ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΟ Γ. Σαρακιώτης στηλιτεύει την Κυβέρνηση για το ν/σ της δευτεροβάθμιας υγείας

Ο Γ. Σαρακιώτης στηλιτεύει την Κυβέρνηση για το ν/σ της δευτεροβάθμιας υγείας

Ο Γ. Σαρακιώτης στηλιτεύει την Κυβέρνηση για το ν/σ της δευτεροβάθμιας υγείας

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής του νομού Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιάννης Σαρακιώτης, σχολίασε το ν/σ της Κυβέρνησης, το οποίο αφορούσε την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, που ψηφίστηκε μονάχα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας πως «Την ώρα που η πανδημία είναι ακόμη εδώ και οι προειδοποιήσεις του επιστημονικού κόσμου για έγκαιρη προετοιμασία απέναντι στο ενδεχόμενο νέων κρίσεων αυξάνονται, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί τη μεγαλύτερη δημοκρατική και προοδευτική τομή της χώρας, δηλαδή όσα προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Ν. 1397/1983».

Περαιτέρω, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε στην τοποθέτησή του πως:

«Με την ψήφισή του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, μπαίνει οριστικά τέλος στο δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εγκαθιδρύοντας και επισήμως την ιδιωτική – πελατειακή σχέση ανάμεσα σε παρόχους υπηρεσιών υγείας και ασθενείς. Αγνοώντας την εμπειρία της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης και τις προτροπές του επιστημονικού κόσμου για ενίσχυση των δημοσίων δομών και της βελτίωσης της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

Αγνοώντας τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας σημειώνει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης, καταγράφει το τρίτο υψηλότερο επίπεδο άμεσων ιδιωτικών πληρωμών ως ποσοστό των δαπανών για την υγεία στην Ε.Ε. (35 %), το οποίο είναι πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου στο σύνολο της Ε.Ε. (15,4 %), ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα “καταστροφικών” δαπανών για την υγεία (8,9%) την ώρα που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 6,5%!

Επεκτείνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τη μερική απασχόληση και τα δελτία παροχής υπηρεσιών τα οποία έχουν επιστρατευτεί εδώ και καιρό, να εμπεδώνονται ως πρακτική, αντί της γενναίας επένδυσης στην ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό, αποδεικνύοντας τη βαθιά υποκριτική στάση της, κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημικής κρίσης»

Ο κ. Σαρακιώτη, κατέληξε στην τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας πως:

«Η Κυβέρνηση έρχεται ξανά, με επιχειρήματα της δεκαετίας του 80’, να αποδείξει ότι είναι εκτός υγειονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Οι υγειονομικοί, οι ασθενείς, οι τοπικές κοινωνίες και οι προοδευτικές δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα εγγυηθούν ότι αυτός ο νόμος δε θα εφαρμοστεί στην πράξη και μέσα από την εμπιστοσύνη στις συντασσόμενες με τη δύσκολη κοινωνικό-οικονομική συγκυρία και την κοινή λογική προγραμματικές θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, με την:

  • Αμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, σε τομείς αιχμής, όπως π.χ. η ψυχική υγεία, η αποκατάσταση και η μετά-νοσοκομειακή φροντίδα, κ.α.
  • Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.
  • Κατάργηση αναστολής εργασίας, στην οποία το ΣτΕ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει.
  • Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Αναμόρφωση μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και τις αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
  • Αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραίωση θεσμού οικογενειακού γιατρού, δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας, επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ.
  • Διεύρυνση υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ, πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

και θα δρομολογήσουν μια μεγάλη παρέμβαση, ένα restart, ένα Νέο Ε.Σ.Υ., στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση που θα διασφαλίσει την προοπτική και τη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος υγείας και την ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα των πολιτών.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι