ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Αναψυχή στο 5Χ5 μετά από αποχή. Θέλει προσοχή

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου  Ποδόσφαιρο 

(copyright: PIXABAY)

Γιώργος Αγγέλου: Αναψυχή στο 5Χ5 μετά από αποχή. Θέλει προσοχή

Γιώργος Αγγέλου: Αναψυχή στο 5Χ5 μετά από αποχή. Θέλει προσοχή

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ» φιλοξενούν την στήλη ΄΄ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ΄΄ κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο , με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.                               

 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Απο τον Γιώργο Αγγέλου 


Αναψυχή στο 5Χ5 μετά από αποχή. Θέλει προσοχή....

Η αναψυχή , η χαρά και η αγάπη για το ποδόσφαιρο, κάνει αρκετούς ανθρώπους να δίνουν το ''παρών'', σε αγώνες 5Χ5, που είναι μια ψυχαγωγική μορφή ποδοσφαιρου, δεν παύει όμως από τον απλό κόσμο, να παίζεται περιστασιακά, λόγω υποχρεώσεων της καθημερινότητας.

 Συχνά, διεξάγονται σε διάφορες εγκαταστάσεις, τουρνουά με κάποια έπαθλα, στα οποία συμμετέχουν άνθρωποι πιο μεγάλης ηλικίας, που είχαν ασχοληθεί παλιότερα με το ποδόσφαιρο, όπως και πολλοί ανεξάρτητοι, που θέλουν να το χαρούν.

Αυτοί που πάνε όμως να παίξουν ποδόσφαιρο και επειδή η προπόνηση τους δεν είναι συστηματική, θα πρέπει πριν πάνε να παίξουν, να προσέξουν κάποια πραγματάκια,προκειμένου να το ευχαριστηθούν και να μην μπλέξουν με τραυματισμούς και όχι μόνο. 

Ας δούμε κάποια, από αυτά :

- Καθαρός στόχος , θα πρέπει να είναι η ψυχαγωγία και όχι ο ανταγωνισμός . Αν αυτό δεν το ξεχωρίσουμε και πάμε φανατικά να κερδίσουμε τουρνουά, χωρίς προηγουμένως να εχουμε γυμναστεί, θα προκύψουν προβλήματα.

- Δεν πρέπει να μας ''χτυπάνε'' τα ποδοσφαιρικά παπούτσια που θα φορέσουμε , γιατί θα υποφέρουμε και θα χαλάσει η ψυχολογία μας.Πρέπει να παίρνουμε τα κατάλληλα παπούτσια για πλαστικό και τα κατάλληλα για φυσικό χόρτο . Όσοι έχουν ασχοληθεί , ξέρουν ότι στο πλαστικό φοράμε ''σχάρα'' και στο φυσικό χόρτο ''τάπες''.

- Χρειάζονται κατάλληλα ρούχα, ανάλογα την εποχή και τον καιρό. Γιά παράδειγμα ,τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ,εκτός των άλλων, είναι κατάλληλο ένα ισοθερμικό.

-Να μην παίζουμε συνεχόμενα σε χρόνο , αλλά να γίνονται ενεργητικά διαλειμματα με βάδισμα 'η διαφορες άλλες κινήσεις όπως οι κινητικές διατάσεις . Δεν έχει νόημα να ξαπλώνουμε κάτω και να ''αράζουμε''. Καλό είναι να πηγαίνουμε για παιχνίδι, πολλά άτομα μαζί, για να γίνονται συχνές αλλαγές, τύπου μπασκετ.

-Στα πρώτα ματς μετά από αποχή, αν δεν έχουμε στην ομάδα μας πολλους παίκτες για να κάνουμε αλλαγές, λειτουργικό είναι ο καθένας να ξεκουράζεται, πηγαίνοντας να παίξει τερματοφύλακας, που σε αυτού του είδους το ποδόσφαιρο, είναι μια λογική και ενεργητική μάλιστα ξεκούραση.

-Τα παιχνίδια, είναι καλό να προγραμματίζονται, από άτομα που δεν δουλεύουν τη συγκεκριμένη μέρα στο επάγγελμά τους 12ωρα ή οτιδήποτε άλλη βαριά δουλειά. Αν γίνει αυτό, μπορεί πάνω στην κόπωση , να μας βγάλει τραυματισμό ή άλλο οργανικό πρόβλημα. Καλό είναι, όταν αποφασίζουμε να παίξουμε τέτοια ματς ,να μας έχει δει πριν καρδιολόγος, για να έχουμε το κεφάλι σας ήσυχο. Η πρόληψη σώζει.

-Ιδανικό θα είναι μόλις τελειώνει ένα τέτοιο παιχνίδι , να γίνεται μια καλή αποθεραπεία, να τρώμε υγιεινά, να αποφύγουμε το αλκοόλ και να μην πάμε αμέσως για ύπνο, αν παίζουμε αργά το βράδυ, γιατί πιθανότατα θα έχουμε υπερένταση.Σε μια παρέα που πάει να παίξει τέτοιου είδους ματς , στο τέλος πολλοι αναλώνονται σε κακό φαγητό και αλκοόλ. ''Παν μέτρον άριστον΄΄ . 

