν η πανδημία, η παρατεταμένη οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η κατακόρυφη αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων (πετρέλαιο κίνησης, αγροτικό ρεύμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α.), σε συνδυασμό με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προέκυψε λόγω του πολέμου.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

•Με βάση ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες και με ποιες προϋποθέσεις καθορίστηκε η επιλεξιμότητα των χρονικών διαστημάτων.

•Αν υπάρχει η πρόθεση, να διευρυνθούν τα χρονικά όρια και οι ημερομηνίες, πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων στις 15 Νοεμβρίου 2022, ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι παραγωγοί.

•Εάν προτίθενται να αυξήσουν το ποσό επιχορήγησης των λιπασμάτων, καθώς τα 60 εκατ. ευρώ είναι πολύ λίγα μπροστά στο κόστος και τα έξοδα που έχουν υποστεί οι αγρότες για την προμήθεια λιπασμάτων και μάλιστα σε μία περίοδο που η ακρίβεια και το κόστος ενέργειας είναι δυσανάλογα αυξημένα.

•Με δεδομένο ότι και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προχώρησαν σε αγορά λιπασμάτων και επιβαρύνθηκαν οικονομικά για τις καλλιέργειές τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, αν σκοπεύουν να τους εντάξουν στο καθεστώς της επιχορήγησης λιπασμάτων.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι