ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕπιστολή του Γ. Μουλκιώτη στον Περιφερειάρχη για τους αγρότες - Τι προτείνει στον Σπανό ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Επιστολή του Γ. Μουλκιώτη στον Περιφερειάρχη για τους αγρότες - Τι προτείνει στον Σπανό ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Επιστολή του Γ. Μουλκιώτη στον Περιφερειάρχη για τους αγρότες - Τι προτείνει στον Σπανό ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΛΑ., κ. Γ. Μουλκιώτης, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φ. Σπανό, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τον κ. Μουλκιώτη να σημειώνει ότι «Η Κωπαϊδα λοιπόν, μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας με έκταση 220.000 στρεμμάτων, δυστυχώς όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, βρίσκεται προκλητικά εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού». Ο Βουλευτής, προτείνει στον κ. Σπανό «όπως αναλάβετε πρωτοβουλία άμεσης σύγκλησης, υπό την ευθύνη σας, σύσκεψης εργασίας με μόνο θέμα: ΚΩΠΑΙΔΑ SOS», υπογραμμίζοντας ότι «Απαιτείται η εκπόνηση σχεδίου δράσης, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού, με δεδομένη την πραγματική κατάσταση, και όσα έχουν γίνει γνωστά πρόσφατα σε σχέση με την λίμνη Υλίκη και τον υφιστάμενο εξοπλισμό του «πλωτού».»

Αναλυτικότερα, η ανοικτή επιστολή του κ. Μουλκιώτη:

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Οι αγρότες μας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αφού έφτασαν ή ξεπέρασαν τα όριά τους, λόγω του διαρκώς αυξανομένου κόστους παραγωγής, της ακρίβειας στο ρεύμα, τα καύσιμα, τα εφόδια και γενικά στην καλλιέργεια, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, την ανεξέλεγκτη χρήση της γης υψηλής παραγωγικότητας και τις παράνομες και ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις.

Εμφανέστατες οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.                     

Οι αγρότες, δίνουν έναν καθημερινό – σκληρό – αγώνα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να ενισχύσουν την παραγωγή τους, την ελληνική παραγωγή προϊόντων.

Η αδράνεια και οι λανθασμένες επιλογές της Πολιτείας έχουν προκαλέσει καίριο πλήγμα στον αγροτικό τομέα και στην Βοιωτία, με δυσμενέστατες συνέπειες στο Κωπαϊδικό πεδίο όπου η άρδευσή του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Δεν υφίσταται εκπονηθείσα μελέτη, ούτε και συγκεκριμένος σχεδιασμός για το πασίγνωστο πρόβλημα άρδευσης της Κωπαϊδας.                                                            

Ούτε για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. υπήρξε πρόνοια, ούτε υφίσταται ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης του αρδευτικού Κωπαϊδας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κωπαϊδα λοιπόν, μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας με έκταση 220.000 στρεμμάτων, δυστυχώς όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, βρίσκεται προκλητικά εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού.                                                      

•Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, με 21 έργα προϋπολογισμού 4,2,δις. ευρώ που καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιφέρειες.

•Δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις προκηρύξεις του Π.Α.Α και συγκεκριμένα της δράσης 4.3.1. του Υπομέτρου 4.3, με βάση το οποίο έχουν προκηρυχθεί εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

•Απουσιάζει ακόμα και από την ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής για μεγάλα έργα προϋπολογισμού 425,5 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για αυτό και οι αγρότες εκπέμπουν σήμα «SOS» για την Κωπαΐδα και τις καλλιέργειες, καθώς η ξηρασία, η ανομβρία, η ιστορικά χαμηλότερη στάθμη της Υλίκης, η καταστροφή του «πλωτού», η «σπορά και καλλιέργεια» φωτοβολταϊκών, η νόθευση ως γης υψηλής παραγωγικότητας, είναι τα μείζονα προβλήματα (όχι τα μόνα) που αντιμετωπίζουν εντονότατα την τρέχουσα περίοδο.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από το 2014 φαίνεται ότι δεν αξιολόγησε την αναγκαιότητα σύστασης ενός Φορέα Διαχείρισης του Κωπαϊδικού Πεδίου, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας.

Η Περιφέρεια, προκειμένου να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες αδιέξοδες καταστάσεις για την Κωπαΐδα κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο σε βάρος των καλλιεργητών, δεν μπορεί να προσπερνά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους αγρότες του νομού.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Για τους λόγους που προαναφέρονται ενδεικτικά, αλλά συνιστούν κατά την γνώμη μου το κατεπείγον, προτείνω:

•όπως αναλάβετε πρωτοβουλία άμεσης σύγκλησης, υπό την ευθύνη σας, σύσκεψης εργασίας με μόνο θέμα: ΚΩΠΑΙΔΑ SOS.                           

•στη συνάντηση να συμμετέχουν οι κατά την γνώμη σας αρμόδιοι καθώς επίσης τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Βοιωτίας, οι αγρότες με τους φορείς τους, οι κατά τόπον αρμόδιοι Δήμαρχοι, οι Βουλευτές και οι διατελέσαντες Προέδροι του πρώην Ο.Κ.  

Απαιτείται η εκπόνηση σχεδίου δράσης, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού, με δεδομένη την πραγματική κατάσταση, και όσα έχουν γίνει γνωστά πρόσφατα σε σχέση με την λίμνη Υλίκη και τον υφιστάμενο εξοπλισμό του «πλωτού».                             

Ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής του Κωπαϊδικού πεδίου.

Με εκτίμηση

Γιώργος Μουλκιώτης

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι