ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΕπίσκεψη Σαρακιώτη στη ΔΕΥΑΛ - Δριμύτατη κριτική του βουλευτή για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Επίσκεψη Σαρακιώτη στη ΔΕΥΑΛ - Δριμύτατη κριτική του βουλευτή για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Επίσκεψη Σαρακιώτη στη ΔΕΥΑΛ - Δριμύτατη κριτική του βουλευτή για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής του νομού Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γ. Σαρακιώτης, επισκέφθηκε τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας, καταδεικνύοντας την σφοδρή του αντίθεση προς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ιδιωτικοποίηση και του νερού.

Πρώτα, ο κ. Σαρακιώτης συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., παρουσία του Προέδρου του Συλλόγου τους, κ. Νίκο Δημητρίου. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία μετείχαν ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Ευθ. Καραΐσκος, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., κ. Σωτ. Κουτσοβέλης, ο Διευθυντής της Δημοτικής επιχειρήσης, Γ. Θεοδωρακόπουλος, ο Τεχνικός Διευθυντής, Διον. Παναγιωτακόπουλος και ο πρώην Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Απ. Καραναστάσης.

Από τις συζητήσεις καταδείχθηκε ο έντονος προβληματισμός που κυριαρχεί απέναντι στις προωθούμενες ρυθμίσεις της Κυβέρνησης, που θέλουν τον τομέα υπηρεσιών ύδατος κι επομένως και τις Δ.Ε.Υ.Α. να υπάγονται στην Ρ.Α.Ε., η οποία μετονομάζεται σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ.. Κατά την εκτίμησή όλων, η σχεδιαζόμενη αυτή ρύθμιση συνιστά μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος και κατά συνέπεια για τις Δ.Ε.Υ.Α., καθώς προκαλείται μεγάλη ανησυχία ότι, με τη συγκρότηση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., θα λάβουν χώρα παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των Δ.Ε.Υ.Α., η οποία και αντίκειται των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας (Δ.Ε.Υ.Α.Λ.), ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε τα εξής:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει να μεθοδεύει την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών, ακόμη και τώρα που εκπνέει η θητεία της. Δεν διδάχθηκε τίποτα από τις καταστροφικές συνέπειες που επέφερε στο εισόδημα των πολιτών η, εν μέσω περιόδου κρίσης, ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και προχωρά τώρα, στο άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση και του νερού. Μάλιστα, το πράττει περιφρονώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού, αφού αντί της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, έχει επιλέξει να στρώνει το δρόμο για την επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Η ολιγοήμερη αναβολή της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου είναι μόνο μία μικρή νίκη εκείνων που διατράνωσαν τη δριμεία αντίδρασή τους, απέναντι σε ένα νομοσχέδιο το οποίο προάγει την άκρατη εμπορευματοποίηση ενός στρατηγικής σημασίας κοινωνικού και δημοσίου πόρου, όπως είναι το νερό. Η Κυβέρνηση οφείλει, έστω και την ύστατη στιγμή, να διδαχθεί από τα προηγούμενα λάθη της, να ακούσει την Αυτοδιοίκηση και όλους τους συναρμόδιους φορείς και να αποσύρει τις κοινωνικά επιζήμιες διατάξεις.»