-Πρέπει πριν το παιχνίδι, αλλά και μετά από αυτό να φάμε επαρκώς και σωστά, δίνοντας βάση στους υδατάνθρακες και στις πρωτεΐνες.

-Πέρα από το ότι θα παίξουμε για αναψυχή , θα πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στην συστηματική προθέρμανση. Αυτό θα μας βάλει στο ματς πολύ πιο ομαλά και θα μειώσουμε κατά πολύ τις πιθανότητες τραυματισμού.

Η προθέρμανση, θα πρέπει να ξεκινάει ήρεμα και προοδευτικά να ανεβαίνει λίγο η ένταση και πάντα να γίνεται με την μπαλα, μετά από λίγο τρεξιματάκι για εισαγωγή. Πάσες - οδήγημα μπάλας, ''κορόιδο'' και προς το τέλος, λίγα σουτ, είναι καλό.

-Στο παιχνίδι μας, καλό είναι να αποφεύγονται αρχικά οι πολλες σωματικές επαφές. Αν έχουμε καιρό να παίξουμε, πρέπει να είμαστε συντηρητικοί στις μονομαχίες 1 εναντίον 1. Ιδανικό θα είναι να αποφευχθούν τα τάκλιν, η έντονη αμυντική πίεση, καθώς και παρεμβολές κατά την διάρκεια που ο αντίπαλός μας, κάνει ένα άλμα.

- Αν και κανένας λάτρης του ποδοσφαίρου δεν θέλει να ρίχνει την ένταση των προσπαθειών του, πρέπει να το κάνουμε συνειδητά, για να μπορέσουμε να ξαναπαίξουμε σύντομα. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το μυοσκελετικό μας σύστημα, από την στιγμή που έχουμε καιρό να παίξουμε μπάλα. Αποφεύγουμε πολλά σπριντ , πολλά σουτ , συνεχή άλματα, επαναλαμβανόμενες ταχύτητες.

- Να πίνουμε συχνά νερό πριν , κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό.

- Καθαρά αγωνιστικά , να μην αναλωνόμαστε σε ατομικές ενέργειες , αν έχουμε καιρό να παίξουμε. Βασική οδηγία ''παίζω απλά, κοντά, σίγουρα, εκεί που βλέπω''. Ο τεράστιος Γιόχαν Κροιφ έλεγε πάντα, ότι : ''στο ποδόσφαιρο η απλότητα είναι σοφία ''.

- Να διατηρούμε φίλαθλο πνευμα , να δίνουμε χαρά και να μην μπλέκουμε σε χαζούς καυγάδες. Πας για να παίξεις, να αθληθείς, να ευχαριστηθείς, να κάνεις φίλους, δεν πας να μαλώσεις.

- Προσοχή στις επιβαρύνσεις για άτομα με παραπανίσια κιλά, γιατί το σώμα μας δέχεται πολλαπλή επιβάρυνση σε σχέση με μια πιο φυσιολογική κατάσταση. Χρειάζεται μέτρο στην ένταση που θα βάλουμε, όσον αφορά τον τρόπο παιξίματος.

- Δεν χρειάζεται να προγραμματίζουμε αγώνες που να έχουν διάρκεια πάνω από δύο 20 λεπτα..... άντε 25 λεπτα. Η εργοφυσιολογία λέει , ότι σύνολο 40-45 λεπτά καθαρή άσκηση, είναι μια χαρά για την σωματική μας κατάσταση. Οτιδήποτε παραπάνω σε χρόνο, δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Το αντίθετο: την επόμενη μέρα θα είσαι σίγουρα ''πιασμένος'' και με όχι καλή διάθεση.

- Καλό είναι ο καθένας από μας ,να αγοράσει ένα foam roller .Είναι πολύ φθηνό, σε κόστος. Βοηθάει πάρα πολύ στη μείωση του πιασίματος, αν το δουλευουμε για λίγα λεπτά. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με εύκολες και απλές ασκήσεις-κινήσεις, που βοηθούν ,μεγάλο αριθμό μυών του σώματός μας . Όποιος το δουλέψει , θα εκπλαγεί από το αποτέλεσμα .

Σύμφωνα με πηγές από την αθλητική αρθρογραφία και βιβλιογραφία , εκτός από μία μοναδική αίσθηση, που δημιουργεί, το foam rolling προσφέρει εξαιρετικά οφέλη για το σώμα:

Βελτιώνει τη στάση σώματος.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και προκαλεί υπεραιμία στο σημείο που ασκείται.

Προλαμβάνει τυχόν τραυματισμούς, όταν το κάνεις πριν την άσκηση.

Παρέχει γρήγορη ανακούφιση & αποθεραπεία μετά από έντονο ματς η γενικότερα γυμναστική.

Αυξάνει το εύρος των κινήσεων που κάνουμε.

Προάγει την ευλυγισία.

Βελτιώνει την κατάσταση των αρθρώσεων.

Ανακουφίζει από το άγχος.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Επειδή το ποδόσφαιρο είναι πολύ όμορφο, ας το παίζουμε, με ασφάλεια. Για να το απολαμβάνουμε ....!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'