ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΚ. Αγγελόπουλος: Η στήριξη των αγροτών, είναι στήριξη της περιφέρειας

(copyright: PIXABAY)

Κ. Αγγελόπουλος: Η στήριξη των αγροτών, είναι στήριξη της περιφέρειας

Κ. Αγγελόπουλος: Η στήριξη των αγροτών, είναι στήριξη της περιφέρειας

Αρθρο του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024

Γιώργος Πέππας

Σε ένα διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον οι τοπικές οικονομίες εξαρτώνται από παράγοντες που πολλές φορές όχι μόνο δεν ελέγχουν, αλλά δεν μπορούν και να προβλέψουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κρίσιμο να υπάρχουν ευρύτεροι μηχανισμοί αντιμετώπισης αυτών των απότομων αλλαγών.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις που ο παραπάνω κανόνας έχει εφαρμογή είναι και ο αγροτικός τομέας. Οι παραγωγοί μας εξαρτώνται και από αστάθμητους διεθνείς παράγοντες τιμών, προσφοράς και ζήτησης.

 Για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων απαιτούνται μηχανισμοί σε επίπεδο παραγωγού, περιοχής, αλλά και χώρας που θα προβλέπουν και θα αντισταθμίζουν ρίσκα, κινδύνους και απειλές για την ασφαλή κι αποδοτική προώθηση των προϊόντων.

Ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν σε κάποιο βαθμό αυτοί οι μηχανισμοί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με θετικά, αλλά και αμφισβητήσιμα σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελέσματα.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι χρειάζονται νέοι μηχανισμοί αντιμετώπισης αυτών των αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν την ελληνική γεωργία και σε τοπικό επίπεδο. Χρειάζονται συνεργασίες και μηχανισμοί πρόβλεψης και αντιμετώπισης επερχόμενων απειλών και ετοιμότητας προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Χρειάζονται επιπλέον σοβαρές δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, αλλά και εναλλακτικές παραγωγές προϊόντων, λιγότερο ευαίσθητων στην κλιματική αλλαγή και τις διακυμάνσεις του διεθνούς εμπορίου.

Σε αυτό το σημείο είναι κρίσιμη η στήριξη και η καθοδήγηση από την Πολιτεία και τους εξειδικευμένους επιστήμονες.

Για την αντιμετώπιση των κάθε είδους κρίσεων θα πρέπει να υπάρχει επιστημονική και αποτελεσματική στήριξη και οικονομική υποστήριξη σε αυτόν τον ευαίσθητο κλάδο σε κάθε είδους αλλαγές και έκτακτα γεγονότα.

Ωστόσο, είναι κρίσιμο αυτή η οικονομική υποστήριξη να είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τα επόμενα βήματα της ελληνικής γεωργίας προς μία κατεύθυνση που θα είναι ασφαλής και κερδοφόρος. Μια πορεία που δεν θα καταλήγει κάθε χρόνο στο ίδιο αποτέλεσμα.

Γιατί όπως λέει και μία κινέζικη παροιμία

 «Αν είσαι φίλος, μην μου δίνεις ψάρια να τρώω, μάθε με να ψαρεύω».

Επίσης απαιτείται να συνδυάζεται η στήριξη και με έργα υποδομής που θα βοηθούν οριζόντια και διαχρονικά τον κλάδο. Παραδείγματα και σχετικές ανάγκες υπάρχουν πολλές και γύρω μας, στον τόπο μας την Βοιωτία.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει όλοι να έχουν υπόψη ότι στηρίζοντας τον αγροτικό κόσμο δεν στηρίζουμε απλά έναν κλάδο, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια, στηρίζουμε τις τοπικές οικονομίες, στηρίζουμε ακόμα και το δημογραφικό και αποτρέπουμε την ερήμωση περιοχών της χώρας μας.

Γιατί χωρίς δυνατό αγροτικό τομέα σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει καθόλου ελληνική περιφέρεια, τα χωριά θα συνεχίζουν να αδειάζουν και θα συνεχίζουν να μένουν ακαλλιέργητες εκτάσεις επί εκτάσεων στη χώρα. Σε μια εποχή που παγκοσμίως μιλάμε για την έλλειψη και την ασφάλεια των ποιοτικών τροφίμων.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι