ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣτην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030» συμμετέχει ο Δήμος Λαμιέων

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

#TAGS: Δήμος Λαμιέων  Θύμιος Καραΐσκος 

Στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030» συμμετέχει ο Δήμος Λαμιέων

Στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030» συμμετέχει ο Δήμος Λαμιέων

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Θ. Καραΐσκος, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030», στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με περισσότερους από 80 ελληνικούς Δήμους, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ.Σκρέκα, του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ν.Ταγαρά, Γενικών Γραμματέων και του υπευθύνου Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθυμίου Μπακογιάννη. Παρόντες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Δήμαρχοι των πόλεων που συνυπέγραψαν το μνημόνιο μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος και εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων εκτός του Δημάρχου και ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας Κώστας Αναστασίου.

Η υπογραφή αυτού του μνημονίου είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, όπως επισημαίνει ο Δήμος, αναφορικά με την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Αποστολής που είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, ενισχύοντας τη δικτύωση μεταξύ των πόλεων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως από το Πρόγραμμα HORIZON.

Ο Δήμος Λαμιέων με τη συμμετοχή του στο μνημόνιο συνεργασίας δεσμεύεται:

να εφαρμόζει περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας,

να ενσωματώνει τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) με σκοπό να γίνει η πόλη πιο ανθρώπινη, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλής, ανθεκτική και βιώσιμη,

να επιδιώκει την προστασίας της βιοποικιλότητας,

να προωθεί τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την Κυκλική Οικονομία,

να σχεδιάζει και εφαρμόζει τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα όπως και τη Βιώσιμη Διατροφή και

να χρηματοδοτεί βιώσιμες επενδύσεις.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά :  

«… Το Μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα διασφαλίζει στο Δήμο Λαμιέων τη συμμετοχή του στην συγκεκριμένη ευρωπαϊκή Αποστολή«100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030».

Με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέσα από στοχευμένες περιβαλλοντικές δράσεις κι εφαρμογές “έξυπνων πόλεων”, προσδοκούμε να επιτύχουμε, αφενός τη δικτύωση και τη συνέργεια με τους άλλους Δήμους της χώρας και αφετέρου, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διάχυση καλών πρακτικών που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής.

Ο στόχος είναι δύσκολος. Με τη συμμετοχή μας σε αυτή την προσπάθεια, δεσμευόμαστε να χτίσουμε έναν Δήμο διαφορετικό, ώστε να ζει η επόμενη γενιά με σε ένα περιβάλλον πιο φιλικό, πιο ανθρώπινο.…».