ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤραμπ: Απόφαση κόλαφος από δικαστήριο - «Δεν έχει προεδρική ασυλία»

ΗΠΑ

#TAGS: ΗΠΑ 

Τραμπ: Απόφαση κόλαφος από δικαστήριο - «Δεν έχει προεδρική ασυλία»

Τραμπ: Απόφαση κόλαφος από δικαστήριο - «Δεν έχει προεδρική ασυλία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προεδρική ασυλία και μπορεί να διωχθεί με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, σύμφωνα με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου

Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ομοσπονδιακό εφετείο αποφάνθηκε την Τρίτη (06/02) ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ασυλία από τις κατηγορίες ότι σχεδίαζε να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020, φέρνοντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά σε μια πρωτοφανή ποινική δίκη.

Τριμελής επιτροπή του Αμερικανικού Εφετείου της Περιφέρειας της Κολούμπια απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά λόγω των αρμοδιοτήτων του ως προέδρου.

Ο Τραμπ είχε ισχυριστεί στη νομική υπόθεση-ορόσημο ότι έχει ασυλία από ποινικές διώξεις για πράξεις που, όπως είπε, εμπίπτουν στα καθήκοντά του ως προέδρου. Όμως η απόφαση της Τρίτης στην Ουάσινγκτον, κατέρριψε τον ισχυρισμό αυτό.

Πρόκειται για ξεκάθαρο πλήγμα για τον κ. Τραμπ, ο οποίος επί χρόνια επικαλείται την προεδρική ασυλία, ενώ μάχεται εναντίον πολλαπλών υποθέσεων.

Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, σύμφωνα με το BBC, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση θα μπορούσε τελικά να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί διαθέτουν πλειοψηφία 6-3.

Ο ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζακ Σμιθ έχει κατηγορήσει τον Τραμπ για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 και για διάπραξη απάτης προκειμένου να παραμείνει στο αξίωμα.

Η δίκη για την υπόθεση αυτή είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε εν αναμονή της απόφασης επί του αιτήματος ασυλίας.

Θα μπορούσε να καθυστερήσει για εβδομάδες, αν όχι μήνες, αν η υπόθεση καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια ομάδα δικαστών εξέτασε την υπόθεση στο Εφετείο της Ουάσινγκτον.

Το επιχείρημα του δικηγόρου του κ. Τραμπ στηρίχθηκε στην ιδέα ότι ένας πρόεδρος που δεν καταδικάζεται για παραπομπή από το Κογκρέσο δεν μπορεί να υπόκειται σε ποινική διαδικασία. Ο κ. Τραμπ, σημείωσαν, παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ από τη Γερουσία.

Οι δικαστές, ωστόσο, ακούστηκαν επιφυλακτικοί. Η δικαστής Φλόρενς Παν πρότεινε ότι, με την ασυλία, ένας πρόεδρος θα μπορούσε να πουλήσει κρατικά μυστικά ή να διατάξει τη δολοφονία ενός πολιτικού αντιπάλου χωρίς να ανησυχεί για ποινική δίωξη.

Πηγή: news247.gr