ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΒασιλιάς Κάρολος: Η γραβάτα του με την ελληνική σημαία έγινε κόμπος στον λαιμό του Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Βασιλιάς Κάρολος: Η γραβάτα του με την ελληνική σημαία έγινε κόμπος στον λαιμό του Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Βασιλιάς Κάρολος: Η γραβάτα του με την ελληνική σημαία έγινε κόμπος στον λαιμό του Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το «μήνυμα» του βασιλιά κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Εξωλεκτικό μήνυμα με πολιτικές προεκτάσεις ή... ενδυματολογική επιλογή; Παραπομπή στις ελληνικές του ρίζες ή, απλά, η αγαπημένη του γραβάτα; Την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα πίσω από τη γραβάτα με την ελληνική σημαία, που φορούσε ο βασιλιάς Κάρολος στη συνάντησή του με τον Ρίσι Σούνακ, στο περιθώριο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Κρίση, η ελληνική κοινή γνώμη έχει ήδη εκλάβει την κίνηση του μονάρχη ως έμμεση αποδοκιμασία του Βρετανού πρωθυπουργού και ταυτόχρονη στήριξη στο αίτημα της Αθήνας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μην μπορώντας, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», λόγω της βασιλικής του ιδιότητας, να κάνει μια ανοιχτή πολιτική δήλωση αποδοκιμασίας του Σούνακ, ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ' χρησιμοποίησε τον ενδυματολογικό κώδικα, για να περάσει το μήνυμά του -κάτι που, συχνά πυκνά, επέλεγε να κάνει και η προκάτοχος του βρετανικού θρόνου, βασίλισσα Ελισάβετ.

Και δεν ήταν μόνο στη συνάντηση με τον Σούνακ, αλλά και στην ομιλία του από το βήμα της Διάσκεψης, που ο Κάρολος έστειλε μήνυμα με τη γαλανόλευκη γραβάτα.

Δείτε βίντεο 

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που επιλέγει να «μιλήσει» με μια γραβάτα (αλλά και ένα μαντήλι στο πέτο) σε γαλανόλευκες αποχρώσεις, όταν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας. Ο Κάρολος το έχει... διαπράξει και στο παρελθόν, αλλά, από την άλλη, έχει φορέσει αυτή τη γραβάτα και σε άσχετες με την Ελλάδα περιστάσεις. Σύμφωνα, δε, με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται ο «Guardian», η γραβάτα του Καρόλου προέρχεται από τον περίφημο Οίκο Παγώνη (Pagoni Maison Des Cravates) στο Κολωνάκι, στον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου.

Όποιο κι αν ήταν το μήνυμα του Καρόλου, πάντως, κατάφερε να το «περάσει» ακόμα και μέσα από τα social media του Βρετανού πρωθυπουργού. Μην έχοντας, προφανώς, άλλη επιλογή, παρά να τηρήσει το πρωτόκολλο και την αστική ευγένεια που «ξέχασε», όταν ακύρωνε την προγραμματισμένη για την περασμένη Τρίτη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα απ' όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Ρίσι Σούνακ «ανέβασε» στο Twitter τη φωτογραφία του με τον βασιλιά.

Κάπως έτσι, το ελληνικό «μήνυμα» του Καρόλου... ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας πολύ πιο πέρα από το Ντουμπάι, όπου διεξάγεται η COP28. Και αυτό δεν μπορεί, παρά να ικανοποιεί την Αθήνα...

Πηγή: Πρώτο Θέμα